До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Нові фільми, виставки й артбуки весни, які не можна пропустити

Цієї весни нас очікує чимало важливих культурних прем'єр. Vogue.ua зібрав найголовніші фільми, виставки й артбуки про минуле та сучасне, які виходять в Україні й світі і варті уваги.

Виставка "Теорема влади"

Реклама

Велика ретроспектива Олександра Ройтбурда в київському PinchukArtCentre має на меті показати особистість художника об’ємно — як одного з найважливіших представників сучасного українського мистецтва, блискучого куратора і дослідника, та, звісно, продуктивного культурного менеджера. Виставка представляє його доробок від 1980-х, із музейних та приватних колекцій, документи та артефакти. Куратор проєкту — арткритик, дослідник і журналіст Костянтин Дорошенко.

Київ, PinchukArtCentre, з 7 березня до 14 липня

Фільм "Любов, брехня та кровопролиття"

1989 рік, сільська місцевість Невади. У центрі історії — Лу (Крістен Стюарт), вовкувата та груба менеджерка спортзалу, яка багато палить і не надто любить людей. Якось у її зал заходить колишня бодибілдерка, а нині волоцюга Джекі (її грає американська акторка Кеті О’Браян), яка в гонитві за мрією прямує до Лас-Вегаса. Лу відчайдушно закохується в Джекі, дарує їй подарунки та знайомить зі своєю сестрою, а Джекі готує Лу сніданки. проте ця фатальна близькість призведе до руйнівних наслідків. Нуар "Любов, брехня та кровопролиття" — одне з відкриттів цьогорічного кінофестивалю "Санденс". Наелектризовану й сексуальну історію зняла 34-річна британка Роуз Гласс. Це ім’я варто запам’ятати — у 2019 році її дебютна робота, напружений психологічний трилер "Свята Мод", здобула чотири номінації на премію BAFTA, зокрема за визначний дебют.

в кінотеатрах України з 18 квітня

Виставка "Йоко Оно. Музика розуму"

Понад 200 мистецьких об’єктів, зокрема інсталяції, фільми, фотографії, музичні партитури та щоденники, покажуть на виставці "Йоко Оно. Музика розуму" в лондонській галереї Tate Modern. Експозиція демонструє найцікавіше з концептуальної творчості японсько-американської мисткині й активістки. Художня діяльність Оно розпочалась наприкінці 1950-х років у Нью-Йорку з перформансів Джона Кейджа, під час яких композитор використовував її тіло як фортепіано. Для широкого загалу ім’я Йоко Оно асоціюється з музикою та Джоном Ленноном. Лондонська виставка покликана довести: насправді ця жінка – одна з найважливіших перформансисток світу поруч із Мариною Абрамович, Каролі Шніман та Джоан Джонас.

Лондон, Tate Modern, з 15 лютого до 1 вересня

Книга "A Very Brief and Subjective Queer History of Ukraine", Антон Шебетко

34-річний фотограф і художник Антон Шебетко досліджує українську квір-спільноту — спочатку в бакалаврській роботі з фотографії в амстердамській вищій школі мистецтв і дизайну Gerrit Rietveld Academie, а тепер і в артбуці. Нова книга містить світлини та серію інтерв’ю з представниками спільноти та митцями, які працюють із темою ґендерної ідентичності. Окремої уваги варте дослідження історії руху ЛГБТК+ в Україні – з XI століття до наших днів.

березень 2024

Виставка "Марина Абрамович"

З Амстердамом художницю Марину Абрамович пов’язують близькі взаємини: вона переїхала сюди із Сербії у 1975 році невідомою 30-річною мисткинею, тут познайомилася з Улаєм, який став її партнером і чоловіком на дванадцять років. Зрештою, саме в столиці Нідерландів найвідоміша у світі перформансистка жила і творила більш ніж два десятиліття. Її ретроспективу в музеї Стеделек готували понад три роки: виставка охоплює 50 років творчості та 60 ключових робіт Абрамович. Серед них — реконструкція культових перформансів: Art Must Be Beautiful, Artist Must Be Beautiful 1975-го, Imponderabilia 1977-го, Luminosity 1997-го та The House with the Ocean View 2002 року.

Амстердам, музей Стеделек, з 16 березня до 14 липня

Артбук "13th January"

Український фотограф-самоук Даніїл Котляр фокусується на темах національного досвіду та пам’яті. У 2021 році на Буковині він документував народне свято Маланки, історія якого сягає ще дохристиянських часів. В об’єктиві Котляра — жива українська традиція: діти з різдвяною зіркою танцюють у колі; підлітки у фантазійному вбранні та місцеві жителі в масках Кози та Ведмедя, створених та розмальованих власноруч. Маланка в автора — не історизм, а важлива частина світової культури карнавалу, що продовжує жити в сучасності.

видавництво AYVAN

Фільм High & Low: John Galliano

"Я розповім тобі все" — так зухвало звучить слоган документальної стрічки High & Low: John Galliano оскароносного шотландського режисера Кевіна Макдональда, яка ретельно досліджує життя бунтівного британського дизайнера. У майже двогодинному фільмі Гальяно справді гранично відвертий: не тільки розповідає про гучні безтурботні вечірки в лондонських клубах у 1980-ті, а й рефлексує про болісні моменти життя — наприклад, про те, чого йому коштувало звільнення з Dior у 2011 році та як він пережив судовий процес і суспільний осуд. "Це було огидно, — згадує дизайнер про свої антисемітські висловлювання, що обурили світ і змусили французький Дім попрощатися з ним. — Просто жахливо". Серед тих, хто у стрічці ділиться розповідями про Гальяно — головна редакторка американського Vogue Анна Вінтур, акторка Пенелопа Круз, топмоделі Наомі Кемпбелл і Кейт Мосс.

березень 2024

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.