До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

TRIPOLAR: майбутнє очима українських художників і дизайнерів

До 19 листопада в Парижі можна побачити фінальну частину шоукейсу TRIPOLAR, присвяченого сучасній українській культурі й моді. Виставка досліджує бачення майбутнього, як його уявляють українські художники, дизайнери та артколективи. Проєкт створено за підтримки Sisley Paris.

Автор Василина Врублевська

Локацією для шоукейсу українського мистецтва й моди стала історична будівля паризького Hotel de la Salle, побудованого в середині XVII сторіччя. Виставка, на якій представлено скульптуру, метамистецтво та модний дизайн, досліджує концепції сталого виробництва, перероблення й есенціалізму.

Реклама

Сміливу інтервенцію в простір робить український художник Нікіта Кадан, учасник Венеційської бієнале та творчої групи R.E.P., який у свої творчості, зокрема, говорить про історичну пам’ять. Його скульптурна інсталяція рефлексує щодо минулого, що може стати новою можливістю для змін. Так, скульптура TIGER’S LEAP являє собою залізні копії саморобної зброї, виготовлені з промислових знарядь початку XX століття, поширених у тодішній частині Російської імперії. Ця робота Кадана є критикою міфології утопій. У межах проєкту Кадан представляє також скульптуру My Hero, в якій використані культові символи ідеології. Це ще одна метафора загибелі утопії.

My Hero, автор Нікіта Кадан

Художниця й кураторка Алевтина Кахідзе присвячує свою відеороботу соціокультурній ролі природи на тлі актуальних подій. У своєму нещодавньому VR-фільмі INVASIONS 1.2.3 художниця гуляє з місцевим ботаніком, обговорюючи взаємодію між мирними й інвазивними видами рослин. Реальність російсько-української війни також з’являється у фільмі: авторка документує безтурботних дітей, щасливого собаку та щойно засіяні грядки в пейзажі зруйнованих будівель і мостів.

Автор Алевтина Кахідзе

Мода й мистецтво зійшлися в інсталяції голландського художника Rikkert Paauw та українських дизайнерів. Сталий підхід до створення зображення в інсталяції, зібраній зі знайдених і перероблених старих меблів і будівельних матеріалів. Витвір голландського художника слугує основою для образів дизайнерів BEVZA, OLENICH і SIX., експериментальних об’єктів з переробленого одягу BETTTER, KSENIASCHNAIDER і мерчу TRIPOLAR, що його створив український бренд RCR XOMEHKO.

BETTER та OLENICH

Також серед учасників шоукейсу — фотографка Василина Врублевська, Степан Лісовський і Надія Шаповал, мисткиня Дарія Цапенко, художниця й архітекторка Дана Косміна, музикант Олег Шпудейко тощо.

Шоукейс Tripolar можна побачити в паризькому Hotel de la Salle до 19 листопада.

Автор Дана Косміна

Фото: Alex Mader

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.