До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 українських виставок за кордоном, які варто побачити цієї весни

Сучасне українське мистецтво у Відні, роботи найвідоміших художників-модерністів родом з України у Мадриді та Нікіта Кадан у Дрездені — в цьому гіді ми зібрали найцікавіші виставки українського мистецтва в Європі.

Art on the Battlefront

Відень, Künstlerhaus, з 14 до 17 квітня включно

Реклама

"Захисники Києва", Денис Метелін; 2022
"Захисники Києва", Денис Метелін; 2022

Проєкт ART ON THE BATTLEFRONT ініціювала редакція українського Vogue: він зібрав у відомому художньому просторі Künstlerhaus роботи 19 українських художників. Виставка демонструє рефлексії українських художників стосовно сьогодення та фіксує відчуття актуальних подій. 19 авторів, що беруть участь у виставці, представляють живописні полотна, графіку, відео та диджитал-арт, скульптуру та інсталяцію.

Серед учасників — Володимир Манжос (WaOne), Степан Рябченко, Олена Ємчук, Юрій Сивирин, Юлія Бєляєва.

"Калейдоскоп історій. Українське мистецтво 1912–2023"

Дрезден, Albertinum Museum, з 6 травня до 10 вересня

Автор – Нікіта Кадан
Автор – Нікіта Кадан

Дрезденський музей присвячує велику виставку українському мистецтву останнього століття. Живопис, скульптура, фотографії, інсталяції, відеороботи, графіка та архіви представляють українське мистецтво від початку ХХ століття до сьогодення. У діалозі сучасних молодих художників та майстрів минулого показана спадкоємність культури та джерела сучасного мистецтва в Україні від авангарду до наших днів.

Серед учасників виставки — і молоді українські художники, як-от Нікіта Кадан, Катерина Лисовенко, Маша Рева, Євгенія Бєлорусець, Сергій Братков, Катя Бучацька, Давид Чичкан, Жанна Кадирова, а також ті, хто вже став частиною історії мистецтва — Катерина Білокур, Алла Горська, Віктор Пальмов.

"Діалоги". Виставка Елли Госкінс та Алевтини Кахідзе

Ліверпуль, з 1 до 14 травня включно

Цьогоріч саме Ліверпуль приймає у себе Євробачення, адже оргкомітет вирішив, що Україна, яка здобула перемогу на Євробаченні-2022, на жаль, через повномасштабну війну не здатна гарантувати безпеку. Навколо пісенного конкурсу у місті розгорнеться фестиваль, частиною якого стане мистецька виставка "Діалоги". Це спільний проєкт двох художниць, ліверпульської Еллі Госкінс та української Алевтини Кахідзе, які "демонструють їхній жартівливий погляд на життя, коли вони спостерігають за світом навколо себе".

"У центрі бурі. Модернізм в Україні 1900–1930-х років"

Мадрид, Національний музей Тіссен-Борнеміса, до 31 квітня

Скетч до балету Броніслави Ніжинської, 1919, Давід Бурлюк
Скетч до балету Броніслави Ніжинської, 1919, Давід Бурлюк

Важливість виставки "У центрі бурі. Модернізм в Україні 1900–1930-х років" для сучасної України складно переоцінити, адже під час повномасштабної війни в одному з найвідоміших музеїв світу демонструють понад 60 робіт українських художників-модерністів, більшість з яких донині були відомі у світі як частина російського модернізму. Казимир Малевич, Ель Лисицький, Соня Делоне, Олександра Екстер, Анатоль Петрицький, Олександр Богомазов, Віктор Пальмов — мадридська виставка наочно демонструє, що український модернізм завжди був і є потужною частиною модернізму світового.

Виставка Олексія Щербака

Барселона, Test Gallery, з 13 квітня до 7 травня включно

Кілька місяців тому в Барселоні розпочала роботу галерея українського мистецтва та дизайну Test, яка має на меті представляти найцікавіше із сучасного українського мистецтва в Каталонії. Цієї весни в галереї експонуватимуть малюнки та живопис яскравого молодого художника Олексія Щербака. "Я презентую своєрідний утопічний епізод зі свого всесвіту, де мої персонажі дозволяють собі заплющити очі за своєї потреби, заглибитись всередину себе за пошуком відповідей, для самозахисту, щоб не бачити навколишні жахи, ті, що негативно впливають або знищують тебе вщент, — розповідає Олексій Щербак. — Чого іноді не можу собі дозволити я як людина. У певних ситуаціях наші заплющені очі рівноцінні злочину. Але принаймні десь хтось може собі це дозволити".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.