До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

У Харкові представлять проєкт, присвячений темам пам’яті та деколонізаційних процесів в Україні

"Жінки Лота" це проєкт колективу Memory Lab, що відбудеться з 22 березня по 19 квітня в Харкові у просторі Some People. Захід об’єднає мультимедійну виставку і публічну програму навколо тем пам’яті, тілесності та деколонізаційних процесів в Україні.

Реклама

Ідея виставки бере свій початок з дослідницької вистави "Синя Борода", що відбулась у серпні 2023 року в Івано-Франківську. Тоді група учасниць з різних регіонів України спільно з режисеркою Сонею Слюсаренко та хореографкою Ксенею Погребенник досліджували історії свого роду, формуючи мапу індивідуальних і колективних пам’ятей. Долучились учасниці з таких міст, як Бахмут, Харків, Дніпро, Київ, Херсон, Миколаїв, Львів, Тернопіль. Сімейні історії, віднайдені учасницями, часто підсвічували проблему "білих", або "сліпих" плям. Це історії, що з різних причин, за аналогією з убитими жінками казки "Синя Борода", були віддані забуттю.

Виставковий проєкт "Жінки Лота" продовжує працювати з матеріалами, які були віднайдені та створені під час підготовки до вистави, цього разу фокусуючись на феномені голосу як частини тілесності та інструменті артикуляції, відтворення пам’яті. Важливим образом для цієї виставки став вірш "Жінка Лота" однієї з учасниць — Машики Вишедської. У вірші авторка пригадує біблійний сюжет про дружину Лота, котру покарав "злий Бог", перетворивши на соляний стовп.

Слідуючи за роздумами Машики про агентність цієї безіменної жінки, нам цікаво, як ми в часи війни можемо повертати агентність своїм голосам. Як ми можемо співіснувати з цими голосами та свідченнями, усвідомлюючи їх різність та не намагаючись цю різність штучно "збалансувати"?

У межах виставки будуть представлені фотороботи Ксенії Погребенник та Олександра Галущака, аудіоінсталяція художника Макса Йоса, а також відеоінсталяція, створена художницями Діаною Дерій та Кріс Войтків у співавторстві з учасницями вистави: Іриною Лоскот, Машикою Вишедською, Катериною Музикою, Ксенею Погребенник, Дариною Фединою, Ганнусею Ярмоленко, Анною Потьомкіною, Алісою Епіфановоюта Олею Гонтар.

Упродовж трьох днів відбуватиметься публічна програма, що охоплюватиме відеопоказ вистави, кураторську екскурсію, музичний виступ, лекції, розмови та воркшопи. Усі події, крім музичного виступу, є вільними, а деякі передбачають реєстрацію.

Програма

22.03 / локація Some people, вул. Іванівська, 1.

  • 16:30—Відеопоказ вистави "Синя Борода"
  • 18:00—Розмова про "Синю Бороду". Спікерки: режисерка Софія Слюсаренко, хореографка Ксенія Погребенник. Модераторка: Анна Потьомкіна.
  • 19:00—Відкриття виставки "Жінки Лота". Кураторська екскурсія.
  • 21:00—Музичний виступ Max Yos (вхід за оплату)

23.03 / Театр "Нафта", вул. Чорноглазівська, 21/23 (колишня Маршала Бажанова)

  • 13:00—14:30 — Тіло на сцені. Реальне та уявне. Розмова з Ніною Хижною, режисеркою театру "Нафта".
  • 15:00—18:00 — Вправи навколо порожнечі. Перформативний воркшоп з Ольгою Марусин.

24.03 / Адреса: tbc

  • 12:00—15:00 — Я співаю, а гори танцюють. Перформативний воркшоп Ксенії Погребенник.

Довідка

Memory Lab — це мистецьке об'єднання, яке працює з питаннями індивідуальної та колективної пам‘яті через мультидисциплінарні проєкти: на перетині театральних і перформативних практик, візуального та музичного мистецтва, взаємодії з простором та інтуїтивного дослідження.

Some People — це центр нової культури та ініціатива команди, в доробку якої проєкти Sneaker Mate, rap.ua, Buro22, Тиск та ssweep. Відродження культурного життя в Харкові — це пріоритет для Some People, серед іншого, через бажання повертати містян назад. Простір Some people об’єднає електронну сцену, нову українську музику та сучасний театр, а також кімнату для аудіовізуальних перформансів, коворкінг для митців, студію звукозапису та фотостудію. "Жінки Лота" — це дебютний виставковий проєкт у цьому просторі.

Проєкт "Жінки Лота" підтримано в межах програми (re)connection UA 2023/24, що реалізується ГО "Музей сучасного мистецтва" та Ukrainian Emergency Art Fund (UEAF) у партнерстві з UNESCO та фінансується через Надзвичайний фонд спадщини UNESCO та ініціативу UNESCO-Ашберг для митців і культурних професіоналів. Програма (re)connection UA 2023/24 спрямована на відновлення зв’язків між митцями та їхніми аудиторіями, підтримку художників як а́кторів у збереженні культурної ідентичності України, втілення нових підходів до культури пам’яті, посилення стійкості й адаптивності інституцій, громад, митців до викликів воєнного часу.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.