До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Людям на радість": у Києві демонструють унікальну серію картин Марії Примаченко

У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва експонують особливу виставку Марії Примаченко. Це 22 роботи із циклу "Людям на радість", за який художниця свого часу здобула звання лауреатки Державної премії імені Шевченка. Цикл робіт був створений Примаченко в середині 1960-х років та вперше показаний 1966 року на виставці в Києві, у будівлі Спілки художників України.

"Слава Україні", 1965
"Слава Україні", 1965

Реклама

Виставка представляє 22 твори з музейної колекції, серед яких — "Слава України" (1965 р.), "Домашні маки" (1965 р.), "Гості у лева" (1963 р.), "Ведмеді на пасіці" (1965 р.) тощо. "У цих роботах народна мудрість художниці постає перед нами через філософську насиченість та сонячно-яскраву палітру її творів, яка має велику силу емоційного впливу", — розповідають в музеї.

"Гості у лева", 1963
"Гості у лева", 1963

Нагадаємо, що Марія Примаченко присвятила улюбленій справі понад шістдесят років, залишивши людям велику художню спадщину — понад 2000 картин. На жаль, наприкінці лютого 2022 року російською ракетою був частково знищений Іванківський історично-краєзнавчий музей, де зберігалися зокрема і роботи Марії Примаченко. Завдяки команді музею та місцевим мешканцям роботи були врятовані.

"Українські танцюристи", 1962
"Українські танцюристи", 1962

Повномасштабна війна спричинила справжній бум на творчість української художниці Марії Примаченко: у травні роботи мисткині стали частиною головної програми Венеційської бієнале, а про її творчість написали головні медіа світу, від The Guardian до The Times.

"Домашні маки", 1965
"Домашні маки", 1965

Виставка "Людям на радість" триватиме в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва з 12 квітня до 31 травня.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.