До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Картинки з виставки: Баскія та Шіле у Fondation Louis Vuitton

3 жовтня в Fondation Louis Vuitton в Парижі відкрилася виставка робіт двох художників – Жан-Мішеля Баскія і Егона Шіле. На ній побувала Олена Пономаренко.

Вхід на виставку Баскія і Шіле, Фонд Louis Vuitton

До виставки Баскія і Шіле я готувалася. Зробила манікюр зі знаменитими принтами Баскія – Sugar Ray Robinson і жовтою короною. Хвилювалася. Планувала поїздку так, щоб неодмінно встигнути.

Реклама
Робота Баскія Sugar Ray Robinson надихає навіть майстрів манікюру

Здорово допомогла порада друга – скористатися шатлом, який їздить від Трумфальної арки прямо у Фонд Louis Vuitton. Інакше довелося б брати таксі або придумувати складну логістику – Фонд збудований далеко від центру Парижа, в Булонському лісі. Sharing is caring, – подумала я, – і сфотографувала розклад шатлів. За прес-картками проїзд безкоштовний, для всіх інших ціна квитка – близько 1 євро.

Зупинка шатла, який везе до Фонду Louis Vuitton, і розклад

Черга в музей – пристойна, треба запланувати мінімум хвилин 40 на очікування. Виставка – грандіозна, 4 поверхи. Так що немає сенсу приїжджати до закриття, часу насолодитися не вистачить. Я почала з Шіле. Спочатку, якщо чесно, дивувалася – з якого дива кураторам заманулося об'єднати дві експозиції абсолютно різних художників в одній виставці. Але дуже швидко отримала чітку візуальну відповідь (не впевнена, що зможу сформулювати її вербально). Якщо спробувати, то обидва – і Баскія, і Шіле, – бунтарі. Люди, які відчували нерв, винаходили нові візуальні коди, не боялися бути незрозумілими, ретранслювали красу так, як вміли і відчували. Обидва померли молодими: Егон Шиле – у 28, від іспанки, епідемія якого забрала його дружину і ненароджену дитини. Баскія – в 27, поповнивши ряди "клубу 27".

Работа Шиле, Фонд Louis Vuitton

Багато роботи Шиле – ніби скетчі сучасних фешн-зйомок. Модні ракурси, модний одяг. І абсолютно сучасна нервозність. Неначе це він живе в стрімко мінливому світі, наче це у нього – мегаполіси, літаки, цифрова реальність, драми, рефлексія, юність і секс.

Робота Шіле, Фонд Louis Vuitton
Робота Шіле, Фонд Louis Vuitton
Робота Шіле, Фонд Louis Vuitton

Виставка Шіле хороша, але закінчується швидко, не встигаєш усвідомити. Починається виставка Баскія. За відчуттями це як вибух, як пожежа, як ураган. У мене немає ні бажання, ні сил неупереджено вивчати "візуальні коди", якими наповнені роботи художника. На це об'єктивно не вистачить і кількох днів. Простіше віддатися потоку – і йти, зовсім очманівши від сили, люті і драйву Баскія.

Робота Баскія, Фонд Louis Vuitton

Біля багатьох робіт буквально зносить силою,що йде від них. Контролювати свою реакцію складно – та й навіщо. Щось зворушує до сліз, від чогось мурашки по тілу. Люди навколо вражені не менш: краєм ока я бачу, як хтось затискає рот долонею і округлює очі, хтось недовірливо хитає головою, неначе внутрішньо сперечається з художником, хтось сміється.

Виставка Баскія, Фонд Louis Vuitton

Читати експлікації цікаво. З них я дізнаюся, наприклад, що Баскія був друужніх стосунках ще з одним моїм улюбленим вуличним художником, Кітом Гарінгом. І що його (Баскія, що не Гарінга) в 8 років кинула мати, яка і прищепила йому, зовсім ще маленькому, любов до мистецтва: вічно тягала його по музеям, від МОМА до Metropolitan, а коли його на вулиці збила машина і дитина опинилася в лікарні, притягла йому в лікарню анатомічний атлас – і Жан-Мішель годинами його вивчав, щоб потім, в дорослому віці, достовірно зображати людське тіло. Про достовірність, звичайно, можна сперечатися – все-таки манера у художника специфічна. Брат, з яким я ділюся фотографіями в месенджері, явно розстроюється: "Це ж дитячі малюнки". Зовсім недитячі малюнки, якщо точніше. У них і бунт, і пошук себе, і виплеснути підсвідоме.

Робота Баскія, Фонд Louis Vuitton

Я також дізнаюся, що Баскія штурмом взяв арт-світ, що він проповідував інтелектуальний підхід, вільно говорив французькою, іспанською та англійською, любив поезію, історію і міфи. Що свої перші роботи вони з другом, графіті-художником Al Diaz, підписували SAMO (абревіатура розшифровувалась як Same Old Shit; пізніше, коли дружбі настав кінець, з'явився малюнок Samo is dead).

Робота Баскія, Фонд Louis Vuitton

Незважаючи на "дитячість" стилю, роботи художника достовірні і точні. Мене вражає історія поруч з портретом Баскія і Ворхола. Виявляється, обох художників якийсь час офіційно представляв галерист Бруно Бішофбергер. Ворхол зробив кілька полароїдних знімків Жан-Мішеля, щоб створити портрет молодого генія. Через дві години на порозі його студії з'явився червоний, змилений асистент Баскія з величезним портретом. Картина не поміщалася в таксі, і асистентові довелося тягнути її на собі п'ятнадцять кварталів. Ворхол тоді заздрісно вигукнув: "Ну нічого собі, цей хлопець швидше, ніж я".

Робота Баскія, Фонд Louis Vuitton

Коли бачиш роботи, зроблені, наприклад, на звичайних дерев'яних дверях, це зворушує особливо. Ця речовинність, матеріальність – і геній художника, який перетворив утилітарний предмет в об'єкт мистецтва, – такий контраст, від якого все перевертається всередині.

Робота Баскії, фонд Louis Vuitton

Це була перша в моєму житті виставка, з якої я пішла без книги, де були б зібрані роботи. Фокус в тому, що вони настільки живі і пронизливі, що друкованими на глянсовому папері вони втратили б свій нерв. Це все-одно, що замкнути в клітку дикого звіра. Все, що я забрала з собою, – фото в телефоні. І враження, яких вистачить надовго.

Робота Баскії, фонд Louis Vuitton

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.