До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Неформатна краса": у Києві відкрилася виставка Василя Корчового

У галереї Art Ukraine Gallery відкрилася виставка українського скульптора Василя Корчового. Ім'я Корчового за останній місяць обговорювали навіть ті, хто мало цікавиться сучасним мистецтвом. Його триметрова скульптура "Впевнена", яку тимчасово розмістили в Стрийському парку у Львові, викликала неабияку реакцію мистецької спільноти та громадськості — та бурхливу дискусію щодо "стандартів" жіночого тіла. Дійшло до того, що невідомі зловмисники облили ефектну бронзову "жінку" мастилом, зіпсувавши витвір.

Реклама

Виставка Корчового в Києві отримала назву "Неформатна краса": експозиція містить серію з 20 жіночих скульптур, виконаних з каменю та мармуру. Є серед них і версія "Впевненої", яка принесла художнику всеукраїнську славу. Cам він, коментуючи ажіотаж, цитує Конфуція: "У всьому є своя краса, але не кожен здатний її побачити".

Василь Корчовий — український скульптор, живописець родом з Хмельниччини. Закінчив Національну академію образотворчого мистецтва та архітектури. Навчався у великих скульпторів — Володимира Чепелика, Макара Вронського та Василя Бородая. Корчовий працює у жанрі монументальної реалістичної скульптури, його матеріали — це мармур, граніт, бронза. Роботи Корчового можна зустріти в публічному просторі — зокрема, на сходах Національної філармонії України знаходиться його композиція Орфея та Еврідіки, а в фоє — фонтан "Амур із лірою". Є його скульптури і в інтер'єрах Верховного Суду України.

Скульптура "Впевнена" була створена 2021 року в межах Канівського міжнародного скульптурного симпозіуму, який був ініційований мистецьким об'єднанням "Червоне Чорне". Вона є частиною приватної збірки колекціонера Юрія Сташківа.

На відкритті виставки, розповідаючи про свою роботу, художник зазначив, що своєю місією вважає нести красу. "Я не намагаюся нікому нічого довести. Я несу красу і вважаю це своєю місією. Говорити "красиво" на те, що мало хто сприймає — це важкий шлях. Люди частіше вибирають легкі стежки, тому що не знають: на важкому шляху менше конкурентів. І в моїх потугах "іншої" краси в мене їх нема. Люсьєн Фрейд — помер, автори скіфських баб — померли давно, автори палеолітичних Венер — померли ще давніше. Залишився один Фернандо Ботеро. Але я й не вважаю його своїм конкурентом".

Наталія Заболотна і Людмила Пишна
Наталія Заболотна і Людмила Пишна

Ініціаторки виставки "Неформатна краса" — Наталія Заболотна та меценатка, очільниця ГО "Відчуй" Людмила Пишна. Виставка триватиме в Art Ukraine Gallery до 1 листопада.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.