До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Виставку українського модернізму в Мадриді можна відвідати онлайн

Наприкінці минулого року в одній з найвідоміших мистецьких інституцій світу, музеї Тиссена-Борнемісса в Мадриді, відкрилася виставка українського модернізму. Тепер експозицію можна "відвідати" онлайн – Міністерство культури України презентувало віртуальний тур виставкою. Завітати на виставку можна за посиланням, там же можна послухати кураторську екскурсію від сокураторкипроєкту Катерини Денісової.

Реклама

Важливість виставки "У центрі бурі. Модернізм в Україні 1900–1930-х років" для сучасної України важко переоцінити, адже під час повномасштабної війни в одному з найвідоміших музеїв світу демонструють понад 60 робіт українських художників-модерністів, більшість з яких донині були відомі у світі як частина російського модернізму. Казимир Малевич, Ель Лисицький, Соня Делоне, Олександра Екстер, Анатоль Петрицький, Олександр Богомазов, Віктор Пальмов – мадридська виставка наочно демонструє, що український модернізм завжди був і є потужною частиною модернізму світового. Ініціювала виставку колекціонерка Франческа Тиссен-Борнемісса, європейська аристократка та меценатка, яка від початку повномасштабної війни підтримує Україну і, зокрема, заснувала благодійну ініціативу MuseumsforUkraine.

Франческа Тиссена-Борнеміса на відкритті виставки
Франческа Тиссена-Борнеміса на відкритті виставки

Ця виставка – перший випадок, коли роботи українського авангарду експонуються за межами України. Робота над виставкою тривала пів року – за словами Марти Руїз де Арболь, кураторки з мадридського боку, для їхньої інституції це безпрецедентний випадок підготовки виставки у такі стислі терміни, а ще – найскладніший проєкт у її власному досвіді. Мадридський музей Тиссена-Борнемісса працював над проєктом у колаборації з колегами з Національного художнього музею України. Транспортування робіт з Києва було складним і небезпечним – в листопаді автівка з шедеврами мистецтва потрапила під обстріл.

Виставка триватиме в Мадриді до кінця квітня, а після цього її можна буде побачити в музеї Людвіга в Кельні.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.