До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як минуло відкриття Українського павільйону на бієнале у Венеції

23 квітня почала роботу Венеційська бієнале – найвідоміша у світі виставка сучасного мистецтва. В Українському павільйоні цьогоріч можна побачити інсталяцію художника Павла Макова "Фонтан виснаження". Але шлях українців до Венеції через початок повномасштабного вторгнення 24 лютого не був простим.

Сам фонтан з Києва в трьох коробках вивезла в напрямку Польщі співкураторка павільйону Марія Ланько. Друга співкураторка, Єлизавета Герман, народивши в березні дитину, діставалася до Венеції 7 днів. Майже стільки ж часу зайняла дорога до Венеції й у художника Павла Макова, який на початок повномасштабного вторгнення перебував у рідному Харкові й провів кілька днів у підвалі Єрмілов-центру, ховаючись від обстрілів російських окупантів.

Реклама

"За будь-якою війною стоїть культурний конфлікт, — сказав на пресконференції напередодні відкриття павільйону Павло Маков. — У нашому випадку йому вже сотні років. Українську культуру багаторазово знищувала росія. Наприклад, фізичне винищення представників українського ренесансу — письменників, художників і музикантів 1920–1930-х. Російська та українська культура кардинально різні: одна побудована на благоговінні до влади та вищості, а друга — на пошані до свободи й незалежності. Саме з цим ми стикаємося й зараз".

Українське мистецтво у Венеції привернуло увагу всього світу. Зокрема, 23 квітня до павільйону завітала королева Норвегії Соня, яка є меценаткою мистецтва в Норвегії та, як і Павло Маков, сама працює в техніці офорта. Наша команда побувала на відкритті та задокументувала це у відео, яке можна подивитися нижче:

Відео: Dima Honcharov, Pavlo Neryanov @teamteam

Журналіст: Валентина Клименко

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.