До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

4 документальні фільми про ядерне бомбардування Хіросіми й Нагасакі

Наприкінці Другої світової війни збройні сили США здійснили ядерні атаки на японські міста. 6 серпня 1945 року атомну бомбу "Малюк" скинули на Хіросіму, а 9 серпня бомбу "Товстун" — на Нагасакі. Від ядерних ударів відразу загинули 70 тисяч мешканців Хіросіми та 60 тисяч мешканців Нагасакі. Із серпня по грудень 1945 року загальна кількість тих, що померли від ран і хвороб, спричинених радіацією, склала близько пів мільйона осіб в обох містах. У цьому матеріалі ми зібрали чотири документальні фільми, які розповідають про небезпеку ядерної зброї за допомогою наукових даних, особистих історій і міфів.

Місто Хіросіма після атомного бомбардування, 1945
The Bomb, 2015

The Bomb — двогодинний документальний фільм телеканалу PBS 2015 року про найруйнівніший винахід в історії людства. У стрічці описується розвиток ядерної зброї від теоретичних наукових міркувань до її першого використання 6 серпня 1945 року з усіма відомими наслідками.

Реклама
White Light/Black Rain: The Destruction of Hiroshima and Nagasaki, 2007

У цьому потужному документальному фільмі HBO використали інтерв’ю із чотирнадцятьма потерпілими, які вижили під час бомбардувань Хіросіми й Нагасакі, а також архівні кадри, що розкривають наслідки застосування ядерної зброї. Готуючись до знімання фільму, режисер Стівен Окадзакі зустрівся з більш ніж 500 японцями, які пережили бомбардування, і зібрав понад 100 інтерв’ю.

The Moment in Time: The Manhattan Project, 2000

"Мангеттенський проєкт" був науково-дослідною програмою США, Великої Британії й Канади під час Другої світової війни, у межах якої створили першу ядерну зброю. Програму започаткували у відповідь на побоювання, що німецькі науковці працювали над створенням зброї з використанням ядерної технології з 1930 років і що Адольф Гітлер був готовий її використати. Під егідою проєкту було створено три атомні бомби: плутонієву "Триніти", уранову "Малюк" та плутонієву "Товстун".

Twice Bombed: The Legacy of Yamaguchi Tsutomu, 2011

Цутому Ямаґуті пережив ядерні бомбардування Хіросіми й Нагасакі під час Другої світової війни. Ямаґуті, інженер, був у Хіросімі в справах, коли на місто скинули бомбу о 8:15 ранку 6 серпня 1945 року. Він зазнав поранення, але вижив і повернувся до свого дому в Нагасакі. Він повернувся на роботу 9 серпня. Того ранку на Нагасакі збройні сили США скинули другу бомбу. Упродовж життя Цутому Ямаґуті написав книгу про власний досвід, знявся у документальних фільмах та був активним прихильником ядерного роззброєння.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.