До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому Александрія Окасіо-Кортес – найбільш обговорюваний політик США

Вона розумна і прогресивна, її знімають для обкладинки Vanity Fair, вона позує Енні Лейбовіц для американського Vogue, при цьому, далека від моди і часто з'являється на публіці в однакових вбраннях. Все це – про Александрію Окасіо-Кортес, наймолодшу конгресвумен США і одну з найяскравіших жінок в американській політиці.

Александрія Окасіо-Кортес на обкладинці Vanity Fair

"Я збрешу, якщо скажу, що в юності зачитувалася текстами Ноама Хомського (американський філософ і публіцист – прим. авт). Я виросла, допомагаючи мамі драїти туалети". Ця фраза Александрії, опублікована в її Instagram, розлетілася по ЗМІ всього світу. У ній вся Александрія: прямолінійна, гостра на язик. Вона виросла в Бронксі в простій сім'ї вихідців з Пуерто-Рико: у тата був невеликий бізнес, мама прибирала будинки. Дівчина відмінно вчилася, розбиралася в мікробіології та політології, закінчила Бостонський університет. Згодом могла стати успішним економістом, але раптова смерть батька в 48 років змусила її забути про кар'єру і піти працювати офіціанткою, щоб заробляти гроші і допомагати матері.

Реклама

Кар'єра Окасіо-Кортес у політиці почалася з волонтерства. Поки працювала в барі офіціанткою, а потім барменом, вона співпрацювала з одною некомерційною організацією, яка підтримує вихідців з Латинської Америки. У той же час заснувала невелике видавництво Brook Avenue Press, суть якого полягала в тому, щоб дати роботу молодим людям з неблагополучних сімей Бронкса. Пізніше брала участь у мітингах проти будівництва нафтопроводу в Мічигані, а 2016 року на волонтерських засадах брала участь у виборчій кампанії політика Бені Сандерса, який планував стати кандидатом на пост президента від Демократичної партії. У підсумку замість Сандерса кандидатом від партії стала Гіларі Клінтон, але дівчина продовжила свою кар'єру. В кінці минулого року вона обійшла багатьох досвідчених кандидатів, так 29-річна Александрія потрапила в Конгрес США від Демократичної партії і стала наймолодшою ​​конгресвумен в історії.

Історія про сім'ю і походження Александрії в контексті її кар'єри дуже важлива. Виборцям, ймовірно, вона подобається своєю прямолінійністю і тим, що будує свою політичну програму на тих ідеях, які важливі для неї самої, як для вихідця з простої пуерториканської сім'ї. Ключових пунктів в програмі Александрії три: це боротьба з бідністю, з корупцією і екологічні питання. Вона розробила ідею "нового зеленого курсу" – згідно з ним, до 2035 року американська економіка повинна повністю перебудуватися на екологічну основу.

Американська преса називає Александрію "першим рішучим криком мілленіалів". Вона підтримує рух #metoo, бере участь у мітингах феміністок і дружить з Синтією Ніксон – акторкою, активісткою, що підтримує легалізацію одностатевих шлюбів в США, і майбутнім кандидатом в губернатори Нью-Йорка.

З Синтією Ніксон

Улюблені соціальні майданчики Александрії – Twitter та Instagram, де у неї 2,5 мільйона підписників. Вона постить фотографії з виборцями і друзями, цитати улюблених філософів і зізнається, що перехід до суспільного життя конгресвумен дався їй складніше, ніж спершу здавалося, і що вона все так само залишилася дівчиною з Бронкса, а не політиком з обкладинки. "Весь час, поки я проводила свою політичну кампанію, у мене навіть не було медичного страхування. Так, я не була застрахована донедавна – тому медичне страхування для всіх – важливий пункт моєї програми. Тому опинитися на обкладинці журналу для мене – це дуже страшно, у мене паморочиться голова від цього всього. Я з усіх сил намагаюся, щоб моє життя було якомога нормальнішим, бо боюся, що цей вихор мене знесе".

Александрія Окасіо-Кортес у своїй квартирі у Бронксі разом з бойфрендом. Зйомка Енні Лейбовіц для Vogue USA

Політичні журналісти кажуть, що громадськість у Штатах розділилася на два табори: один обожнює Окасіо-Кортес, другий – ненавидить. Її противники не мовчать і періодично знаходять, в чому звинуватити політика. Наприклад, після її перемоги у Twitter з'явилося відео десятирічної давності, де Александрія ще студенткою танцює на даху запальні латиноамериканські танці. У коментарях посипалися звинувачення в дурості і поверховості Александрії, на які вона відреагувала сміливо – і опублікувала в Instagram вже нове відео, де вона танцює в Капітолії, біля дверей свого кабінету. "Якщо республіканці думають, що жінки, які танцюють в університеті, це обурливо, нехай подивляться, як жінки танцюють і в Конгресі!" – написала Окасіо-Кортес під відео.

Александрію любить глянцева преса – в кінці 2018 року дівчина з'явилася на обкладинці Vanity Fair, великі нариси їй присвятили американський Vogue і GQ. В інтерв'ю Александрія майже не говорить про моду – хоча відомо, що вона любить демократичні бренди, які іноді поєднує з вінтажними піджаками Helmut Lang, і часто з'являється на публіці в однакових костюмах. Її візитна картка – яскрава помада темного-червоного відтінку, це незмінний атрибут Александрії на мітингах, під час інтерв'ю і на засіданнях конгресу. Стейтмент? Натяк на агресивний характер? Можливо. Коли минулого року політик оголошувала результати виборів до Конгресу, глядачам так сподобалася її помада, що вони закидали її питаннями у Twitter, що це за бренд. "Stila Stay All Day відтінку Beso", – відповіла вона.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.