До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як минула церемонія нагородження премії Artists Prize від Montblanc і The Naked Room

15 грудня в Києві відбулася церемонія нагородження премії в галузі сучасного мистецтва Artists Prize від Montblanc і The Naked Room. Як минула церемонія і хто прийшов підтримати фіналістів — розповідаємо в матеріалі vogue.ua.

24 листопада в галереї The Naked Room відбулася дискусія членів журі, яку модерували Марія Ланько і Єлизавета Герман. Визначити переможця виявилося непростим завданням для всіх учасників процесу. Члени журі були вільні у виборі, що ґрунтувався на власних судженнях, підкріплених художньою практикою. А проте, дійти спільної думки далося нелегко всім учасникам процесу. Засідання вийшло емоційно насиченим і тривало понад три години, під час яких раз по раз виникали запеклі суперечки на користь того чи іншого претендента. У результаті перемогу здобув номінант Каті Лібкінд — Євген Голубєнцев.

Реклама
Евгений ГолубенцевЄвген Голубєнцев

Урочиста церемонія нагородження переможця відбулася 15 грудня. Захід супроводжувався виступом одного з найвидатніших піаністів сучасної музики — Марка Кнупа, який спеціально відвідав Україну в межах Artists Prize. Куратором виступу стала агенція "Ухо" в особі Саші Андрусик: "Як і Катя, Женя належить до „Ательє Нормально" — групи художників із синдромом Дауна або без нього. Він здебільшого працює з живописом і графікою, часто додаючи до зображення текстові фрагменти, які зберігають свою оповідну функцію, попри візуальну виразність. Перформанс, загальний або окремий — звичайна практика для Ательє, всі художники беруть участь у ньому, іноді безпосередньо імітуючи об’єкт або ситуацію.

Марк КнупМарк Кнуп

Ательє функціонує вже кілька років, і найголовніше, що я дізналася за цей час про людей із синдромом Дауна, — це те, наскільки важливий для них масовий/популярний контекст. Коли мене попросили запропонувати музику для церемонії, і коли я дізналася ім’я переможця, я відразу подумала про твір Метью Шломовіца. Головно, через ці прямі рими (оповідні мовленнєві фрагменти, перформативність, масовий контекст), а ще через особливість, інакшість цієї музики. А Женя навдивовижу інший".

Заседание членов жюри Artists Prize от Montblanc и The Naked RoomЗасідання членів журі Artists Prize від Montblanc і The Naked Room

Після виступу гостям вечора продемонстрували відеоролик, який було знято під час засідання членів журі. Він оголив весь процес вибору, кинув світло на аргументи й гарячі суперечки серед усіх учасників процесу.

У межах премії бренд Montblanc вручив переможцю приз розміром у 100 000 гривень, і взяв на себе зобов’язання профінансувати виставку Євгена Голубєнцева в березні 2022 року, яка триватиме в галереї The Naked Room під кураторством Каті Лібкінд.

Катя Либкинд и Евгений ГолубенцевКатя Лібкінд і Євген Голубєнцев

Представники бренду твердо впевнені, що ця премія була першою, але не останньою художньою ініціативою бренду в Україні, оскільки творці Montblanc вірять: "Ти не залишиш свій слід на прокладених стежках, ти зробиш це з вірою в нові".

Нагадаємо, що в листопаді 2021 бренд Montblanc анонсував запуск премії Artists Prize — першої в Україні професійної події в галузі сучасного мистецтва, яку влаштовують художники для художників. Кураторами проєкту стали співзасновниці галереї The Naked Room Марія Ланько і Єлизавета Герман.

Евгений Голубенцев и Мария ЛанькоЄвген Голубєнцев і Марія Ланько

Попри те, що бренд Montblanc активно підтримує розвиток культури в різних країнах світу, а також започатковує окремі премії для меценатів мистецтва, в Україні цей досвід було впроваджено вперше. Надати підтримку локальним художникам і допомогти їм на шляху становлення й розвитку — головне завдання премії The Artists Prize.

Організатори українських артпремій зазвичай обмежують номінантів низкою умов, як-от віковий ценз або персональний доробок. Організатори Artists Prize подібного завдання не ставили від початку. Художника мали номінувати члени журі, яких ретельно вибирали куратори премії. До складу журі ввійшли: Павло Маков, Олександр Чекменєв, Алевтина Кахідзе, Саша Курмаз, Катя Лібкінд, Петро Ряска, Олена Субач, Ярема Малащук, Роман Хімей, Микола Карабінович, Аліна Клейтман, Анатолій Бєлов.

Кожен з художників номінував одного претендента, якого надалі обстоював на засіданні членів журі, щоб визначити переможця у відкритій дискусії. Номінантами премії Artists Prize стали: Віталій Кохан, Дана Косміна, Антон Саєнко, Євген Голубєнцев, Анастасія Руднєва, Петро Гуменюк, Антон Белінський, Ярослав Футимський, Оксана Казьміна, Геннадій Крупко, Анатолій Степаненко. Докладніше про членів журі та номінантів можна дізнатися на сайті премії.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.