До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

У Києві відкрилася виставка майстрині петриківського розпису Марфи Тимченко

У Національному музеї декоративного мистецтва відкрилася виставка відомої мисткині, авторки монументальних розписів у різних містах України Марфи Тимченко. "Марфа Тимченко. Спогади життя" представляє 40 невідомих творів художниці.

"Спогади про петриківське весілля", 2006
"Спогади про петриківське весілля", 2006

Реклама

Марфа Тимченко походить із села Петриківка на Дніпровщині і є однієї з найвідоміших майстринь петриківського розпису. Вона — учасниця багатьох виставок по всьому світу, лауреатка Національної премії України імені Тараса Шевченка, а роботи Тимченко сьогодні складають колекцію Національного музею декоративного мистецтва у Києві.

Я з мамою на ярмарку купую мальовки. 1996–1997. Картон, темпера
Я з мамою на ярмарку купую мальовки. 1996–1997. Картон, темпера

На виставці представлено живописні та графічні твори, у яких мисткиня розповідає про своє життя — спогади про дитинство, рідне село Петриківку, страшний період Голодомору, Другу світову війну.

Спадщина відомої мисткині включає книжки та текстиль, порцеляну та дерев’яний посуд; також Марфа Тимченко є авторкою розписів салонів і кают пароплавів "Тарас Шевченко" і "Микола Гоголь", дитячих бібліотек, шкіл і павільйонів ВДНГ у Києві.

"Ми з онуками", 1986
"Ми з онуками", 1986

Виставка триватиме до 8 жовтня.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.