До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Дипломатка": чому варто подивитися новий політичний серіал Netflix

"Дипломатка" захоплива драма Netflix про те, що значить бути жінкою-дипломатом в сучасному світі, повному сексизму та мізогінії. Серіал сподобається фанатам серіалів "Західне крило" і "Батьківщина".

Події "Дипломатки" від продюсерки Дебори Кан, яка працювала над серіалом "Західне крило", відбуваються у наші дні та зачіпають чимало актуальних тем — зокрема, війну Росії проти України, міжнародні конфлікти, зовнішньополітичні відносини Штатів тощо. Головна героїня — Кейт Вайлер, професійна й дуже наполеглива кадрова дипломатка, яка неочікувано для себе отримує підвищення та стає послом США у Великобританії.

Вона посідає цю престижну позицію у дуже бурхливий період — в розпал міжнародної кризи, коли у водах поблизу Тегерану стається вибух на британському авіаносці. Гинуть британські військові, США розглядає цей теракт як послання Штатам від Ірану та обіцяє "підірвати цю країну". Кейт Вайлер прилітає до Великобританії, де обіймає нову посаду, а паралельно намагається розібратися у складних стосунках із власним чоловіком — яскравим політиком, за спиною якого вона звикла перебувати довгий час.

"Дипломатку" точно оцінять фанати політичних серіалів "Західне крило" і "Батьківщина". Шоуранерка Дебора Канн, яка працювала над "Західним крилом", за часи роботи над серіалом прекрасно пізнала тонкощі політичного світу, тож "Дипломатка" — насамперед дуже реалістична драма про світ високої дипломатії. За словами Кейт Рассел, яка грає головну роль, під час роботи над сценарієм їх консультувала ціла група політичних радників, також була група експертів у Лондоні, які працювали в посольстві США у Великобританії. Також у роботі над серіалом допомогла відома книга Пола Ріхтера "Посли" та, зокрема, біографія Саманти Павер.

"Дипломатка" — розумне, кмітливе, іронічне шоу, яке доволі прямолінійно протиставляє американську дипломатію — практичну, швидку, іноді навіть різку — та повну консерватизму та церемоніальності британську. Кейт Вайлер постійно відчуває себе білою вороною у цьому світі, адже вона звикла бути темною конячкою, працюючи як дипломатка на Близькому Сході. Вона працьовита та дуже компетентна, проте постійно відчуває синдром самозванця. Це особливо яскраво показано в першій серії, де Вайлер впевнена, що посаду посла мають пропонувати її блискучому чоловікові, а не їй.

Вона сувора, різка, прекрасно знається на геополітиці та планувала працювати в Афганістані, але тепер роздратована тим, що замість роботи їй доводиться присвячувати свій час пошуку правильного одягу для столу переговорів. Вона відмовляється від фотосесії для Vogue, на якій наполягає її команда, адже не хоче грати роль "попелюшки". Деталі роблять цю героїню яскравою та такою, до якої миттєво відчуваєш симпатію. Наприклад, вона не терпить нещирості та сексизму, а харчується переважно йогуртом, який їсть стоячи, бо постійно поспішає

"Дипломатка" — чудова робота акторки Кері Рассел, зірки серіалів "Американці" та "Фелісіті", за який вона здобула "Золотий Глобус". В інтерв'ю американському Vogue вона зізнається, що серіал став можливістю дослідити захопливий світ політики.

"Ви знаєте, є два різних типи послів, — сказала вона в інтерв'ю. — Є ті, хто отримав свою посаду, зібравши велику кількість спонсорської підтримки для президентської кампанії кандидата, який зрештою здобув перемогу. Зазвичай такі дипломати служать у Лондоні, Римі, Парижі. Але є й інші, які здебільшого дислокуються в Бейруті, на Близькому Сході. І ці люди перебувають на місцях, встановлюють демократії або виборчі права. Є кілька потужних жінок, які роблять такі речі. І вони дійсно цікаві; вони схожі на диких ковбоїв свого поля. Моя героїня хоче бути саме такою дипломаткою"

Окремої уваги заслуговує цікавий образ чоловіка Кейт — Гела Вайлера. Він харизматичний і легендарний політик, дипломат, який відомий тим, що завжди досягає своєї мети, але іноді вдається до маніпуляцій. У серіалі він іронічно називає себе "дружина посла", хоча зрозуміло, що бути на других ролях та дозволяти дружині домінувати — не в його стилі. Зіграв Гела британський актор Русу Сьюелл, відомий за фільмами "Легенда Зорро", "Людина у високому замку", серіалом "Дивовижна місіс Мейзел".

Цікаву роль у "Дипломатці" грає мода, адже героїня насправді нібито її не визнає. Коли при першому знайомстві її команда пропонує Вайлер переодягтися у щось інше, ошатніше, вона відчуває тиск та іронічно жартує з приводу цього, відмовляючись приймати сексистське ставлення до себе як до жінки, яка має відповідати чиїмось стандартам. Більшість часу Кейт носить черевики на низьких підборах і прості чорні костюми Theory. Це практична річ для неї, вона не хоче виглядати інакше.

Коли для першого офіційного знімання вона вбирається у сукню, ми бачимо, що вона відчуває дискомфорт, проте у фіналі героїня змінюється та починає використовувати моду як інструмент впливу. Вона з'являється на гала-вечорі в Луврі в розкішній червоній сукні, яка натхнена образом Одрі Гепберн у фільмі "Смішне обличчя". Це натяк на те, що героїня ховає безліч сюрпризів. Ходять чутки, що "Дипломатка" отримає продовження, проте Netflix поки не підтвердили другий сезон.

.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.