До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 найкращих драм Netflix, заснованих на реальних подіях

Драми, що ґрунтуються на життєвих історіях, зазвичай дуже популярні серед глядачів, адже рівень напруги й саспенсу захоплює. Ми зібрали сім найкращих серіалів Netflix, знятих на основі реальних, здебільшого кримінальних подій.

"Покоївка. Історія матері-одиначки"

Маргарет Куеллі та її реальна мати, акторка Енді Макдавелл, зіграли доньку й матір у цьому гіті Netflix, що натхнений мемуарами Стефані Ленд "Покоївка: важка робота, низька оплата й бажання матері вижити". У центрі сюжету — Алекс (Маргарет Куеллі), яка береться за роботу прибиральниці, намагаючись розірвати аб’юзивні стосунки зі своїм хлопцем. Ситуація ускладнюється: її мати Паула має біполярний розлад (її грає Макдавелл) і також є жертвою домашнього насилля й потребує постійної уваги. З Алекс, яка замість того, щоб прибирати чужі туалети, мріє писати книжки, живе її донька Медді. Її може забрати суд, якщо Алекс не зможе підтвердити свою фінансову незалежність (а це складно, коли вам платять 10 доларів на годину). "Покоївка" торкається архіважливих питань: неприпустимість аб’юзу й морального насилля, взаємопідтримка та віра у власні сили. Прекрасний серіал із життєствердним посилом.

Реклама

"Неможливо повірити"

Режисерка Сюзанна Грант зробила серіал "Неможливо повірити" видатним взірцем кримінального жанру. Мінісеріал розповідає про детективів Карен Дюваль і Грейс Расмуссен (МерріттВівер і Тоні Коллетт), які об’єднують зусилля, щоб вистежити серійного ґвалтівника. Серіал знято за мотивами статті "Неймовірна історія зґвалтування" Крістіана Міллера й Кена Армстронга, що у 2016 році здобули Пулітцерівську премію. Режисерка змінила імена головних героїв у своєму сценарії, а прототипи її персонажів були дуже вдячні за чуйне поводження з непростим матеріалом. Серед жертв ґвалтівника: Марі Адлер (КейтлінДевер), 18-річна дівчина, яка повідомила про напад у поліцію — але там її змусили відмовитися від свого зізнання, перш ніж стягнути з неї штраф у розмірі 500 доларів США за "неправдиві свідчення"...

"Помаранчевий — гіт сезону"

Один з перших оригінальних проєктівNetflix. "Помаранчевий — гіт сезону" натхнений історією ПайперКерми, що відбувала покарання у федеральній в’язниці. Жінку звинуватили у відмиванні грошей і запроторили за ґрати на 15 місяців, про що вона згодом написала роман. Тим часом шоуранерДженджіКохан використовує сюжетну лінію Пайпер як вихідну точку, щоб дослідити життя її сусідок у в’язниці. Адже їхній життєвий шлях до потрапляння у Федеральну виправну установу Данбері радикально відрізнявся від затишного існування головної героїні.

"Корона"

Жодна добірка найкращих серіалів, натхнених реальними історіями, не може обійтися без цього шоу. Нагадаємо, що творіння Пітера Моргана розповідає про правління королеви Єлизавети II від 1950 років аж до початку XXI століття. Перші сезони шоу, зосереджені на Клер Фой і Метті Сміті в ролі королеви та її чоловіка, герцога Единбурзького, особливо потужні. Адже вони щиро й чесно зображують, як від природи сором’язлива молода жінка повільно знаходить свій голос і стає справжньою королевою. Не менш цікавим у цьому сенсі є і четвертий сезон, у якому роль королеви грає Олівія Колман, а роль принцеси Діани — Емма Коррін.

"Під ім’ям Грейс"

"Під ім’ям Грейс" — адаптація однойменного роману Маргарет Етвуд, натхненого моторошною реальною історією Грейс Маркс (її грає Сара Ґадон). Маркс — молода ірландська служниця, яку засудили до довічного ув’язнення після вбивства свого канадського роботодавця та його економки в 1843 році, а її спільника (КеррЛоган) — до повішення. Як і чому боязка Грейс втягнулася в таку смертоносну схему? Цю загадку розгадуватиме Саймон Джордан (Едвард Голкрофт), лікар, що має намір зрозуміти поведінку жінки...

"Неортодоксальна"

Глибоко зворушлива розповідь про дорослішання за мотивами мемуарів письменниці Дебори Фельдман "Неортодоксальна: скандальна відмова від мого хасидського коріння". У центрі цієї історії — надзвичайна дівчина Есті (ШираХаас), 19-річна єврейка, що тікає від своєї ультраортодоксальноїбруклінської громади. Вона їде до Берліна, де живе її матір, що колись так само втекла від суворо регламентованого нестерпними правилами життя. Чудовий серіал про сміливу дівчину, яка нарешті намагається розібратися з власним майбутнім.

"Коли вони нас побачать"

Майстерний мінісеріал АвиДюверней, безсумнівно, жахливий, але його варто переглянути. У ньому йдеться про відому судову справу 1989 року, яка ввійшла в історію як "Справа п’ятірки з Центрального парку". Тоді п’ятьох афроамериканських підлітків неправомірно звинуватили в нападі з обтяжувальними обставинами на білу жінку та зґвалтуванні. У серіалі справу показано в усіх подробицях: арешт хлопців, допити, судові процеси й фінальне засудження, попри суперечливі свідчення та брак доказів. Потім ми спостерігаємо, як кожен з них виходить з колонії для неповнолітніх (за винятком Корі Вайза, старшого, який перебуває у в’язниці для дорослих) і намагається адаптуватися до зовнішнього світу. Десять років по тому, коли викривають справжнього злочинця, п’ятірку виправдовують, але життя несправедливо покараних, звісно, вже змінилися назавжди.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.