До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Найцікавіші виставки в Києві влітку 2021

Після тривалого затишшя українські музеї та галереї працюють особливо натхненно. Цього літа нас очікує безпрецедентна кількість дуже цікавих виставок сучасного українського мистецтва. Нехай наш гід стане вашим помічником.

"Вправи на розкутість". Виставка Олександра Ройтбурда

У Щербенко Арт Центрі з 16 червня по 24 липня

Реклама

У Щербенко Арт Центрі проходить персональна виставка Олександра Ройтбурда, одного з найвідоміших українських художників, чиї роботи знаходяться в колекціях МоМА (Нью-Йорк), Державній Третьяковській галереї (Москва), PinchukArtCentre (Київ), Національному художньому музеї України (Київ). До експозиції увійшли дві нові серії його робіт: живописні зображення скульптур і жіночі напівпостаті. Доволі різні, на перший погляд, серії об'єднує ключова риса: Ройтбурд заграє з академічним каноном у своїй неабиякій авторській манері. Так, у цій серії Ройтбурд "переказує" на власний манер сюжети античної скульптури "Амур і Психея", "Венера Калліпіга", "Дискобол", шедеври майстрів Відродження ("Брут" італійця Мікеланджело і "Воскресіння" французького маньєриста Ж. Пілона) і зразки класицизму ("Венера" І. Віталі).

"Перемога — тріумф — відпочинок". Виставка Влади Ралко і Володимира Буднікова

У Підгорецькому замку з 16 червня по 15 серпня

У Підгорецькому замку відкрилася виставка "Перемога тріумф відпочинок" художниці Влади Ралко та її чоловіка, художника Володимира Буднікова. В експозиції представлені 19 живописних полотен Володимира Буднікова із серії "Битва" і проєкт Влади Ралко "Недільній обід" сервіз на 12 персон у двох інсталяціях. Виставковий проєкт двох художників задуманий і реалізований ними як фантазія на тему інтер'єру споруди, яка, в залежності від епохи і власників, перебувала в різних станах і виконувала різні функції.

Докладніше про виставку читайте в нашому репортажі.

"Спостерігач Горизонтів". Владислав Мамсіков

У Bereznitsky Art Foundation з 16 червня

Ім'я Владислава Мамсікова посідає особливе місце в історії українського мистецтва і символізує епоху відлиги 1960-70-х рр. Він і його однодумці всупереч ідеологічному диктату знаходили свою мову в мистецтві, яка відобразила наявність європейських тенденцій у мистецтві України тих часів. Поетичність, ліризм, вишуканість, інтелектуальність та іронія, природний дар відчувати світ крізь призму найтонших співвідношень світла і кольору, вміння відділяти тимчасове від вічного і визначати основні тенденції в мистецтві — усе це відображено в творах Владислава Мамсікова. На виставці будуть представлені два головні періоди в творчості художника — 60-80-ті ХХ і 10-ті ХХI століття. Ці два рівнозначних рухи розкрили талант і головний творчий фокус художника — вміння бути собою, мати свою правду і водночас насолоджуватися життям незалежно від зовнішніх впливів.

"Коли страх стає другом"

У галереї Naked Room з 16 червня по 18 липня

Саша Курмаз один з найцікавіших українських художників, якого широка аудиторія знає передусім як фотографа. Курмаз лауреат премії C/O Berlin Talent Award, фіналіст Премії PinchukArtCentre (2013 та 2017 років), лауреат Kazimir Malevich Art Award (2020). У Naked Room відкрилася виставка Курмаза музейного рівня. Вона дуже об'ємна: по-перше, проєкт "Коли страх стає другом" включає нові роботи Курмаза, створені упродовж 2020 року. Це серія шовкотрафаретів за мотивами зображень з підручників судмедекспертизи, якими користуються лікарі і криміналісти для визначення характеру тілесних ушкоджень. Продовжують експозицію відлиті з бронзи об'єкти у вітрині. Поєднання грубості і геометричної досконалості спантеличує щодо їхнього призначення. Це скульптури чи зброя?

Завершує експозицію серія світлин. Фотографія є постійною, фактично щоденною практикою Курмаза, його способом фіксувати поточну візуальну оболонку повсякденності. Його наскрізна тема очевидна — почуття тривоги і страху, спричинене інформаційним потоком про насильство, реальне і символічне.

"Відкрита можливість: Українське сучасне мистецтво з приватних зібрань"

У центрі сучасного мистецтва М17

Виставка "Відкрита можливість" представляє роботи з приватних зібрань українських колекціонерів. Виставка охоплює часовий діапазон від кінця 50-х років минулого століття до початку 10-х років нинішнього, і дуже різні стилістичні періоди — від одеського концептуалізму і харківської школи фотографії до київського нонконформізму і української "нової хвилі", а також роботи художників "поза системою".

"Плоть і кров" Наталії Корф-Іванюк

В Mironova gallery з 3 червня

В експозиції представлені масштабні живописні полотна української художниці Наталії Корф-Іванюк. Авторка каже, що "Плоть і кров" це ода життю у всій його повноті емоцій. Тетяна Миронова, засновниця Mironova Foundation: "Наталія Корф-Іванюк дуже потужна, емоційна художниця, завжди розширює межі нашого сприйняття і дарує можливість отримувати задоволення від експресивного живопису, що не часто зустрічається в сучасному інтелектуальному мистецтві".

"Futurespective: 30 обкладинок Vogue UA від українських художників"

У центрі сучасного мистецтва М17 з 30 липня по 27 серпня

Журнал Vogue UA ініціює масштабний арт-проєкт, присвячений 30-річчю Незалежності України. Історично склалося, що мистецтво — невід'ємна частина Vogue. Обкладинки для журналу в різний час творили Сальвадор Далі, Жоан Міро, Енді Ворхол; на сторінках українського Vogue з'являлися колаборації зі світовими та українськими художниками: Мариною Абрамович, Ванессою Бікрофт, Нан Голдін, Коко Капітан, Марією Куликовською. В цьому році ми запросили 30 українських художників взяти участь у масштабному проєкті для арт-номера — і створити власні версії обкладинки українського Vogue, запропонувавши своє бачення теми Future ("Майбутнє").

Усі роботи будуть опубліковані в колекційному арт-номері Vogue UA, який вийде вже 20 липня, і представлені на виставці в центрі сучасного мистецтва М17. Серед учасників проєкту художники Павло Маков, Арсен Савадов, Валерія Трубіна, Ілля Чичкан, Маша Шубіна, Леся Хоменко, Маша Рева. В рамках виставки пройде серія кураторських екскурсій і artists's talks. Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті і в соцмережах.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.