КУПИТИ КВИТКИ

Ален Делон і Ромі Шнайдер: історія кохання, що підкорила світ кіно

На коротку мить вони мали все. Але в 1964 році, після чотирьох років разом — років, які активно висвітлювались у таблоїдах, — казковий роман Ромі Шнайдер і Алена Делона завершився. Делон поклав край їхнім стосункам за допомогою лише кількох рядків у записці, що символічно завершили роман, який міг би зрівнятися з найкращими сюжетами, які вони зображували на екрані.

Реклама.

Ромі Шнайдер народилася 23 вересня 1938 року в післяаншлюсовому Відні. Її батьки були акторами, і Ромі з дитинства відвідувала школу-інтернат, де виявила талант до живопису. Однак її мати, Магда Шнайдер, переконала доньку обрати кінокар’єру. Завжди поруч із матір’ю на знімальних майданчиках, Ромі дебютувала у кіно у 15 років у фільмі "Коли знову розквітає білий бузок" (1953).

У 1955 році вона зіграла імператрицю Єлизавету Австрійську у фільмі "Сіссі" — першій частині трилогії, яка принесла їй величезну популярність, але водночас обмежила в майбутніх ролях. Після кількох сентиментальних фільмів, де вона зазвичай грала наївних дівчат, Ромі прагнула змінити свій екранний образ.

Ален Делон народився 8 листопада 1935 року в містечку Со, неподалік Парижа. Його дитинство було важким: коли йому було лише чотири роки, батьки розлучилися, і його батько зник з його життя на кілька років. Мати, Едіт, передала Алена на виховання в так звану "помічну сім'ю", де він залишався до восьми років, після чого він потрапив у католицький пансіонат святого Миколая в Іньї. З юного віку Ален був бунтівним і, переходячи з однієї школи в іншу, у 14 років покинув навчання, щоб працювати в м’ясній лавці.

У 17 років він записався до флоту, а після повернення до Франції в 1956 році почав працювати в Монмартрі та Галле, займаючись різними роботами. У цей час він познайомився з актором Жан-Клодом Бріалі, який запросив його на Каннський кінофестиваль. Саме там харизма Делона та його зовнішність привернули увагу продюсера 20th Century Fox. У своїх мемуарах Les Femmes de ma Vie (2011) Делон зізнався: "Я швидко зрозумів, що жінки божеволіють через мене. Саме вони, ці жінки, змусили мене зайнятися цією роботою".

Доленосною для Ромі та Алена стала їхня спільна робота у фільмі "Крістіна" (1958), знятим за п’єсою Артура Шніцлера. Цей фільм став важливим етапом для кар’єри обох акторів. Спочатку Ромі вважала Делона занадто молодим і надто привабливим, але згодом між ними розгорілися справжні почуття. "Ти приїхала з Відня, а я чекав на тебе в аеропорту з букетом квітів, який не вмів тримати. Я стояв із ним, як ідіот, серед натовпу фотографів, — згадував Делон через роки. — Ти вийшла з літака, і я підійшов до тебе. Ти сказала своїй матері: "Це, мабуть, Ален Делон, мій партнер!" Нічого більше. Але саме у Відні, під час знімань, я шалено закохався в тебе. А ти закохалася в мене".

Після завершення знімань пара переїхала до Парижа, де прожила чотири роки разом. За цей час Ален Делон став відомим актором і міжнародним секс-символом. Легендарний режисер Лукіно Вісконті був настільки вражений поглядом Делона, що запросив його на роль у фільмі "Рокко та його брати" (1960), а також поставив на сцені в Парижі п’єсу "Шкода, що вона повія". Вісконті навіть зауважив, що Делон і Шнайдер мають схожу міміку: "У вас між бровами є однакова зморшка від гніву і тривоги".

Попри зростання кар’єри Делона, Шнайдер постала перед труднощами. Таблоїди були переповнені чутками про невірність Алена. У 1962 році з’явилася інформація, що у співачки Ніко народився син, якого вважали дитиною Делона. Хоча Ален ніколи не визнав хлопчика своїм сином, його мати всиновила дитину.

Попри ці випробування, Делон подарував Ромі обручку, і пара планувала весілля, яке постійно відкладалося. Остаточно всі плани обірвалися, коли Делон закохався у 22-річну модель Наталі Бартелемі. У 1964 році, коли Ромі отримала від нього записку про розрив, він уже готувався до весілля з Бартелемі, яка була вагітна їхнім сином Антоні.

Шнайдер була спустошена, і в 1966 році поспішно вийшла заміж за німецького актора та режисера Гаррі Мейєна, з яким народила сина Давіда. Однак навіть після шлюбу Делона з Наталі, його роман з Ромі, схоже, залишався тінню над його новими стосунками. Як зізналася Бартелемі після їхнього розлучення у 1969 році: "Він ніколи не говорив про неї, але я бачила смуток у його очах, і знала, що це через Ромі".

Кінець 1960-х знову звів Алена Делона та Ромі Шнайдер на знімальному майданчику. На той час Ромі переживала складні часи, а Делон, відчуваючи провину за своє ставлення до неї, зробив усе можливе, щоб вона стала його партнеркою у фільмі "Басейн". Ця роль, спочатку призначена для Моніки Вітті, виявилася вирішальною у їхньому спільному поверненні на екрани. Дія фільму розгорталася на віллі в Сен-Тропе протягом спекотного літа, і стрічка, яка фіксувала пару на піку їхньої краси, швидко стала культовою. Чутки про можливе возз’єднання за кадром поширювалися, але їхній роман трансформувався у міцну дружбу.

Шнайдер під час знімань зізналася: "Найважливіший чоловік у моєму житті — це Делон. Він завжди готовий простягнути руку допомоги. Ален ніколи не залишав мене на самоті — ні сьогодні, ні вчора". Шнайдер, яка стала іконою стилю 1970-х, на жаль, зіткнулася з численними трагедіями в особистому житті. Після розлучення з Гаррі Мейєном у 1975 році вона вдруге вийшла заміж за італо-французького журналіста Даніеля Бьясіні, з яким народила доньку Сару. Однак і цей шлюб розпався. У 1979 році перший чоловік Шнайдер, Гаррі Мейєн, наклав на себе руки, що призвело до важкої депресії та алкоголізму у Ромі.

У липні 1981 року її син Давід загинув у трагічному нещасному випадку в будинку своїх бабусі та дідуся. Йому було лише 14 років. Ця втрата вразила Шнайдер настільки, що вона так і не змогла оговтатися. У травні 1982 року її знайшли мертвою у Парижі, у будинку продюсера Лорана Петена, з яким її пов’язували протягом останнього року. Причиною смерті став серцевий напад. Їй було лише 43 роки.

Тим часом Делон досяг нових висот у своїй кар’єрі. У 1985 році він отримав премію "Сезар" та "Золотого ведмедя" на Берлінському кінофестивалі. Попри невдалий шлюб, його життя супроводжувалося низкою романів із відомими жінками, включаючи нідерландську модель Розалі ван Брімен, від якої в нього народилися ще двоє дітей — Анушка (1990) та Ален-Фаб’єн (1994).

Дізнавшись про смерть Ромі, Делон негайно приїхав на її похорон та написав прощального листа, в якому зізнався: "Я шалено закохався в тебе. І ти закохалася в мене. Боже мій, які ми були молоді, і як ми були щасливі. Але наше життя розвело нас у різні боки".

Майже через 40 років після її смерті, у 2018 році, Делон опублікував повідомлення в газеті Le Figaro: "Розмарі Альбах-Ретті, відомій як Ромі Шнайдер, сьогодні виповнилося б 80 років. Нехай ті, хто її любив і досі любить, згадають її. Дякую. Ален Делон".

18 серпня 2024 року Ален Делон помер у віці 88 років у своєму домі в Дусі, Франція, в оточенні своїх трьох дітей.

За матеріалом vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.