До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Нотатки про кемп: 13 важливих думок Сьюзен Зонтаґ

16 січня народилася Сьюзен Зонтаг – письменниця і філософ, яка стала популярною на весь світ завдяки есе "Нотатки про кемп". Саме воно стало фундаментом всієї цієї течії, а Vogue UA вибрав 13 ключових думок, які допоможуть зрозуміти сутність цього стилю.

Сьюзен Зонтаґ

Вперше есе "Нотатки про кемп" (Notes on Camp) опублікував журнал Partisan Review 1964 року. Через два роки Сьюзен Зонтаґ включила свої "Нотатки" до збірки під назвою "Проти інтерпретації та інші есе" (Against Interpretation and Other Essays). Це есе містило культурні конотації слова "кемп" і визначило його еволюцію, як особливого естетичного феномена. У "Нотатках про кемп" Зонтаґ намагається аналізувати сутність стилю, розповідає про його витоки і на прикладах показує, чим є кемп і де його можна зустріти.

Реклама
Moschino, 1991

"Сутність кемпу – в його прихильності до неприродного: штучного і перебільшеного".

"Ці замітки присвячені Оскару Вайльду. Він писав: "Слід або бути твором мистецтва, або одягатися в твори мистецтва".

"У великому значенні – це певний вид естетизму. Це один із способів побачити світ як естетичне явище. Таким чином, кемп потрібно розглядати не з погляду краси, а з погляду майстерності, стилізації".

"Підкреслимо, що стиль нехтує змістом або пропонує погляд, з якого зміст – байдужий. І це без того, що сприйнятливість кемпу не заангажована, деполітизована – або, принаймні, аполітична".

Marc Jacobs , весна-літо 2016

"Кемп – це не тільки певний погляд і спосіб дивитися на речі. Кемп – це також якість, яка може бути властива об'єктам і поведінці людей. Є "кемп" фільми, одяг, меблі, пісні, романи, люди, будівлі. Подібне розділення – принципове. Воістину, кемп здатний трансформувати досвід".

"Все, що є кемпом, люди і предмети, містить значний елемент штучності. За своєю природою ніщо не може бути кемпом зразу".

"Особлива риса кемпу – дух екстравагантності. Кемп – це жінка, загорнута в сукню, зроблену з трьох мільйонів пір'їн".

"Кемп – це мистецтво, яке має на меті бути повністю серйозним, але не може бути сприйнятим всіма як серйозне, тому що воно завжди має вигляд "занадто".

"Кемп – це послідовно естетичне світосприйняття. Він втілює перемогу стилю над змістом, естетики над мораллю, іронії над трагедією".

Gucci осінь-зима 2018/2019

"У кемпі відчутна серйозність (серйозність залученості художника), а часто і пафос".

"Один з головних моментів кемпу – розвінчання серйозності. Кемп грайливий, "антисерйозний". Точніше, кемп підключає до "серйозності" нові, більш складні, зв'язки. Він може бути серйозний у фривольності і фривольний в серйозності".

"Знавець кемпу знаходить більш майстерні насолоди. Не в латинських віршах і рідкісних винах, і оксамитових халатах, а в грубій і поширеній насолоді, в мистецтві для мас".

"Кемпівський смак – це, крім усього, ще й якийсь вид насолоди, високої оцінки. Кемп в жодному разі не засуджує. Кемп – великодушний. Він хоче насолоджуватися. Він тільки здається злісним і цинічним. (Або, якщо він цинічний, то це не безжальний, а легкий цинізм). Кемп не стверджує, ніби бути серйозним означає мати поганий смак; це не насмішка над тим, хто досягає успіху у своїй серйозності. Він вчить лише перетворювати в успіх деякі невдачі".

Comme des Garçons "Camp"

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.