До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Куди сходити: виставка кераміки "Завод" в Музеї українського народного декоративного мистецтва

25 липня в Національному музеї українського декоративного мистецтва відкрили виставку кераміки "Завод".

У 1930-ті роки в Київській області запустили Васильківський майоліковий завод. Найпопулярнішим предметом в ті роки там була ваза, пізніше завод зайнявся виробленням майолікових чайних сервізів та посуду. У 1960-1980-ті роки на заводі працювали найкращі українські митці, їхня продукція була неймовірно популярною по всій країні, а сьогодні стала колекційною. Високої якості виробів тодішні українські художники досягли завдяки тому, що поєднували технологічні інновації з самобутніми художніми засобами. Кераміці, створеній в ті роки, присвячена велика виставка "Завод", яку координує Павло Гудімов.

Реклама

На виставці можна побачити роботи Неллі Ісупової – глави відомої київської художньої династії Ісупових; Надії та Валерія Протор'євих, Михайла Денисенка. Всі вони в 1960-ті працювали на Васильківському майоліковому заводі. У просторі музею Павло Гудімов зібрав яскраві, самобутні, зворушливі роботи – цілий світ, укладений в кераміці.

"Ми хочемо розкрити непересічне явище в історії України – майолікове виробництво, – розповідає Гудімов. – Адже в радянський період мануфактурна керамічна справа перетворилася на потужну галузь і кераміку почали сприймати виключно як побутове явище. Проект "Завод" – спроба переосмислити художню складову кераміки, актуалізувати цей пласт культури і розповісти про феномен васильківських художників.

Окремий розділ присвячений творчості Надії та Валерія Протор'євих – він називається "Добрі звірі" та "Птахи і квіти". Подружжя створювало столове приладдя, посуд, тарілки, фігурні композиції, миски, скульптури. Їхній талант розкрився, коли в Василькові з'явилися технологічні можливості. "Добрі звірі" – авторська назва серії майолікових виробів. Для їх створення автори використовували впізнавані силуети (наприклад, лева), але прикрашали їх незвичайними деталями – глиняними джгутиками. А розділ "Невизначені і загадкові" розповідає про таємничі химери, створені Протор'євими. За тривалий час роботи на Васильківському майоліковому заводі художники отримали велику кількість нагород на виставках, а роботи брали участь в експозиціях від Японії до Бразилії. За словами самих художників, найкращою подякою для них був "попит" на майоліку.

"Завод" працюватиме в формі мобільної виставки-конструктора і незабаром поїде на "гастролі" Україною. Проект реалізований за підтримки Українського культурного фонду.

<b>керамика выставка</b>

Фото: Марія Павлюк

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.