До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 фільмів, які варто подивитися на Фестивалі кіно про музику та культуру INTRO

З 3 до 8 квітня в Києві відбудеться Фестиваль кіно про музику та культуру INTRO, який організовує команда KyivMusicFilm. Ми обрали сім фільмів з програми, які варто побачити: це призер цьогорічного Берлінського кінофестивалю "Дагомея", стрічки про культуру дрег-балів у Парижі та про роль музикантів під час війни.

"Дагомея"

Реклама

Одна з найяскравіших новинок фестивалю — документальна стрічка "Дагомея" франко-сенегальської режисерки Маті Діоп, яка здобула головну нагороду Берлінського фестивалю. Дебютний фільм Діоп "Атлантика" у 2019-му отримав Гран-прі в Каннах.

"Дагомея" розповідає про 26 музейних предметів мистецтва, які повернулися з Франції до сучасного Беніну (у минулому — республіка Дагомея, що була колонізована Францією) після 130 років перебування на чужині. Події відбуваються у 2021 році, коли скарби покидають Париж, щоб повернутися до країни свого походження. Але як поставляться до їхнього повернення в країні, яка вже пройшла певний шлях розвитку за їхньої відсутності?

"Правило двох стін"

"Правило двох стін" американського режисера Девіда Гутніка знятий в копродукції України та США і досліджує війну в Україні крізь призму бачення митців, які живуть і творять у розпал війни. Чуттєвий та поетичний фільм висвітлює важливу роль культурного спротиву в часи потрясінь. Головними героями картини стали культурна активістка Діана Берг, художниця Kinder Album, музикант Степан Бурбан (автор та виконавець проєкту "Паліндром"), Ляна Мицько (засновниця Львівського муніципального мистецького центру, організаторка концертів), Богдана Давидюк (художниця й ілюстраторка), дизайнер і художник Bob Basset.

"Париж горить"

Один з найвидатніших ЛГБТ-фільмів усіх часів за версією Британського інституту, вийшов у 1990 році та став зворушливим портретом артистів, які у 80-ті роки започаткували в Парижі культуру дрег-балів. Вдень ці сміливі люди стикалися з расизмом або дискримінацією, а вночі — потрапляли у світ свободи, танців та прийняття, виступаючи у нічному клубі. У 1991 році фільм режисерки Дженні Левінгстон здобув премію кінофестивалю Санденса та став сенсацією у світі New Queer Cinema.

"Звір у джунглях"

Фільм австрійського режисера Патріка Шіха занурює нас у музичну подорож, що охоплює період з 1979 по 2011 роки. Головні герої стрічки Мей і Джон, які багато років поспіль зустрічаються в тому самому безіменному паризькому клубі. Тим часом роки йдуть, безтурботне диско змінюється на протестне техно, епідемія СНІДу призводить до цілого втраченого покоління, падіння Берлінського муру провокує хвилю єднання, а трагедія 11 вересня назавжди розділяє світ на до і після.

"Енніо"

У дитинстві Енніо Морріконе понад усе мріяв стати лікарем. Але його батько вирішив, що син має піти його слідами та стати трубачем в оркестрі. Від музичної консерваторії до "Оскара" за найкращу музику до фільму — стрічка "Енніо" розповідає про творчий шлях одного з найвидатніших композиторів XX століття. Фільм зняв відомий італійський режисер Джузеппе Торнаторе, лауреат "Оскара" та "Золотого Глобуса" за фільм "Новий кінотеатр "Парадізо".

"Вчення Peaches"

"Вчення Peaches" висвітлює творчий шлях канадської артистки та вокалістки Peaches — зірки напрямків електроклеш та панкрок, яка відома тим, що руйнує ґендерні стереотипи та бореться з патріархальними упередженнями, а також відстоює права ЛГБТКІА+ та через свою творчість. Фільм знятий режисерським дуетом Філіпа Фуссенеґґера, який спеціалізується на дослідженні берлінської музичної сцени, та Джуді Ландкамер.

"Поцілунок майбутнього"

Стрічка британо-ірландського режисера Ненада Чичин-Сайна розповідає про про виступ гурту U2 у звільненому Сараєво у 1995 році. Коли війна ще тривала та Сараєво перебувало в облозі, американський журналіст Білл Картер звернувся до гурту U2 з проханням про допомогу, аби привернути увагу до війни. Музиканти погодились на серію інтерв’ю з місцевими жителями під час свого туру ZOO TV Tour 1993 року, а ще — пообіцяли зіграти концерт у Сараєво, тільки-но війна завершиться. Виступ у звільненому місті назавжди залишився в пам'яті сараєвців як нагадування про їхню силу і стійкість.

Покази фільмів відбудуться в кінотеатрі "Жовтень", а стрічки, пов’язані з електронною музичною сценою, будуть продемонстровані у Concert Hall (вул. Кирилівська, 41)

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.