До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

У Парижі відкривається виставка, присвячена Соні Делоне

14 листопада в Українському культурному центрі у Парижі відкривається виставка, присвячена художниці Соні Делоне.

Соня Делоне народилася в Одесі і провела дитинство в Україні, але вже у 20 років (це був 1905 рік) переїхала в Париж. В Європі художниця зробила запаморочливу кар'єру: вона оформляла балети для Сергія Дягілєва, керувала власним модним ательє, значно вплинула на розвиток художнього стилю ар-деко, робила ілюстрації для книг, розробляла принти для тканин "haute couture". До слова, Делоне стала першим художником, чия персональна виставка відбулась у Луврі ще за її життя. Паризька виставка Sonia Delaney je t'aime – це переосмислення її робіт сучасними дизайнерами і художниками.

Реклама
Соня Делоне

"Соня Делоне – фантастичний приклад успішної кар'єри у сфері живопису, дизайну, моди", – розповідає куратор виставки Ольга Селищева. – Думаю, її стиль, прагнення проводити експерименти, пошук нової образотворчої мови і створення образу незалежної, успішної жінки неймовірно актуальні сьогодні. У своїй творчості вона взяла найкраще з української та французької культур та отримала симбіоз життєствердної енергії кольору, вишуканості геометричних форм і чистоти стилю. Через 131 рік з дня народження Соні Делоне її сміливість і відкритість нових знань продовжує надихати дизайнерів і сьогодні ".

Виставка складається з чотирьох блоків: графічний дизайн, предметний дизайн, арт-проекти і дитячий спец-проект. Одна з наймасштабніших частин – міжнародна плакатна акція "Соня Делоне 130", у якій беруть участь художники з усього світу: України, Швейцарії, Німеччини, Еквадору, США, Португалії, Ірану, Південної Кореї, Росії та Греції.

<b>Соня Делоне</b>

Одна з учасниць виставки – українська художниця Юлія Бєляєва, яка цієї осені зробила 3D скульптуру для виставки "Україна у моді" журналу Vogue UA. Для паризької виставки Бєляєва створила цифрову скульптуру The Urban Monk. Основа і натхнення її проекту – обкладинка британського Vogue 1925 року, зроблена Сонею Делоне.

"Мене дуже вразила ілюстрація дівчини з андрогінними рисами, така собі вільна людина майбутнього, – розповідає Юлія. – Це я і взяла за основу. Хто вона, вільна дівчина сьогодення? ... Для створення своєї роботи я запросила модель Настю Коленкову. Образ ми не продумували, я попросила Настю прийти у своєму звичному одязі. Худі – універсальна форма сьогодення. Хотілося донести думку, що мода є інструментом для ліквідації понять статі та гендеру, Соня Делоне це передбачила ще 1925 року. Роботу краще відчувати, ніж пояснювати".

Робота Юлії Бєляєвої

Виставка триватиме з 14 до 20 листопада в Українському культурному центрі у Парижі.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.