До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

12 кримінальних шоу, які варто переглянути

Цікавість, відчуття безпеки, обізнаність — переглядаючи фільми та серіали про справжні злочини, люди закривають різноманітні потреби. Протягом останніх кількох років цей жанр стає дедалі популярнішим, а стримінгові платформи та кіностудії відповідають на запити глядачів та створюють новий контент. Тут ми зібрали 12 кримінальних шоу, які варто переглянути.

"Сходи", 2022

Реклама

Після того, як дружина Майкла Петерсона, Кетлін, знайдена мертвою внизу сходів у їхньому домі, Петерсона, романіста злочину, звинувачують у її вбивстві. Цей серіал HBO заснований на однойменних документах TrueCrime 2004 року, і в головній ролі Колін Фірт, Тоні Коллет та Майкл Стюльбарг. Перед глядачем розгорнуто масштабний судовий процес, щоб відповісти на вікове запитання: це завжди чоловік?

"Американська історія злочинів"

Кримінальна антологія, що здобула декілька премій "Еммі", висвітлює різні гучні американські злочини кожного сезону. Від судового процесу О. Дж. Сімпсона у 1995 році до вбивства Джанні Версаче у 1997-му та — в останньому сезоні — скандал президента Білла Клінтона та Моніки Левінскі у 1998—1999 роках.

NightStalker: TheHuntFor a SerialKiller, 2021

Розділений на чотири частини, NightStalker — це документальна серія про Річарда Раміреса, серійного вбивцю та сексуального злочинця, який спричинив хаос в Лос-Анджелесі в середині 1980-х. Детектив і слідчий об'єдналися, щоб відстежити вбивцю та притягнути його до відповідальності.

"Вибула", 2022

Створений на основі однойменного подкасту, серіал Hulu"Вибула" розповідає про обман (і самознищення) компанії Theranos Елізабет Холмс Теранос. Після випуску зі Стенфорда в 19, Холмс збрехала інвесторам, що її стартапTheranos — який мав на меті сканувати сотні захворювань лише зі зразка крові — створить революцію у світі біотехнологій. Але підприємниця (яку зіграла Аманда Сейфрід) пізніше була спіймана за шахрайство.

"Чудовисько: Історія Джеффрі Дамера", 2022

Перший сезон нової антології Netflix про справжні злочини розповідає про низку жахливих вбивств в Огайо та Вісконсині, що зробило Джефрі Дамера одним із найвідоміших серійних вбивць та канібалів в Америці. Його зіграв Еван Пітерс — зірка серіалу "Американська історія жахів".

TedBundy: Fallingfor a Killer, 2020

Ця п’ятисерійна документальна історія переміщує фокус від Теда Банді до його жертв, представивши його дії в контексті феміністичного руху 1970-х і підкреслюючи неймовірну мізогінію Банді. Вважайте цей серіал протилежністю більш гламурного фільму "Звабливий, поганий, злий" про злочинця із Заком Ефроном та Лілі Коллінз в головних ролях.

TheKeepers, 2017

TheKeepers розповідає про невирішене вбивство сестри Кеті Чесник, католицької черниці та вчителя середньої школи в Балтіморі, яка пропала безвісти в 1969 році, перш ніж її знайшли мертвою через два місяці.

"Любов і смерть", 2023

Цей серіал, де знялися Елізабет Олсен, Лілі Рабе та Джессі Племонс, розповідає справжню історію Кенді Монтгомері, домогосподарки з Техасу, звинуваченої у вбивстві її сусідки Бетті Гор.

TheJinx: TheLifeandDeathsofRobertDurst, 2015

Життя нью-йоркського спадкоємця Роберта Дерста сповнене смертями. По-перше, його дружина зникає у 1980-х; тоді його друга сім'ї вбивають; а потім його сусіда. Але єдине, що всі ці люди мають спільного, — це Роберт. Серія з шести частин — це кульмінація досліджень на десятиліття через поліційні файли, раніше приховані документи, архівні кадри та навіть інтерв'ю із засудженим вбивцею.

"Під прапором небес", 2022

На основі книги 2003 року Джона Кракавера, цей психологічний трилер розповідає справжню історію вбивства в долині Солт-Лейк у 1984 році. Найцікавіший аспект сюжету — релігійний екстремізм.

RestinPower: TheTrayvonMartinStory, 2018

Трейвону Мартіну було 17 років, коли його застрелив Джордж Циммерман у 2012 році. Стверджуючи, що він діяв у інтересах самозахисту, Циммерман був визнаний не винним у вбивстві другого ступеня. Це рішення спричинило хвилю протестів проти американської системи правосуддя загалом. Ця серія досліджує симбіоз расизму, насильства зі зброєю та політику в Сполучених Штатах, вшановуючи життя Мартіна зворушливим зображенням юнака напередодні його трагічної смерті.

Don'tF**kwithCats: HuntinganInternetKiller, 2019

Ця документальна серія розповідає про онлайн-полювання Луки Маньотта, колишнього порноактора, який опублікував відео про вбивство двох кошенят у 2010 році, перш ніж стати головним підозрюваним у вбивстві китайського студента Джун Ліна. Шоу досліджує темну сторону інтернету та прагнення до справедливості користувачів мережі.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.