До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 екранізацій романів Джейн Остін

16 грудня світ відзначає день народження Джейн Остін — британської письменниці, яка вміла писати про кохання як ніхто інший. Незважаючи на те що жила і працювала вона більш ніж 200 років тому, її історії актуальні й сьогодні. Згадуємо, як її романи отримали продовження на великому екрані.

"Переконання"

"Розум і почуття" (1995)

1995 року Кейт Вінслет зіграла Маріанну Дешвуд, романтичну героїню роману Джейн Остін "Розум і почуття". Чарівна адаптація Енга Лі разом зі сценарієм Емми Томпсон (яка грає сестру Маріанни, Елінор) є прикладом незабутнього кіно. Головна героїня знає все про любовні розчарування й намагається залікувати свої рани за допомогою доблесного полковника Брендона (Алан Рікман), який зрештою полонив її серце. Завдяки цьому фільму Кейт Вінслет дістала премію BAFTA за найкращу жіночу роль другого плану.

Реклама

"Гордість та упередження", серіал (1995)

Всі знають і люблять стрічку Джо Райта з Кірою Найтлі в ролі Елізабет Беннет, але до цього ще був розкішний серіал 1995 року — тож сьогодні пропонуємо згадати саме його. В мінісеріалі BBC прекрасний акторський склад: роль гордовитого й холодного містера Дарсі дісталася Коліну Ферту, і для нього вона вийшла особливою, адже саме після серіалу на той момент 35-річний Ферт став справжнім британським секс-символом. Серіал мав величезний успіх у Великій Британії, виконавиця ролі Елізабет Беннет Дженніфер Ель здобула премію BAFTA як найкраща актриса, серіал же відзначили премією "Еммі" за найкращі костюми. Ну а сцена з містером Дарсі в мокрій сорочці ввійшла в історію кіно.

"Нортенгерське абатство" (2007)

Екранізація дотепного готичного роману Джейн Остін, який авторка написала ще наприкінці XVIII сторіччя, але який вийшов друком уже після смерті письменниці в 1817 році. Захоплива історія 17-річної дівчини Кетрін Морланд, романтичної й залюбленої в готичну літературу. Кетрін вирушає в подорож до містечка Бат, де її знайомлять із загадковим молодим чоловіком, містером Генрі Тілні. У ролі Кетрін — юна й прекрасна Фелісіті Джонс.

"Джейн Остін" (2007)

Ми знаємо багато цікавого про літературну діяльність Джейн Остін, але що ми знаємо про її особистість та, власне, про її персональне життя? Кинути світло на це може стрічка "Джейн Остін" — з Енн Гетевей у ролі культової англійської письменниці. Фільм зосереджений на історії нерозділеного кохання Остін та Томаса Ланглуа Лефруа, якого зіграв актор Джеймс Макевой. До речі, вважається, що саме особисте життя письменниці надихнуло її на створення роману "Гордість і упередження". Прекрасна потужна стрічка, що допомагає зрозуміти витоки особливої чуттєвості в книжках Джейн Остін.

"Емма" (2020)

Це адаптація книги Джейн Остін "Емма" — іскрометного роману про дівчину-звідницю, написаного в XIX столітті й особливо актуального сьогодні. Комедія Отем де Вайлд вийшла яскравою, ошатною й дуже стильною. Виконавицею головної ролі стала Аня Тейлор-Джой. А до акторського складу другого плану ввійшли Джонні Флінн, Міа Гот і Білл Наї, які надали додаткового виміру цьому розкішному фільму.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.