До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"НАШЕ" — велике культурне та гастрономічне дослідження України, яке потрібно підтримати

14 лютого винний бар і бістро Pure & Naive разом з етнографічним візуальним щоденником Ukrainian Folks розпочинають власне дослідження української поезії, гончарства та гастрономії різних регіонів України. Мета всіх продажів у межах проєкту – зібрати 1 000 000 грн на підтримку архівів та реновацію будинку-майстерні Ади Рибачук та Володимира Мельниченка.

Реклама

Вже від середини лютого в закладі з’явиться pop-up-маркет з автентичною керамікою від Meraki Objects, колекцією української поезії, символів-квітів від Олександри Арсалані (Mutabor Mutabor) та листівок від Ukrainian Folks. А меню Pure & Naive доповниться стравами з різних географічних регіонів України, переосмисленими шеф-кухарями, а також спеціальною добіркою українського вина від маленьких виробників, звісно ж, із дегустаціями. Щотижня маркет поповнюватиметься новими об’єктами та символами від невеликих українських ремісників та приватних колекцій.

Для старту було вирішено обрати символічну дату, 14 лютого. Тільки у варіації Pure & Naive та Ukrainian Folks – це день любові в найбільш широкому сенсі: від близької людини до свого, українського, справжнього та дуже вітального. На останньому в проєкті і зроблено головний акцент. "За останній рік не лише світ, а й ми самі стали значно більше цікавитися історією та культурою України. Часто коли в нас запитують про українську культуру та її символи, в більшості з нас, мабуть, виникають стереотипні та популярні образи, які не є поганими самі собою, але не відображають повністю нашу культуру. Задача дослідження, над яким ми працюємо разом з Ukrainian Folks — піти далі, дослідити, заглибитись, знайти людей та осередки, які створюють щось унікальне, українське, наше. Поділитись цим як з українцями, так і з іноземцями, які цікавляться Україною. Та водночас створити такий собі колообіг цінності, адже зібрані кошти будуть спрямовані в інший культурний проєкт", – каже співзасновник Pure & Naive Павло Гук.

"НАШЕ" – це дослідження, що не має конкретних терміну та обмежень: гастрономічні експерименти, дегустації, pop-up-маркет, експедиції в регіони, робота з етнографічними та мистецькими архівами та низка інших важливих проєктів. Все це передбачено в рамках "НАШЕ" і дозволить Pure & Naive та Ukrainian Folks перетворитись майже на експериментальну лабораторію з пошуку та дослідження нашого. За дослідженням можна буде стежити в соціальних мережах Pure & Naive та Ukrainian Folks.

"Мені подобається, коли люди тяжіють до справжнього. Наше – це найсправжніше, що в нас є. І ця проста, лаконічна назва, на мою думку, є дуже влучною. Іноді в чотирьох буквах можна так легко умістити весь сенс. Наше – це все те, що було з нами від самого дитинства, але ми його не завжди помічали, нам не завжди давали це помічати. Зараз – найкращий час наново відкрити для себе справжню Україну, нашу. Вивчити її, побачити, спробувати на смак, потримати в руках. А там – і відкрити справжніх себе", – розповідає Настя Івченко, авторка візуального щоденника Ukrainian Folks. Усім проєктом планують зібрати 1 000 000 грн на підтримку архівів та реновацію будинку-майстерні українських художників, монументалістів і дивовижних новаторів свого часу – Ади Рибачук та Володимира Мельниченка – на Малопідвальній вулиці в Києві. Серед найвідоміших робіт пари – серії панно в київському Палаці дітей та юнацтва та на Центральному автовокзалі. Але найбільш резонансним проєктом стала "Стіна пам’яті" на Байковій горі, що була буквально залита бетоном радянською владою. Проєкт самої майстерні був розроблений 1972 року на місці напівзруйнованої будівлі. Відтоді художники тут не лише займалися живописом, але й експериментували зі скульптурою, архітектурою та іншими техніками. Майже всі їхні роботи зараз зібрані в будинку-майстерні. Сама будівля потребує реновації, як і архівний напрям роботи фонду АРВМ.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.