До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

На данському півострові Ютландія встановили скульптуру Сергія Святченка та Єгора Зігури

28 червня в місті Сількеборг на данському півострові Ютландія з'явилася нова скульптура, яка нагадуватиме світу про Україну. Бронзова статуя заввишки понад 2 метри створена дансько-українським візуальним художником Сергієм Святченком та українським скульптором Єгором Зігурою. Робота називається "Надія": це голуб, зображений у динаміці — як символ майбутнього вільної України.

Сергій Святченко та Єгор Зігура

Скульптура розташована у парку скульптур Art Center Silkeborg Bad. На відкритті проєкту, яке відбулося 28 червня, танцюристи Королівського балету виконали однойменний сучасний балет "Надія", музику для якого створив композитор Костянтин Шимановський, а хореографію ставив відомий бразильський артист балету Алессандро Перейра. Проєкт "Надія" матиме продовження: перша скульптура встановлена ​​в Сількеборзі, наступна з'явиться у Брюсселі, а третя — у Києві.

Реклама

Поряд зі скульптурним проектом Святченко створив іще один роботу: колаж у вигляді друку на алюмінії під назвою "Харків. Вершники надії". У колажі митець-харків'янин інтерпретує знаменитий воєнний твір Пікассо "Герніка" 1937 року. Він переносить трагедію іспанського міста в український Харків. Ось як розповідає про проєкт сам Сергія Святченко: "Над ідеєю цієї монументальної роботи я працював майже два роки. Я хотів показати мою особисту реакцію на війну. Твір "Харкiв. Вершники Надii" насичений метафорами, символами, асоціаціями, здивуванням та жахом, але водночас залишається абстрактним у деталях та сприйнятті в цілому, як один цілісний твір, що дає можливість до рефлексії, переживання та обмірковування. Трагедія повторюється в наші дні, не в Іспанії, а в місті, де я народився і виріс".

Реалізація скульптури стала можливою завдяки підтримці Almennyttige Fond Jyske Bank та Cartier. Координатор проєкту — артцентр Silkeborg Bad. На відкритті скульптури були присутні посол України в Данії Андрій Яневський та єпископ Генрік Стубк’єр, представники Європейської служби зовнішніх дій, Брюссель.

Автор колажу — Сергій Святченко

Кошти від продажу зображень буде передано до фонду "Сучасна Україна" для допомоги дітям, які постраждали від війни та втратили батьків.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.