До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

У США презентували виставку "Щоденники війни: непочуті голоси українських дітей"

29 травня в Українському Інституті Америки у Нью-Йорку відбулося офіційне відкриття виставки "Щоденники війни: непочуті голоси українських дітей", експозиція якої триватиме до 7 червня.

Реклама

Проєкт, який розповідає про досвід українських дітей під час війни, ініційований ритейлеркою та меценаткою Христею Храновською. Серед запрошених гостей заходу — постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, герой проєкту Владислав Пʼятін-Пономаренко та діячі дипломатичної спільноти, серед яких постійні представники при ООН Суела Яніна (Албанія), Джордж Льойка (Молдова), Паскаль Бaєрсвіль (Швейцарія), Ритіс Паулаускас (Литва), Рейн Таммзаар (Естонія), Якуб Кульганек (Чехія), Карла Марія Родрігес (Гватемала), Ніколя де Рів'єр (Франція), Олів'є Маес (Люксембург), заступники постійних представників Німеччини, Польщі, виконувач обов’язків генерального консула Австрії та багато інших.

Локація для заходу була обрана невипадково: виставку відкрили в Українському Інституті Америки — установі, що за 70 років свого існування стала "культурною візитівкою" української діаспори у Штатах.

У межах заходу відбувся показ частини документального фільму про Маріуполь, автором якого є герой проєкту "Щоденники війни" Владислав — він провів 75 днів в окупованому місті.



США стали пʼятою точкою в маршрутній карті проєкту. До цього виставка вже презентувалась у Нідерландах, Україні, Франції та Німеччині.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на заході зачитав уривки з щоденника Єгора Кравцова з Маріуполя — героя проєкту. А також зазначив, що "найбільш трагічним, несправедливим та незабутнім фактом є втрата невинних життів, варварськи відібраних агресивною війною Росії. Тиждень тому померла 4-річна Злата з Одеси. Фрагмент російської ракети влучив їй у серце 29 квітня. Лікарі боролися до останнього аби врятувати дитину. Загальна кількість загиблих від того жахливого обстрілу зросла до восьми осіб, ще 31 людина була поранена, включаючи вагітну жінку. Злата є однією з 549 українських дітей, вбитих Росією з лютого 2022 року, ще 1 343 дітей поранені. Однак ці цифри далеко не повні, оскільки ми досі не маємо будь-якого доступу до тимчасово окупованих територій".

Ініціаторка проєкту "Щоденники війни: непочуті голоси українських дітей" Христина Храновська, зокрема, відмітила, що "протягом девʼяти місяців прагнула створити платформу, де голоси українських дітей будуть не просто почуті, а й зрозумілі. Де їхній біль буде не просто засвідчений, а відчутий". І вкотре наголосила на головній меті проєкту — привернути увагу суспільства до подій в Україні та проблеми емоційного стану української молоді, яка стала свідком війни.

Модератором події була співачка Аліна Паш, яка також виконала українську пісню акапельно.

Загалом виставка "Щоденники війни" охоплює 14 зворушливих історій дітей з різних куточків України: Донеччини, Харківщини, Херсонщини, Київщини. На виставці представлені дитячі щоденники, нотатки, малюнки й особисті речі.

Виставка триватиме до 7 червня за адресою: 2 East 79th Street,10075 New York City. Вхід вільний.

Проєкт "Щоденники війни: непочуті голоси українських дітей" реалізується за підтримки Благодійного Фонду "Діти Героїв", Благодійного Фонду "Голоси дітей", Платформи "Тю" та МЗС України.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.