До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Марина Абрамович повертається в Сербію з ретроспективою

Зірка сучасного мистецтва Марина Абрамович повертається до рідного Белграда з ретроспективою, яка увійде в історію.

Мисткиня Марина Абрамович народилася в Белграді у впливовій сім'ї, де й почала займатися творчістю і робити свої перші перформанси, викладала в Академії мистецтв і вийшла заміж, але вже в 30 років покинула Сербію в пошуках свободи, виїхавши до Амстердама. Понад 40 років минуло і художниця повертається в Сербію з ретроспективою.

Реклама
Марина Абрамович у зйомці для Vogue UA

Виставка відкривається у вересні в Музеї сучасного мистецтва Белграда. Днями художниця опублікована в місцевій газеті дуже особистий лист, адресований рідному місту, який підписала "з любов'ю, Марина". "Я часто спостерігала за хмарами, коли лежала на траві, і одного разу моє спостереження раптово перервали літаки, які з'явилися нізвідки і залишили гарний візерунок на небі, – пише вона. – У той момент я зрозуміла, що все можна використовувати для створення, і що не було причин обмежуватися студійним живописом". Тим, хто воліє більше дізнатися про дитинство і юність однієї з найбільших мисткинь нашого часу, варто прочитати її автобіографію "Пройти крізь стіни".

Проєкт "Балканське бароко". Найбільш соціальний проєкт художниці, який вона присвятила пам'яті жертв Югославської війни

Ретроспектива називається The Cleaner. З 2017 року художниця встигла показати його по всій Європі: від Швеції і Данії до Польщі. "Моє професійне повернення до Белграда дуже важливе для мене", – пише Абрамович. Вона каже, що це найнеймовірніша виставка з часів її експозиції в MoMA "Художник присутній" 2010 року. Остання виставка Абрамович відбулася в Белграді понад 40 років тому: тепер, за словами самої художниці, їй хочеться показати новому поколінню сербів своє мистецтво. "Якби я звертала увагу на те, що писали про мене і мої перформанси в 1970-х роках на батьківщині, я не вірю, що взагалі стала б художницею, – пише Марина Абрамович у своєму листі. – Якщо вам здається, що ви робите помилку, то, найімовірніше, ви експериментуєте. Продовжуйте!"

Як повідомляє видання artnet.com, виставка відбудеться з ініціативи прем'єр-міністра Сербії, Ани Брнабіч і стане зразком нової культурної політики країни. Вона пройде в Музеї сучасного мистецтва в Белграді з 21 вересня 2019 року до 20 січня 2020 року.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.