До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому п’ятий сезон "Корони" викликав стільки обурення?

Прем’єра п’ятого сезону серіалу "Корона" відбудеться лише 9 листопада, проте обговорення шоу вже розпочалося — і дуже драматично. Колумністи створюють провокативні тексти, політики роблять гучні заяви, а лауреати нагород пишуть відкриті листи — усі вони висловлюють різні погляди на одне й те саме: чи не зайшов серіал занадто далеко в сенсаціолізації британської королівської родини?

Кадр з 5 сезону серіалу Кадр із пятого сезону серіалу "Корона", 2022

З моменту прем’єри в листопаді 2016 року, "Корона" створила вигаданий сценарій правління королеви Єлизавети, яке офіційно закінчилося 8 вересня 2022 року. Це геть не перший попкультурний продукт на подібну тему. Фільм A Royal Night Out зобразив, як юні принцеси Єлизавета й Маргарет проводять вечір у Лондоні в ніч із 8 на 9 травня 1945 року. Стрічка "Королева" показала дні після смерті принцеси Діани. Пабло Ларраїн у своєму фільмі "Спенсер" навіть описав боротьбу покійної принцеси Діани з булімією, що принесло Крістен Стюарт її першу номінацію на "Оскар".

Реклама

"Корона", проте, чомусь зовсім інша — частково через тривалість і масштабність серіалу, його дивовижний кастинг і хронологічну прихильність до реальних історичних подій. Крім того, це справді виняткове й надзвичайно добре фінансоване шоу, акторів якого щороку номінують на кілька премій "Еммі". "Корона" залишає по собі враження всеохопного, захопливого і, як наслідок, правдоподібного серіалу, порівнюючи з іншими кінопроєктами в каноні королівської попкультури. Додайте до цього ще й певну містику самої монархії (зрештою, лише деякі люди справді знають, що відбувається за дверима Букінгемського палацу). Симбіоз усіх цих чинників спричинив шалений захват з боку широкої публіки. І деякі діячі стурбовані тим, що люди не сприймають "Корону" як вигадку.

Кадр з п'ятого сезону серіалу Кадр із пятого сезону серіалу "Корона", 2022

Візьмемо, наприклад, колишнього прем’єр-міністра Джона Мейджора. Відколи стало відомо, що майбутній епізод "Корони" розповідатиме, як принц Чарльз натякнув Мейджорові, що не проти, якщо королева зречеться престолу, політик-консерватор сказав Mail on Sunday, мовляв, це "суцільна нісенітниця". Потім його офіс опублікував заяву, адресовану Netflix: "Дискусії між монархом і прем’єр-міністром є цілком приватними і — для сера Джона — завжди залишатимуться такими. Жодна зі сцен, які ви зображуєте, не є абсолютно точною. Це вигадка, чиста й проста".

Кілька днів по тому сама Джуді Денч висловила свою думку лондонській The Times. "Я боюся, що значна кількість глядачів, особливо за кордоном, може сприйняти серіальну версію історії як цілком правдиву, — написала актриса в листі. — З огляду на деякі образливі припущення, які вочевидь містяться в новому сезоні, — наприклад, що король Чарльз планував зречення престолу з боку своєї матері, або якось припустив, що виховання його матері було настільки поганим, що вона могла заслуговувати на тюремне ув’язнення — це дуже жорстоко й несправедливо стосовно цих людей і завдає шкоди інституції, яку вони представляють".

Кадр з п'ятого сезону серіалу Кадр із пятого сезону серіалу "Корона", 2022

Насправді в "Короні" не раз вдавалися до викривлення історії. Наприклад, у другому сезоні є епізод, де доволі суперечливо розповідається про роль принца Філіпа в смерті його сестри. Що ближче серіал просувається до наших днів, то більше обурення викликає. Хоча багато з його попередніх героїв (зокрема, принцеса Маргарет і королева-мати) померли, а події в шоу відбувалися кілька десятиліть тому, тепер серіал дуже белетризує — і впливає — на життя живих. У своїй статті за 2020 рік видання Times of London повідомило, що "принц Вільям, як кажуть, був засмучений сценами, що показують, як Чарльз словесно ображає Діану. Джерело повідомило, що він відчуває, як „його батьків експлуатують і представляють у фальшивому, спрощеному вигляді, щоб заробити гроші"".

Так, деякі люди, наприклад, закликають до бойкотування серіалу. Джуді Денч просить додати до шоу застереження, у якому чітко буде вказано на вигаданий складник сюжету. Показово, що на YouTube-сторінці офіційного трейлера п’ятого сезону є опис: "Натхнена реальними подіями, ця вигадана драма розповідає історію королеви Єлизавети II та політичних і особистих подій, які сформували її правління".

Кадр з п'ятого сезону серіалу Кадр із пятого сезону серіалу "Корона", 2022

Проте чимало інших людей вважають, що суспільство надмірно реагує й даремно звинувачує творців серіалу. "Ми не повіримо в правдивість розмови, яка точиться в спальні королеви Єлизавети та принца Філіпа", — прямо сказала співведуча Джой Бехар під час The View. Представники Netflix, наприклад, також вважають, що белетризація очевидна й у коментарі BBC кажуть, що "завжди представляли шоу як драму, засновану на історичних подіях".

Після смерті королеви Єлизавети II у вересні 2022 року серіал "Корона" знову став популярним на Netflix. Питання, як тоді, так і зараз, усе ще залишається: чи має стримінговий сервіс будь-яке моральне зобов’язання роз’яснювати громадськості свої вибрані сюжетні лінії чи коригувати їх з поваги до королівської сім’ї? Або ж вони мають право знімати свій драматичний серіал, як вважатимуть за потрібне? Щоб визначитися з відповіддю на це запитання, вам просто варто подивитися шоу.

За матеріалами vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.