До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 польських фільмів, які має побачити кожен

Найбільшу кількість українок, що були змушені тікати від війни в Україні, прихистила саме Польща. Тому ми з цікавістю та великою вдячністю вивчаємо сучасну Польщу: історію польських міст Гданськ і Варшава, що були майже знищені під час другої світової війни, а потім відбудовані; польську мову та охоче користуємося локальною косметикою, щоб підтримати польського виробника. Сьогодні ми зібрали найцікавіші польські фільми за останні 30 років, які допоможуть глибше зрозуміти сучасну Польщу.

"У темряві" ("W ciemności")

Знакова стрічка відомої польської режисерки Агнешки Голланд, яка є володаркою премії ФІПРЕСІ Каннського кінофестивалю та неодноразовою номінанткою на "Оскар", а також відома своєю активною підтримкою України. Події стрічки відбуваються у Львові в 1943 році та розповідають про Леопольда Строха, що врятував зі львівського гетто євреїв, які ховалися в каналізації. Світова преса була в захваті від стрічки, називаючи її "несамовитою та зворушливою історією Голокосту". У 2012 році стрічку номінували на "Оскар" в категорії найкращий іноземний фільм.

Реклама
"Катинь" (пол. Katyń)

Стрічка культового польського режисера Анджея Вайди (єдиний польський режисер володар "Оскара"), присвячена великій трагедії світової історії Катиньському розстрілу. Фільм розповідає історію жінок (матерів і дружин) офіцерів польської армії, яких стратили підрозділи НКВС у Катиньському лісі, поблизу російського села Катинь у 1940 році. Загалом вважається, що під час розстрілів у Катині загинуло понад 1500 воїнів. Дуже сильний фільм, який сьогодні складно дивитися без сліз.

"Іда" (Ida)

Зірка нового європейського кіно Павло Павліковський – мабуть, найпопулярніший поляк у сучасному світовому кіно. Павліковський народився у Варшаві, але вже давно живе в Лондоні. Сьогодні в біографії Павліковського – 6 повнометражних художніх фільмів. Найсильніші з них – "Іда" і "Холодна війна" – дуже особисті для режисера: обидва присвячені минулому не тільки його рідної Польщі, а і його сім’ї, а окрім цього, це просто чудове чорно-біле кіно про любов. "Іда" (2013) – неймовірної краси кіно про черницю Анну, яка намагається знайти своїх батьків євреїв, убитих під час війни. Події відбуваються в 60-ті й розкривають багато неприємних проблем, серед яких післявоєнні репресії, колабораціонізм. В основі стрічки – особиста історія режисера: в дитинстві він дізнався, що його бабуся з батькового боку була єврейкою й загинула в одному з концтаборів.

"Тіло Христове" (Boże Ciało)

"Тіло христове" – один з найгучніших польських фільмів останніх років, який у 2020 році номінували на премію "Оскар" у категорії "Найкращий іноземний фільм" та який здобув приз Венеційського кінофестивалю. Стрічка молодого режисера Яна Комаса розповідає про 20-річного Данієля, якого у в’язниці раптом осяяло, що має присвятити себе служінню богові. Скориставшись нагодою, він удає із себе випускника семінарії й посідає місце іншого пастора в парафії провінційного містечка… У головній ролі – харизматичний 30-річний Бартош Беленя, в якого ви точно закохаєтеся. До речі, на Netflix можна подивитися ще одну його роботу – серіал "1983", який зняла Агнешка Голланд.

"Холодна війна" (Zimna wojna)

Ще один фільм Павла Павліковського в нашій добірці, і знов історія про кохання. До того ж це кіно про трагедію, біль і минуле, що не дає спокою і сьогодні. "Холодна війна" – фільм про кохання диригента Віктора та юної співачки Зули, пристрасна історія яких розгортається в повоєнній Європі, на тлі Холодної війни й політичних інтриг. В основі фільму – історія батьків Павліковського. Їх звали, як і героїв, Віктор і Зула: вони померли в 1989 році, були разом понад 40 років, то розлучалися, то поверталися одне до одного – і страждали через політичні обставини, що розділили не тільки Європу, а й родину також. "Холодна війна" дістала приз за найкращу режисуру на Каннському кінофестивалі у 2018-му.

"Снігу більше не буде" (Śniegu już nigdy nie będzie)

Новий фільм Малгожати Шумовської, однієї з найцікавіших польських режисерок, минулого року боровся за "Золотого лева" Венеційського кінофестивалю, а також був висунутий на здобуття "Оскара". Це історія українського іммігранта Жені, що живе в Польщі й працює масажистом. Здається, хлопець лікує не тільки тіло, а й душу. Заможні клієнти довіряють йому свої тривоги, переживання й таємниці. Женя був у Чорнобилі в момент аварії, і, можливо, саме це стало причиною його особливих здібностей...

"Хейтер" (Sala samobójców. Hejter)

Ще одна стрічка неординарного режисера Яна Комаса, цього разу соціальний трилер про силу соцмереж. Його головний герой – Томаш Гімза, студент юридичного факультету, який влаштовується на роботу в компанію зі зв’язків з громадськістю. Там він досягає успіху в поширенні фейкових новин та онлайн-ненависті, спрямованих на відомих особистостей, інтернет-знаменитостей і політиків. Згодом Томаш починає переслідувати одну відому родину…

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.