КУПИТИ КВИТКИ

5 найкращих фільмів з Дональдом Сазерлендом

20 червня стало відомо, що на 89-му році життя помер відомий канадський актор Дональд Сазерленд. За 60 років у кіно він зіграв понад 100 ролей і назавжди полюбився глядачам різних поколінь, адже Сазерленд був не тільки зіркою 70-х і 80-х років, зокрема у фільмах "Брудна дюжина", "Клют" та "Двадцяте століття", але й активно знімався в нульових — варто згадати його яскраву роль президента Сноу у "Голодних іграх". У цьому матеріалі говоримо про найкращі стрічки за участю Дональда Сазерленда.

"Клют", 1971

Реклама.

У стильному неонуарі "Клют" режисера Алана Пакули Сазерленд зіграв харизматичного детектива, що розслідує зникнення свого знайомого. Єдиним ключем до розгадки є лист чоловіка, написаний до нью-йоркської дівчини легкої поведінки Брі, яку блискуче втілила Джейн Фонда. Разом вони намагаються з'ясувати правду і поступово закохуються, адже герой Сазерленда причаровує Брі своєю кмітливістю та інтелектуальністю. У мемуарах Джейн Фонда пізніше писала, що харизма Дональда Сазерленда вразила її: "Я вважала його розкішну шевелюру і опущені блідо-блакитні очі особливо привабливими. У ньому також було щось від старосвітського джентльмена".

"Двадцяте століття", 1976

За свою кар'єру Дональд Сазерленд знімався у найвідоміших режисерів XX століття, зокрема Бернардо Бертолуччі та Федеріко Фелліні. Епічна картина Бертолуччі "Двадцяте століття" — історія двох італійських хлопчиків і водночас історія їхньої країни через усі війни, смути та політичні катаклізми, що випали на долю Італії. У кадрі компанію Сазерленду, який зіграв Аттілу Меланкіні, склали Роберт де Ніро, Жерар Депардьє та Домінік Санда.

"Джон Ф. Кеннеді. Постріли в Далласі", 1991

У фільмі Олівера Стоуна "Джон Ф. Кеннеді. Постріли в Далласі" Сазерленду дісталася розкішна роль: він грає загадкового містера Ікс, розвідника, який один насправді знає, що сталося після вбивства президента Кеннеді. Коли вони в кадрі з героєм Кевіна Костнера, що втілив роль окружного прокурора Нового Орлеану Джима Ґаррісона, від них не відірвати очей. Видання The Rolling Stones пише, що Олівер Стоун спочатку розглядав Марлона Брандо, але пізніше сказав: "Мені пощастило отримати Сазерленда, тому що він швидкий і динамічний актор. І він був чудовим".

"Шлях до війни", 2003

Остання робота режисера Джона Франкенгаймера розповідає про правління президента США Ліндона Джонсона під час війни у ​​В'єтнамі. Сазерленд грає впливового Кларка Кліффорда, радника президента. За цю роль, втілену з глибиною, мудрістю та фірмовою харизмою, Сазерленд здобув премію "Золотий глобус" за найкращу чоловічу роль другого плану — і ще раз довів, що він блискучий у жанрі політичного кіно.

"Голодні ігри", 2012

Наприкінці кар'єри Дональд Сазерленд зіграв одну зі своїх найяскравіших (і найпопулярніших) ролей: президента-тирана Коріолана Сноу, який править Голодними іграми. Його герой — впевнений у своїй правоті деспот, від нього буквально лине енергія похмурої загрози — що ж, акторська робота Сазерленда точно одне з найкращих, що є у франшизі "Голодні ігри".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.