До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

В Бельгії показують відеороботу українських художників про розграбований Херсонський музей

Цього місяця в п’яти головних музеях Бельгії показують фільм "Вибухи біля музею" українських художників Яреми Малащука та Романа Хімея. Робота присвячена Херсонському обласному краєзнавчому музею, який був розграбований під час відступу окупантів у жовтні 2022 року.

Херсонський краєзнавчий музей
Херсонський краєзнавчий музей

Реклама

"Вибухи біля музею" — прониклива документальна стрічка, в якій художники зафіксували зображення та звуки у звільненому місті Херсон та всередині музею. Музей розташований лише за 2 км від окупованої території та за 6 км від позицій ворога. В Херсоні зберігалася одна з найбільших колекцій старожитностей Південної України: від скіфського золота до зброї Другої світової війни. Музей був пограбований окупантами в жовтні, за два тижні до звільнення міста.

"Вибухи біля музею"
"Вибухи біля музею"

"Для нас було важливим не створити художнє висловлювання, а зафіксувати його відсутність, — розповідають художники Ярема Малащук та Роман Хімей. — Місце злочину та свідчення очевидців вказують на те, що це було добре сплановане пограбування музейної колекції. Це аж ніяк не варварський акт, а холоднокровна операція зі стирання історії України".

Ярема Малащук та Роман Хімей
Ярема Малащук та Роман Хімей

Показ фільму відбувається в межах Міжнародного дня музеїв. Стрічку про Херсонський музей можна побачити в найвідоміших мистецьких інституціях країни: Королівському музеї мистецтва та історії в Брюсселі, Королівському музеї Маримона в Морланвельзі, Міському музеї Гента; Іпрському музеї "У полях Фландрії" та Художньому музеї M Leuven в Левені.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.