До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

В Україну повернеться "скіфське золото"

Хороші новини: Україна остаточно перемогла у справі щодо "скіфського золота". Понад 500 реліквій нарешті повернуться в Україну. 9 червня Верховний суд Нідерландів підтвердив рішення про те, що "скіфське золото", яке дев'ять років було предметом судового спору, має повернутися в Україну.

"У жовтні 2021 року Апеляційний суд ухвалив, що передача має бути здійснена Україні. Це рішення залишається чинним. Так сьогодні постановив Верховний суд", — заявляє Нідерландський суд.

Реклама

Скіфський золотий шолом IV ст. до н. е. Скарбниця Національного музею історії України
Скіфський золотий шолом IV ст. до н. е. Скарбниця Національного музею історії України

Яка історія "скіфського золота"?

В лютому 2014 року в археологічному музеї Алларда Пірсона в Амстердамі відкрилася виставка "Крим: золото і таємниці Чорного моря". В експозицію увійшло понад 500 реліквій родом з України, зокрема з київського Музею історичних коштовностей України та кількох музеїв у Сімферополі, Бахчисараї та Керчі. Це перша у світі виставка, яка стала таким глибоким дослідженням історії Криму. В Нідерландах було представлено реліквії від античності до Середньовіччя, зокрема бронзові, срібні та золоті прикраси (наприклад, скіфський шолом IV століття до нашої ери, знайдений під час розкопок кургану в Донецькій області), гривня з золота I століття нашої ери, зброя, золоті мечі тощо.

Каталог виставки
Каталог виставки "Крим: золото й таємниці Чорного моря" з предметами з Усть-Альмінського городища. Знахідки належать до колекції Бахчисарайського історико-культурного заповідника

Тим часом Крим було тимчасово окуповано Росією — тож після закінчення виставки артефакти з одеського та київських музеїв повернулися в Україну, а кримські реліквії за рішенням нідерландської сторони залишили в Нідерландах, адже Росія та "кримські музеї" вимагали повернення коштовностей їм.

Скіфський меч і золота оббивка піхов IV ст. до н.е.  Фото – Скарбниця Національного музею історії України
Скіфський меч і золота оббивка піхов IV ст. до н.е. Фото – Скарбниця Національного музею історії України

14 грудня 2016 року амстердамський суд ухвалив, що колекція "скіфського золота" має належати Україні, а не окупованому Росією Криму. В 2017 році кримські музеї намагалися оскаржити це рішення, проте в 2021 році воно було підтверджене — і ось тільки зараз Нідерланди остаточно відхилили скаргу Росії та підтвердили, що "скіфське золото" повернеться в Україну.

Президент Володимир Зеленський вже відреагував на ці новини та зазначив, що "скіфське золото" повернеться в Крим, щойно над півостровом замайорить український прапор.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.