До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як минув ярмарок Арт Базель: найбільші угоди, найкращі інсталяції і нові імена

З 13 до 16 червня в Базелі відбувся один з головних у світі ярмарків мистецтва – Арт Базель. Про найбільші угоди і найяскравіші інсталяції спеціально для Vogue.ua написала куратор Юлія Поліщук.

Що нового

2019 рік для Арт Базеля особливий – ювілейний: ярмарку виповнилося 50 років. Цей рік вразив мене кількістю і якістю представлених робіт художників-класиків: на Базелі показали Магрітта, Ротко, Калдера, Модільяні. Всього цього року Арт Базель зібрав 290 світових галерей і більше 4000 робіт.

Реклама

Вперше керівництво Базеля внесло деякі зміни щодо оплати за участь у ярмарку і знизило ціни з метою залучення більш молодих галереї. "Ми завжди намагаємося омолодити шоу, і додавання нових галерей є частиною того, як ми це робимо", – сказав Марк Шпіглер, глобальний директор Art Basel. У результаті до постійного списку галерей додалися 19 нових учасників, серед яких були: Vadehra Art Gallery з Нью Делі, Barro Arte Contemporáneo з Буенос Айреса, Temnikova & Kasela з Талліна.

Діджиталізація

Галерея David Zwirner, одна з найвідоміших галерей у світі, цього року створила віртуальну онлайн-платформу Basel Online, де можна придбати роботи топових художників. З моменту її запуску, менше ніж за добу, скульптуру Дональда Джадда продали за 900 000 доларів колекціонерові з Сан Франциско, який не зміг прилетіти на Базель. Ця платформа в якійсь мірі стала паралельним арт-ярмарком, тільки онлайн.

Скульптура Дональда Джадда в MoMa
Про угоди

Якщо говорити про угоди і ціни за роботи, то тут все зазвичай тримають у таємниці. Але все-таки після цьогорічного ярмарку є кілька найбільш обговорюваних угод. Наприклад, Джефф Кунс знову побив рекорд: місяць тому арт-світ обговорював його "Кролика", який купили за 91 млн доларів на аукціоні Christie's. Цього ж разу на стенді галереї Gagosian на Арт Базелі представили іншу яскраву роботу Кунса – "Святе серце" із серії Celebration. Її продали за 14,5 млн доларів.

© Jeff Koons

Цього року було багато вдалих продажів у перший же день прев'ю. Одним з найпопулярніших художників цього дня став Георг Базеліц. Кілька його робіт пішли за цінами від 1 млн до 2,5 млн на стендах галерей Thaddaeus Ropac і White Cube. Я дуже люблю скульптора Александра Калдера і його складні скульптури з дроту. Під час ярмарку я не могла пропустити його роботи відразу в декількох галереях: Di Donna, Pace, Hauser & Wirth, Galeria Elvira Gonzalez's, Lévy Gorvy, Richard Gray, Van de Weghe, Acquavella Galleries. Порядок цін на мого улюбленого художника розходився від 2 млн до 12 млн доларів. Цікаво, що деякі зі свіжих робіт надала безпосередньо сім'я Калдера – це сталося вперше. Вдалі угоди були у галереї David Zwirner: вони продали роботу Герхарда Ріхтера за 20 млн доларів.

Робота Герхарда Ріхтера (фото: @David Zwirner)
Unlimited

Найцікавіша секція Арт Базеля – Unlimited. Це платформа, яка дає можливість галереям показати масштабні проекти, великі інсталяції, відеороботи, монументальні скульптури і перфоманси. Уже восьмий раз її куратором виступив Джанні Джетцер. Мені зовсім не хотілося залишати цю частину ярмарку, оскільки було відчуття, наче я побувала відразу на кількох виставках ключових світових музеїв одночасно. І тут я недалека від істини: деякі з цих інсталяцій і проектів переїдуть цілком у музеї і великі галереї. Всього в секції показали 75 проектів, і велика частина з них була присвячена політичній і соціальній проблематиці.

Виділю кілька робіт:

Xu Zhen, Nirvana. Інсталяція представляє кілька ігрових столів з казино, які слугують полотнами. Просто на них у прямому ефірі кілька художників малюють піском. Так китайський художник Сюй Чжень (до слова, кілька років тому його роботи показували в Києві в PinchukArtCentre) позбавляє ігровий стіл його первісної функції, а перетворює в медитативне поле створення і руйнування. Малюють художники за допомогою кольорового піску, який використовують тибетські ченці ченці під час медитацій.

Andrea Bowers, Open Secret. Американська художниця і активістка Андреа Бауерс присвячує своє мистецтво боротьбі за права людини. Проект Open Secret документує розвиток міжнародних рухів #MeToo і Time's Up, спрямованих проти сексуальних домагань. Інсталяція складається з стіни, зробленої з кількох червоних панелей і близько 200 світлин. На кожній з панелей надрукований текст про постраждалу жертву і поруч тексти обвинуваченого, а також нотатки про публічну реакцію, судові позови і тд. Серед цих людей є й знаменитості – наприклад, Кевін Спейсі. Одна з таких панелей присвячена історії письменниці з Лос-Анджелеса, Гелен Донахью, на яку колись напада на побила колега. Після цієї інсталяції письменниця звинуватила Бауерс у використанні інформації і фото з її твітів, після чого цю панель довелося зняти.

Belu-Simion Fainaru’s, Rose of Nothingness. Мене вразила інсталяція ізраїльського скульптора Белу-Сіміона Файнару, творчість якого присвячена інтерпретації ізраїльських ритуалів і традицій. На Арт Базелі він показав проект, присвячений поезії Пола Селана – про кабалу і концепцію небуття. Інсталяція виражена у формі чорної рідини, яка капає зі стелі, а за текстурою нагадує молоко, тільки чорне, яке описане в поемі Селана. Файнару чуйно і делікатно торкається універсальних людських тем – єврейсько-румунської історії (художник народився в Румунії, пізніше переїхав до Ізраїлю), питання ідентичності та території.

Monica Bonvicini, Breathing. Італійська художниця Моніка Бонвісіні працює з темами влади, гендеру та простору, а її роботи наявні в Олімпійському парку королеви Єлизавети в Лондоні, в Оперному театрі Осло і Музеї сучасного мистецтва у Стамбулі. На Арт Базелі художниця показала інсталяцію "Дихання": це рухома скульптура з шкіряних ременів у формі мітли відьми. Скульптура рухається простором галереї та голосно вдаряється об підлогу. Її циклічний, монотонний рух нагадує мантру. У своїй роботі Моніка досліджує взаємозв'язок між сексуальністю і психологією, а також гендерні ролі.

Monica Bonvicini, Breathing

Фото: www.artbasel.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.