До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 найцікавіших виставок квітня в Києві

Проникливі скульптури Олександра Животкова, створені в його київській майстерні впродовж 2022 року, виставка кримських акварелей художника Валентина Фельдмана та проєкт-присвята українським морям — серед найцікавіших мистецьких подій квітня.

"Вівтар. Олександр Животков"

Український дім, до 9 квітня

Реклама

Масштабна виставка важливого українського художника, учасника артгрупи "Живописний заповідник" Олександра Животкова, яскравого представника Нової хвилі українського мистецтва. Більшість робіт, що експонуються в Українському домі, були створені за останній рік. В 2022-му художник продовжив працювати в київській майстерні. Животков фіксував сучасну трагедію України, яка бореться з російським варварством, у скульптурних рельєфах і контррельєфах з каменю та дерева. За словами художника, страх і горе не покидали його, допоки він не почав працювати. Більшість творів Олександра Животкова, що представлені на виставці, присвячено конкретним датам та місцям — Буча, Маріуполь, Ірпінь, Херсон, Вінниця.

"Валентин Фельдман. Теорія тіні та перспективи"

Аукціонний дім Goldens, до 22 квітня

Валентин Фельдман,
Валентин Фельдман, "Село понад вечір", 1911

Виставка українського художника, архітектора Валентина Фельдмана, творчість якого насамперед пов'язана з Кримом. З 1891 по 1905 роки він жив і працював у Севастополі, за цей час створив велику кількість архітектурних споруд. Фельдман також став вагомим дослідником акварелі, зробивши значний внесок у розвиток саме акварельного живопису. До експозиції "Валентин Фельдман. Теорія тіні та перспективи" увійшло одне з найбільших зібрань творів Валентина Фельдмана, придбане київським колекціонером в середині ХХ століття. Акварелі та малюнки цього зібрання здебільшого присвячені краєвидам Криму, видам Бердичева і Лубен та доповнені кількома натюрмортами.

"Хлопчик з валізкою". Виставка Рустама Мірзоєва

Галерея "Цех", до 3 червня

Автор – Рустам Мірзоєв
Автор – Рустам Мірзоєв

Проєкт миколаївського художника Рустама Мірзоєва народився два роки тому, але був завершений вже під час повномасштабної війни і став зокрема рефлексію щодо прожитого художником досвіду. Серія живописних робіт, що демонструється в просторі галереї "Цех", — тривожна, напружена, містична. ""Хлопчик з валізкою" — один із найбільш різнокольорових проєктів Рустама Мірзоєва, проте це не глянцева строкатість, — розповідають у галереї. — Плями синього, жовтого, червоного схожі на сигнали тривоги. Проєкт просякнутий передчуттям, що звичне буття наближається до прірви".

"Під поверхнею"

Музей історії Києва, до 16 квітня

Автор – Лера Літвінова
Автор – Лера Літвінова

Мультимедійний проєкт Лери Літвінової, присвячений Чорному та Азовському морям. Через скульптуру, живопис та аудіовізуальні інсталяції вона досліджує роль та місце моря в ідентифікації українців. Кураторка та художниця Лера Літвінова, яка виросла в Криму, куди 1989 року приїхала з Узбекистану, так пояснює ідею проєкту: "Море раніше багатьом здавалося нейтральною темою, не позбавленою романтизму. Нині у суспільстві формується більш реалістичне ставлення до ролі Чорного та Азовського морів. Яким ми бачимо майбутнє та якими ми бачимо себе? Які зв'язки будуть розірвані і що ми побудуємо в нових реаліях? Які виклики перед нами стоять та як їх здолати?"

"Одне з одним. Просторові діалоги. Вікторія Розенцвейг і Ася Гармаш"

Мистецький арсенал, до 28 квітня

Експериментальна виставка двох художниць, реалізована в рамках лабораторії сучасного мистецтва "Мала Галерея Мистецького арсеналу". Її авторки Вікторія Розенцвейг та Ася Гармаш розмірковують над станом очікування, який з’єднує їхні творчі практики. Обидві художниці займаються графікою: Вікторія Розенцвейг після 24 лютого минулого року зосередилася на зображенні Херсонщини у війні та хроніках окупації зі слів близьких, фіксуючи здебільшого трагічні зміни саме на тілі міста, а Ася Гармаш працює з темами вкоріненості та часу.

"Тим часом в Домі Ханенків"

Музей Ханенків, до 29 квітня

Музей Богдана і Варвари Ханенків — один із небагатьох київських музеїв, який, попри те що евакуював колекцію, продовжує приймати в своїх стінах глядачів. Екскурсії, перформанси та сучасна опера, і навіть концерт Джамали при свічках — тільки декілька з яскравих подій, які відбулися в музеї за останні дев'ять місяців. "Тим часом в Домі Ханенків" — виставка сучасного мистецтва, яка об'єднає 15 художників-учасників художньої резиденції в музеї Ханенків. "Шукаємо зв'язки один з одним, з музеєм і реальністю взагалі. Всіма силами намагаємося не шукати щось корисне у виготовленні і присутності мистецтва тепер, хоч не завжди це вдається", — розповідають про проєкт його куратори Максим Побережський та Катя Лібкінд.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.