До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 найстильніших фільмів родом з 1990-х

Найважливіші модні моменти 1990-х були відображені на екрані — варто тільки згадати фільми "Основний інстинкт", "Жорстокі ігри" і "Кримінальне чтиво". Ось наш короткий гід по наймодніших стрічках, знятих в 1990-ті роки — приємного перегляду!

"Основний інстинкт", 1992

Саме Кетрін Трамелл у виконанні Шерон Стоун подарувала нам одні з найбільш "убивчих" модних моментів у кіно початку 1990-х. Бежевий в'язаний кардиган, прозорий топ під піджаком, міні-сукня з блискітками, кремовий тренч... Список вишуканих, мінімалістичних, визначальних для десятиліття предметів гардеробу можна продовжувати нескінченно. Вердикт? Ви все одно не помилитеся, вибравши кремову сукню з високим коміром (саме цю сукню створила з нуля дизайнерка з костюмів фільму Еллен Міройнік), а до неї туфлі на шпильці з відкритою п'ятою і просторе пальто.

Реклама
"Білі люди не вміють стрибати"

Уеслі Снайпс і Вуді Харрельсон грають двох вуличних баскетболістів у цьому хіті 1992 року, який також виявився ідеальною кінематографічною капсулою часу для вуличного стилю початку 1990-х. У кадрі ми бачимо героїв в Nike Air Jordans, майці для бодібілдингу Gold's Gym, футболках Parental Advisory та ідеальній сорочці оверсайз з квітковим малюнком. За інформацією The Hollywood Reporter, творець фільму Кенія Барріс зараз працює над ремейком.

"Смерть їй личить"

Після виходу фільму в 1992 році він отримав прохолодну реакцію з боку критиків і посередні касові збори, але сьогодні "Смерть їй личить" — одна з найулюбленіших класичних картин усіх часів. Так, режисер Роберт Земекіс дійсно увійшов в історію з цією чудово чорною комедією з Меріл Стріп і Голді Хоун в головних ролях. Хоча багато шуму викликала безперечна хімія між головними героїнями фільму і оскароносні спецефекти, часто не береться до уваги ​​чудовий вибір убрання британським дизайнером з костюмів Джоан Джонстон. Найкраще? Один дуже особливий чорний комбінезон, який носили затяті вороги Медлін (Стріп) і Хелен (Хоун). І червона шифонова сукня Хелен з топом-бюстьє, вирізом сердечком і розрізом до стегна, яка прекрасно поєднувалася з червоними туфлями на підборах.

"Кримінальне чтиво"

Тим з нас, хто віддає перевагу стриманішому підходу до стилю 1990-х, досить поглянути на Міа Уоллес (Уму Турман) з "Кримінального чтива". Цей чорний боб. Ці чорні брюки. Після виходу фільму легендарний кінокритик Роджер Еберт назвав його "найвпливовішою стрічкою десятиліття". Майже через три десятиліття це видається так само актуальним, і дехто навіть називає Міа справжньою феміністкою.

"Висока мода"

Сезон весна/літо 1994 року в Парижі. Режисер Роберт Альтман насолоджується необмеженим доступом до списку найбільш шанованих в модній індустрії імен — Клаудія Шиффер, Наомі Кемпбелл, Тьєррі Мюглер, Жан Поль Готьє та Крісті Терлінгтон. Усі вони допомагають наповнити фільм запаморочливою ​​метушнею і атмосферою справжнього гламурного тижня моди. Крім реальних модних фігур, у фільмі знялися зоряні актори — Софі Лорен, Кім Бейсінгер і Руперт Еверетт.

"Недолугі"

Є причина, чому "Недолугі" — найвідоміший фільм 90-х з відсиланням до моди в стилі кітч-шик. Убрання якимось дивом сьогодні має настільки ж актуальний вигляд, як і 25 років тому: від шифонового топа Шер (Алісія Сільверстоун) і укороченого светра до культової червоної сукні Alaïa. Проте найтиповіший образ з "Недолугих" — це Шер, яка поєднує картатий костюм Dolce & Gabbana з туфлями Мері-Джейн і панчохами вище колін.

"Покоління DOOM"

Якщо є щось, чим прославився режисер Грегг Аракі, то це його сміливе бачення того, яким буде світ, що балансує на межі апокаліпсису: яскраво стилізований, чуттєвий і... панк-рок? "Покоління DOOM" — другий фільм з "апокаліптичної трилогії для тінейджерів". Це жорсткий і пронизаний тривогою фільм про пригоди підлітків і про дорослішання, і так вийшло, що це один з найстильніших фільмів 1990-х років, у якому кожен персонаж грає певну "модну" роль. Герой Ксав’є вшановує Джеймса Діна в "Гіганті" (1956) і уособлює архетипового бунтаря 1950-х років (уявіть собі вузькі джинси, ковбойські чоботи, розстебнуту джинсову сорочку і білий ковбойський капелюх). Водночас Емі уособлює панк-гламур 90-х: шкіряні куртки оверсайз, Dr Martens, вінтажні сукні та сонцезахисні окуляри "котяче око". Двадцять п'ять років по тому естетика Doom здається дивовижно сучасною.

"Ромі і Мішель на зустрічі випускників"

У 1997 році Ліза Кудроу і Міра Сорвіно подарували нам прекрасну сатиру і безліч незабутніх образів у вінілових сукнях. Культова комедія миттю стала хітом завдяки сценарію, попсовому саундтреку і бурхливій ​​хімії між двома героїнями. Що ще важливіше, до цього дня він залишається цінним фільмом для любителів моди в усьому світі завдяки яскравій естетиці 90-х років. Пір'я, міні-сукні і прикраси у вигляді фруктів — улюблений набір Ромі і Мішель.

"Жорстокі ігри"

Кетрін з "Жорстоких ігор" (її грає прекрасна Сара Мішель Геллар) зарекомендувала себе однією з найяскравіших екранних антагоністок того десятиліття через інтрижки і завдяки тонкому почуттю стилю. Художник з костюмів Деніз Вінгейт перетворила Геллар — тоді вона асоціювалася з доброчесною Баффі винищувачкою вампірів — на лукаву стерву, яка носить костюми і корсети Dolce & Gabbana. Додайте димчастий макіяж для очей і осінню коричневу губу, і ви отримаєте шикарний образ модної лиходійки.

"Розхриставшись"

До фільму "Вересневий випуск" був фільм "Розхриставшись" — документальна стрічка, яка давала рідкісну можливість зазирнути за лаштунки індустрії моди, детально розповідаючи про підготовку до випуску знаменитої осінньо-зимової колекції Ісаака Мізрахі 1994 року. У фільмі, знятому тодішнім партнером дизайнера Дугласом Ківом, розкриваються не тільки злети і падіння роботи в індустрії, а й те, чим і як жили тодішні модні ікони Наомі Кемпбелл, Кейт Мосс, Лінда Євангеліста, Карла Бруні і Гелена Крістенсен. Стрічка дуже вражаюча.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.