До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Художниця Жанна Кадирова презентувала у Венеції проєкт "Паляниця"

Сьогодні, 21 квітня, в межах Венеційської бієнале українська художниця Жанна Кадирова представляє проєкт Palianytsia. Це серія об’єктів, зроблених з річкового каміння у формі паляниці – традиційного українського хліба. Виставка відкрилася в галереї Continua і працюватиме до 30 червня 2022 року.

Фото: Zhanna Kadyrova & Ivan Sautkin

"На проєкт надихнула Закарпатська область, куди ми приїхали через два тижні після початку повномасштабного вторгнення, – написала у фейсбуку Жанна Кадирова. – Тут захищають села Карпати, є багато гірських річок; їхні води швидко біжать і полірують каміння. Тут немає стратегічних об’єктів, як-от аеродроми, військові бази та склади зброї, тому ми вважаємо, що перебуваємо в безпеці. Хоча іноді лунають сирени повітряних нальотів. По приїзді зупинилися в переповненому дорогому готелі в райцентрі. Намагаючись знайти своє місце, ми багато ходили й подорожували околицями, і саме тоді ми помітили річкові камені. Ми почали придивлятися до них уважніше, і ця ідея спала на думку. Не було часу на дистанцію та аналізи, зростала потреба щось робити й бути корисним! Паляниця означає хліб. У класичному розумінні — це великий круглий хліб, випечений у печі. На початку війни, яку росія розв’язала проти України, слово „паляниця" стало символом, оскільки російські окупанти не можуть його правильно вимовити. Це стало нашим знаком, який допомагає безпомилково вирізняти друзів з-поміж ворогів".

Реклама
Фото: фейсбук-сторінка Жанни Кадирової

Жанна Кадирова — українська художниця, скульпторка, учасниця групи Р.Е.П. та лауреатка Премії PinchukArtCentre (2011). Її групові та персональні виставки проходять у Франції, Польщі, США, Італії. Виставку "Паляниця" авторка зробила у співпраці з Денисом Рубаном та Іваном Сауткіним, кураторкою проєкту Веронікою Сіціліані Фенді. "Це більше ніж виставка, — каже кураторка проєкту. — Вона дає змогу художниці розповісти не лише свою історію, а й історію багатьох українців у цей історичний та трагічний момент". На виставці представлені роботи на камені та папері, а також документальний фільм про проєкт Івана Сауткіна.

Фото: фейсбук-сторінка Жанни Кадирової

Виставка Palianytsia працює у Венеції за адресою: Riva San Biasio, Castello 2145 до 30 червня 2022 року.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.