До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Філателістичне мистецтво: найкращі марки, присвячені подіям в Україні

Філателія, колекціонування й вивчення знаків поштової оплати, – історія не лише про поштову валюту, а й про громадянську позицію, яку чути на увесь світ. 12 квітня "Укрпошта" ввела в обіг першу воєнну марку, на якій зображені український військовий та російський корабель – і вона швидко стала відомою в усіх куточках планети. Vogue.ua розповідає, які марки, присвячені подіям в Україні, випускають саме тепер.

Фото: Укрпошта

1 березня "Укрпошта" оголосила всеукраїнський конкурс на найкращий ескіз до поштової марки. Автором ескізу-переможця став Борис Грох, який у 2014 році переїхав з Криму до Києва, а пізніше – до Львова. Усього за роботи конкурсантів у Facebook та Instagram проголосували 8000 людей, 1700 з яких віддали свій голос за картину Гроха про той самий "русскій корабль".

Реклама

Черги до будівель поштового зв’язку в різних містах України вишукувалися в кілька кілометрів, а на платформі eBay ціни за марку сягали близько 2 тисяч доларів. За 5 днів "Укрпошта" продала більш як пів мільйона марок з російським кораблем із загальним тиражем в 1 мільйон екземплярів. Тож 22 квітня Ігор Смілянський, голова Укрпошти, повідомив про випуск нової марки та конверта з "російським кораблем" – "Русскій воєнний корабль .. ВСЬО" або "Russian Warship … DONE". Тираж цієї марки становить 5 мільйонів екземплярів, а конверта – 1 мільйон.

Фото: Ігор Смілянський

Тепер же "Укрпошта" планує випустити нову марку, тему якої українці можуть вибрати через онлайн-голосування. Серед запропонованих ідей – 5 тем: марка, присвячена ЗСУ, "Путін, Москва палає, Гаага чекає", Песик Патрон з ДСНС, "Ой у лузі червона калина...", "Доброго вечора, ми з України". Проголосувати за улюблений варіант можна вже зараз на кількох платформах: на Facebook-сторінках "Укрпошти" та в особистому акаунті Ігоря Смілянського, в Instagram-акаунті та Telegram-каналі "Укрпошти" або в "Дії", де голосування можна знайти у вкладці "Послуги" – "Опитування".

Ідеї ескізів для нової поштової марки. Фото: Ігор Смілянський

Водночас нещодавно Poczta Polska, національний поштовий оператор Польщі, випустила марку з Володимиром Зеленським. Марка була надрукована в межах послуги MójZNACZEK (на кшталт української версії "Власна марка") з особистої ініціативи депутата Краківської міськради Лукаша Вантуха. Перший лист із цією маркою депутат надіслав російському представникові в Польщі.

Фото: Укрпошта

Усього було виготовлено 99 аркушів по 9 марок на кожному з них. Ціна одного набору — 4 500 злотих, або приблизно 30 тисяч гривень. Попит виявився таким шаленим, що продаж було зупинено вже за годину. Усі кошти перерахують на закупівлю гуманітарної допомоги для України.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.