До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про новий серіал "Анна Болейн"

1 червня відбулася прем’єра одного з найрезонансніших серіалів літа — трисерійної історичної драми "Анна Болейн". Чому весь світ обговорює серіал — розповідаємо на vogue.ua.

"Анна Болейн"
Сюжет

У центрі серіалу — останні й вельми трагічні місяці з життя Анни Болейн, королеви-консорта Англії з 1533 по 1536 роки, другої дружини короля Англії Генріха VIII Тюдора, однієї з найяскравіших постатей у британській історії. Серіал фокусується на трагедії Анни: це і неможливість народити спадкоємця престолу, і конфлікт з чоловіком, і сфабриковані звинувачення в зраді, публічний суд і, нарешті, ув’язнення в Тавері в очікуванні на страту. 19 травня 1536 року Анні відтяли голову через звинувачення в зраді королю. Водночас у серіалі Анна постає перед глядачем в образі середньовічної феміністки, яка бореться з патріархальним суспільством і виступає за незалежне майбутнє своєї дочки, майбутньої королеви Єлизавети I.

Реклама
"Анна Болейн"
Кастинг

У головній ролі — британська актриса Джоді Тернер-Сміт, зірка комедії Netflix "Квін і Слім". Серіал потрапив на перші шпальти ЗМІ ще рік тому: медіа обговорювали, що це один з небагатьох випадків в історії британського телебачення, коли королівську особу грає темношкіра актриса. Нагадаємо, у 2014 році актриса Софі Оконедо зіграла королеву Англії Маргариту, дружину Генріха VI, у серіалі "Порожня корона" — і навколо цього проєкту тоді теж розгорівся неабиякий скандал. У соцмережах користувачі вправлялися в дотепності, висловлюючи думку про те, що на догоду політкоректності творці серіалу спотворюють історичну правду.

"Анна Болейн"

Короля Англії Генріха VIII Тюдора, який був відомий, крім усього іншого, і тим, що мав шість шлюбів, зіграє актор Марк Стенлі. Глядачі пам’ятають його за численними костюмованими серіалами — серед них "Сандітон" і "Гра престолів".

Що розповідає виконавиця головної ролі Джоді Тернер-Сміт

Джоді Тернер-Сміт стала першою темношкірою жінкою, яка взяла на себе цю роль. Серед її попередниць — кращі з найкращих: Ванесса Редгрейв, Наталі Портман, Гелена Бонем Картер, Клер Фой. Сама по собі роль Анни Болейн вкрай непроста для актриси, але Тернер-Сміт довелося ще й відбиватися від нападок людей, які вважають неправильним вибір актриси на головну роль.

Джоді Тернет-Сміт

На думку актриси, вся складність персонажа полягає в тому, що збереглося дуже мало документів про Анну Болейн, а численні міфи змушують людей демонізувати її, приписуючи певні якості. "Вона кинула виклик нормам у період, коли до жінок ставилися як до об’єктів або коханок. Вона зажадала сісти за стіл поруч із королем — і, звісно ж, унаслідок цього її було зображено в історії як криваву Ієзавель, — розповідає актриса Джоді Тернер-Сміт. — Навіть з погляду моди й краси вона йшла проти стандартів того часу. Мені сподобався сценарій і його людяність. Він також імпонує мені і як історія про материнство. У мене нещодавно народилася дитина, і мене зворушило, що сценарій зачіпає тему, як жіноче тіло контролювали й політизували, і досі, фактично, контролюють".

Джоді Тернет-Сміт додає: "Мені хотілося розповісти історію жінки, яка перебуває в центрі міфу, і зробити цю історію доступною, щоб ця історія була не тільки про певний клас, а й про людяність. Тому що незалежно від того, чи є жінка королевою або домогосподаркою, вона не вільна від будь-яких проблем і випробувань".

Що кажуть глядачі

Світова преса розсипається в похвалах творцям серіалу (сценарій написала дебютантка Єва Геддервік Тернер, режисерка — Лінсі Міллер ("Хлопчик зі жмутком на голові")) і талановитій грі Джоді Тернер-Сміт. "Єдина проблема Джоді Тернет-Сміт — у тому, що її героїня вийшла такою яскравою, сильною і владною, що я просто не можу повірити, що хтось наважиться стратити її у фіналі", — пишуть у The Guardian. Тим часом на IMDB, де оцінки фільмам і серіалам виставляють глядачі, "Анна Болейн" має рекордно низький бал — трохи більш як 1 бал з 10, на підставі 3000 відгуків. Обурені глядачі не тільки кастингом, а й відвертістю серіалу. Резонанс викликала сцена поцілунку між Анною Болейн і Джейн Сеймур, іншою дружиною Генріха VIII. Джейн Сеймур грає в серіалі Лола Петтікрю.

Що ж, найкраща ідея — подивитися серіал і зробити власні висновки.

"Анна Болейн"

Серіал "Анна Болейн" можна переглянути на oll.tv

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.