До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Художниця Неллі Ісупова про кераміку, йогу і подорожі

У творчості київської художниці Неллі Ісупової новий етап: на зміну сюрреалістичній кераміці прийшли прикраси і колекція футболок.

Бавовняна блуза, бавовняна спідниця, все – J. W. Anderson; окуляри, сережки, кольє, браслети, персні, колготи, туфлі, все – власність моделі

Про майстерню Неллі Ісупової в Києві ходять легенди. Студія однієї з найбільш відомих українських художниць розміщена на десятому поверсі будинку на вулиці Малевича. Біля входу в майстерню висить величезна текстильна розтяжка з зображенням оранжевого сонця, що сміється, нижче підпис – "Фантазії Неллі Ісупової". Художниця любить гостей і на своїй Facebook-сторінці нещодавно написала: "Приходьте всі!"

Реклама

Династія Ісупових – одна з найвідоміших арт-сімей в Україні. Її очолюють Неллі Ісупова – чарівна, засмагла, з розкішним темним волоссям і незліченною кількістю браслетів на тонких зап'ястях, і її колишній чоловік, Володимир Ісупов – графік-монументаліст. У них двоє синів: Сергій – скульптор, живе в США, Ілля – успішний київський художник, його дружина Наталя – власниця вінтажного магазину Goodbuyfashion. Дочки Іллі та Наталії теж люблять мистецтво: старша, Соня, працює дизайнером в Фінляндії, середня, Зіна, недавно дебютувала як художник в Москві, а молодші – Анжела і Варя – поки вчаться в школі, але теж малюють. Ісупови – київська богема. На своїй дачі на Воскресенці влаштовують галасливі вечірки; не менш гучні, але вже більш камерні вечори минають і в їхньому будинку в Греції, де сім'я, зазвичай, зимує.

На українській арт-сцені у Неллі Ісупової особлива роль. 1998 року разом з четвіркою друзів-художників вона відкрила на Андріївському узвозі "Триптих" – першу приватну галерею в Україні. "Ми відкрили Андріївський узвіз для художників, – згадує Ісупова. – В кінці 80-х ми тільки приїхали з Риги і були під сильним враженням від того, як там художники прямо на вулицях продають свої роботи; побачили приватні галереї. Приміщення під "Триптих" нам, практично, подарували, і ми робили там все, що хотіли: пам'ятаю, на відкриття завезли купу будівельних мішків з якимось мотлохом, пофарбували їх в чорний колір – і зробили інсталяцію". Цього року галереї виповнюється 30 років, а на вході до сих пір є керамічна вивіска, зроблена Неллі: на прямокутній плитці – чотири птиці і сюрреалістична риба на ніжках. "Птахи" Ісупової – символ Андріївського узвозу.

Кераміку художниці легко знайти під час прогулянки по Києву. Частина робіт перебуває в колекціях Музею декоративного українського мистецтва і Музею Гончара, частина – в галереях "Триптих" та "ЦеГлінаАрт", а також в магазині Goodbuyfashion. Збереглися і монументальні роботи – наприклад, керамічне панно на стіні дитячої школи поблизу метро "Лук'янівська".

Неллі розповідає, що на недільних барахолках часто знаходить у колекціонерів свої чашки-тарілки. "Правильно я професію обрала – поширюю по світу свою енергетику", – сміється вона. Та волелюбно додає, що останні роки категорично не може працювати на замовлення. "Замовлення – це кошмар, це ж треба догоджати тому, хто замовляє".

Приймаючи гостей в майстерні, Ісупова подає чай або каву в посуді, який зробила сама. У гостей є улюблені чашки: моя, наприклад, – яскраво-червона з зеленими квітами на тонких ніжках-стеблинках. Майстерня художниці взагалі схожа на сад: сходи з першого поверху на другий обвивають ліани, а на терасі росте виноград. На полицях – сотні фігур, великих і маленьких: птиці в стилі печворк і пузаті на тонких ніжках, грайливі керамічні туфлі, тварини з людськими головами.

Цього року Ісупова повернулася до своєї давньої пристрасті – моди. У дитинстві вона хотіла бути художником по тканинах, але в Одеському художньому училищі, куди вона поїхала вступати, такої спеціальності не було, і з цікавості Неллі обрала кераміку. Тепер, через 60 років, вона випустила невелику колекцію керамічних брошок, а днями підписала контракт з галереєю "Парсуна" – вже восени вони почнуть продавати футболки та сумки зі знаменитими птахами Ісупової.

"Замовлення – це кошмар, це ж треба догоджати тому, хто замовляє"

На гонорари художниця подорожує, серед її останніх маршрутів: Єгипет, Марокко, Балі та Іспанія. Найбільше Неллі любить Балі – звідти привозить прикраси та аксесуари для дому, і Гоа в Індії – там вона зупиняється на "дачі" художників Іллі Чичкана та Маші Шубіної, в їх колоніальному будинку XVIII століття. Ілля – давній друг сім'ї Ісупових, і Неллі каже, що любить тусуватися "з дітьми" в Індії. Уже 20 років вона займається йогою, а в індійські ашрами за самотою почала їздити в кінці 90-х, коли це ще не було модним. Перші асани на листку паперу для неї замалювала знайома художниця з Парижа – 1997-го, коли широкого доступу до інтернету в країні не було. Йогу в теплу пору року Неллі Ісупова, якій наступного року виповниться 80 років, практикує на своїй терасі – розповідає, що асана "Привітання сонцю" з видом на Київ вдається особливо добре.

Текст: Дарія Слободяник

Фото: Vasilina Vrublevskaya

Стиль: Venya Brykalin

Зачіски і макіяж: Terezka Frans

Продюсер: Marina Sandugey-Shyshkina

Асистент стиліста: Julia Borisenko

Модель: Nelli Isupova

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.