КУПИТИ КВИТКИ

Чому всі говорять про фільм "Солтберн"

"Солтберн" британської режисерки Еміралд Феннел — один із найобговорюваніших фільмів року. Чорна комедія про гроші, британський вищий клас та вбивство розгортається у розкішних декораціях фамільного маєтку Солтберн.

Джейкоб Елорді у фільмі "Солтберн"
Джейкоб Елорді у фільмі "Солтберн"

Реклама.

Події фільму "Солтберн" розпочинаються восени 2006 року. Дещо наївний аутсайдер Олівер (Баррі Кеоган) прибуває до Оксфордського університету. Саме там він знайомиться з Феліксом (Джейкоб Елорді), аристократом, одягненим у футболки для регбі та джемпери Ralph Lauren, і вони стають друзями. Наступного літа Фелікс запрошує Олівера до Солтберна, свого сімейного маєтку, позичає йому свою чорну краватку та знайомить зі своєю ексцентричною сім’єю: шикарним батьком сером Джеймсом (Річард Е. Грант); марнославною та гламурною матір'ю Елспет (Розамунд Пайк); проблемною сестрою Венетією (Елісон Олівер) і дивною Памелою (Кері Малліган), гостею будинку, яка затрималась надовго. Коли Олівер повільно занурюється в їхній блискучий світ, настає хаос. Чи варто додати, що Олівер захоплений Феліксом?

Баррі Кеоган
Баррі Кеоган

Фільм Еміралд Феннел таки же стильний, як і небезпечний. У ньому відчутне відлуння напружених драм на кшталт "Повернення у Брайдсгед" Івліна Во та "Талановитий містер Ріплі" Патриції Гайсміт. В аристократичному маєтку Солтберн є все: бажання й огида, вечірки та інтриги, суперництво й пияцтво. Є гомоеротизм як інструмент для примусу. Чи дійсно Олівер любить Фелікса? Дуже складно зрозуміти, що саме мотивує кожного персонажа. Але маємо вас втішити — жорстокі наміри та небезпечні зв’язки Олівера ніколи не досягнуть підлої висоти Тома Ріплі.

Розамунд Пайк у "Солтберн"
Розамунд Пайк у "Солтберн"

Цей фільм створила талановита Еміралд Феннел — режисерка, письменниця та акторка, добре відома аудиторії за серіалом "Викликайте акушерку" (2013–2017) і за роллю Камілли в серіалі Netflix "Корона". У 2020 році Фіннел, відома своїм блискучим почуттям гумору, дебютувала як режисерка, знявши чорну комедію "Перспективна дівчина", що отримала три номінації на премію "Оскар". До речі, Еміралд Феннел стала першою британською жінкою, номінованою на "Оскар" у категорії "найкраща режисура".

"Солтберн" — друга режисерська робота 38-річної Феннел. "Я хотіла зробити щось сексуальне, — пояснює вона. — Щось про хлопців. І, чесно кажучи, це мій улюблений жанр: щось дивне і хаотичне відбувається в заміському будинку одного літа".

Заможні заміські будинки — середовище, з яким Феннел знайома; її дитинство було богемним. Батько Тео — вихованець Ітона, що став дизайнером ювелірних прикрас; серед його друзів — Елтон Джон, Мадонна та Елізабет Герлі. Мати Луїза у 2012 році опублікувала дебютний роман Dead Rich про приголомшливо багатий клан під назвою "Спендери". Емеральд провела дитинство у квартирі в Челсі, наповненій антикваріатом, а іноді родина перебиралася до свого котеджу з п’ятьма спальнями в Гемпширі. Потім вона вступила у коледж для представників аристократичних родин у Мальборо, випускниками якого є принцеса Вельська Кетрін та дружина експрем'єр-міністра Великої Британії Саманта Кемерон. Феннел розповідає, що проводила там свій час, "курячи в кущах" і бунтуючи проти діккенсівських правил. Вона закінчила Оксфорд, а серед випускників її курсу в той рік були представники родин Гіннес та фон Бісмарк.

Емеральд Фіннелл
Емеральд Фіннелл

Британський Vogue називає акторський склад фільму, який зібрала Еміралд, "небесним". Лорда Кеттона, голову родини, грає Річард Е. Грант — "він дуже багатий чоловік, який почувається юнаком", описує свого героя актор; леді Кеттон (Розамунд Пайк) — колишня модель, яка "терпіти не може потворності"; сестра Фелікса Венетія (Елісон Олівер) — аристократка у третьому поколінні з фальшивою засмагою та розладом харчової поведінки; і двоюрідний брат Фарлі, що виріс у Нью-Йорку, який дивується тому, що люди "носять смокінги, щоб грати у великий теніс, і дивляться серіали у виготовлених на замовлення шовкових піжамах".

У центрі уваги — стосунки Фелікса та Олівера, якого Фелікс запрошує провести літо разом. Фелікса грає Джейкоб Елорді, розкішний австралійський актор, який найбільше відомий своєю роллю Нейта з "Ейфорії" — уособлення токсичної американської маскулінності. У "Солтберні" з нього вийшов досить переконливий англійський джентльмен, і актор каже, що Фелікс — доволі брутальний прояв патріархальних цінностей, але в багатьох відношеннях він навіть "страшніший", ніж Нейт з "Ейфорії", — "тому що він думає, що володіє всім".

Джейкоб Елорді
Джейкоб Елорді

Окремо варто сказати про талановитого ірландського актора Баррі Кеогана ("Дюнкерк", "Вбивство священного оленя" та "Чорнобиль"), який втілив роль Олівера. Наскільки родина Кеттонів володіє маєтком Солтберн, настільки Кеоган володіє цим фільмом — він небезпечний, химерний і водночас розгублений та наївний. Світ аристократії "насправді такий далекий, наскільки це можливо" від того, в якому виховувався він сам, зізнається актор. За своє дитинство Баррі Кеоган, якому сьогодні 31, прожив у 13 різних прийомних сім’ях по всьому Дубліну — його мати померла від передозування героїном, і його з братом виховувала бабуся. Це означає, що Кеогану довелося копати глибше, щоб поспівчувати нищівному збентеженню Олівера після того, як той наївно попросив повний англійський сніданок якось вранці. "Я завжди намагаюсь зрозуміти: через що по-справжньому пройшла ця людина?" — каже Баррі Кеоган про свого героя.

Баррі Кеоган
Баррі Кеоган

Для знімань фільму та занурення в атмосферу команда винайняла приватний сімейний будинок у Нортгемптонширі 1300-го року побудови. В кадрі ми бачимо портрети Гольбейна на стінах та кераміку Бернара Паліссі в кімнатах — а режисерка згадує популярні у XX столітті розмови про те, що кожен британський аристократ зривав зі стін Рембрандта та продавав на аукціоні меблі Чіппендейла, щоб утриматися на плаву в повоєнний період.

"Солтберн"
"Солтберн"

Оманливий шарм британської аристократії — центральна тема "Солтберна". Як і мода. Середину нульових — це був час легінсів і балеток, коли залишки стилю бохо поступалися місцем ню-рейву. Цей стиль рідко романтизували в кіно, але Фіннел це вдалося з такою точністю, ніби вона досі стоїть у черзі за першою колекцією Кейт Мосс у Topshop. Дизайнер Крістофер Кейн позичив акторкам мінісукні з еластичних бинтів зі свого дебютного показу на Тижні моди в Лондоні весна/літо 2007 року, а Фіннел додала з власного гардероба піджак в едвардіанському стилі з колекції Sarabande Alexander McQueen і аксесуари. Як каже Феннел: "Як мінімум, тобі знадобиться пов’язка на голову, довгі сережки та тисяча довгих намист між твоїми грудьми, які були підняті за допомогою бюстгальтера-суперпушап, ймовірно, неонового кольору. Він визирав з-під топа, ви це пам’ятаєте".

"Солтберн"
"Солтберн"

"Солтберн" — дуже смішний фільм, але водночас і жорсткий. "Я вважаю, що наша фетишизація титулів та багатства є абсолютно садомазохістською, — міркує Еміралд Феннел. — Я одержима цією темою: як ми ставимося до того, чого бажаємо, але водночас ненавидимо, бо знаємо, що воно недосяжне. До того, що ніколи не полюбить навзаєм і не прийме, хай то людина чи інша культура. І все ж ми не можемо перестати відчайдушно хотіти його. Моє запитання: чому?"

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.