До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Історія кохання: Сальвадор Далі і Гала

Олена Д'яконова, більш відома світові як просто Гала, була дружиною французького поета Поля Елюара і коханкою німецького художника Макса Ернста. Але прославилася вона завдяки відносинам з іспанцем Сальвадором Далі, якому вона стала другою дружиною, моделлю і музою. У день народження Гали, 7 вересня, згадуємо велику історію любові між нею і легендарним сюрреалістом.

Сальвадор Далі і Гала в Кадакесі, початок 1930-х

"Я присвячую цю книгу моєму генію, моїй переможній Галі Градіві, моїй Олені Троянській, моїй святій Олені, моїй сяйній, як морська гладь, Галі Галатеї безтурботній".

Реклама

Це перші рядки з книги "Щоденник одного генія" Сальвадора Далі, опублікованої в Парижі 1964 року, коли художнику було 60 років, а його дружині – 70. Таких рядків Далі напише чимало – в своїх книгах, на картинах, кожного разу витонченими епітетами. Про найзнаменитішу пару в історії мистецтва ХХ століття (поряд з Дієго Ріверою і Фрідою) сказано багато, але щоденник Далі і його автобіографія "Таємне життя Сальвадора Далі", написані пишно і соковито, – одне з небагатьох джерел більш-менш достовірної інформації про те, чим були їх відносини.

Гала на зйомці для американского Vogue, 1943

Далі і Гала познайомилися 1929 року в Кадакесі. Галі було 35, Далі – 25. Далі тільки приїхав з Парижа, де разом з Бунюелем закінчив монтаж фільму "Андалузький пес" і запросив до себе дві богемні пари – художника Рене Магрітта з дружиною і поета Поля Елюара з дружиною. Нею була Гала – дівчина російського походження, яка в 17 років переїхала з Москви до Швейцарії. Гала і Далі зацікавили один одного з першого погляду. Свої враження Далі описує в "Таємному житті" дуже смішно.

"Її здивувала стрункість моїх міркувань, і тут же, під плантаном, вона зізналася, що сприйняла за противного і нестерпного чоловіка через моє лаковане волосся, що надавало мені вигляд професійного танцюриста аргентинського танго. Справді, від мадридського періоду у мене залишилася пристрасть до фатівства. У себе в кімнаті я завжди ходив голяка, але якщо треба було вирушити в селище, я цілу годину приводив себе в порядок, нафарбовував волосся і голився з ретельністю маніяка. Я носив бездоганно білі штани, фантастичні сандалети, шовкові сорочки, кольє з фальшивих перлів і браслет на зап'ясті. Вечорами я одягав розписані мною шовкові сорочки з дуже відкритим коміром і пишними рукавами, що робило мене схожим на жінку".

Збереглося дуже багато фотографій Гали. Вона була худою, стильною і суворою, а її біографи люблять писати про пристрасний темперамент дівчини і про те, що у неї завжди було безліч коханців, в тому числі і під час заміжжя з Далі, в тому числі і набагато молодших самої Гали. "Тіло у неї було ніжне, як у дитини, – пише Далі в своїх щоденниках. – Лінія плечей – майже досконалої округлості, а м'язи талії, зовні тендітної, були атлетично напружені, як у підлітка. Зате вигин попереку був воістину жіночним. Граціозне поєднання стрункого, енергійного торсу, осиної талії і ніжних стегон робило її ще більш бажаною".

Взагалі, як би не старалися численні біографи Гали, найкращі тексти про неї написав Сальвадор Далі. "Сьогодні неділя, і я нарешті розкрив таємницю кольору очей Гали, вони у неї підводно-горіхові. Цей колір, так само як і колір морських олив, весь день не давав мені спокою".

Один з перших портретів Гали, написаних Далі

Роман Сальвадора Далі і Гали почався майже миттєво. Гала пішла не тільки від Поля Елюара – вона залишила і 11-річну на той момент доньку Сесіль, з якою в перші роки шлюбу майже не спілкувалася ( "Діти мене не дуже-то цікавили" – знаменита фраза Далі). Перший час Далі і Гала жили дуже бідно в маленькому рибальському будинку в Порт-Лигаті – Дали посварився з батьком і той позбавив його матеріальної допомоги. Потім поїхали в Париж – Далі писав картини, а Гала буквально оббивала пороги галерей і колекціонерів, так рекламувала чоловіка. Гала ніколи не була простою музою: в 1930-і в Парижі вона засвоїла професію продюсера і агента, представляла права чоловіка і зробила його комерційно успішним художником. Наприклад, завдяки їй в Парижі виникло меценатське суспільство "Зодіак", яке платило Далі гонорар і підтримувало його.

"Галарина", 1945

Майже на все життя Гала стане єдиною жінкою-моделлю Далі, крім його старшої сестри. Десятки картин Далі присвячені Галі: "Мадонна з Порт-Лігати", "Галаріна" "Атомна Леда". На всіх вона зображена з гордою поставою, суворим поглядом і легкою напівусмішкою. Часто Далі пише Галу в центрі релігійних мотивів, що мистецтвознавці трактують як фанатичне ставлення художника до дружини як до Діви Марії. При цьому очевидно, що Гала була не просто музою або агентом художника, а й сама мала неординарний художній талант. 1939 року на Всесвітній виставці в Нью-Йорку Далі представив велику інсталяцію "Сон Венери". Це був складний, ефектний проект: вхід в залі був виконаний у вигляді струнких жіночих ніг, а всередині картини Далі сусідили з моделями, які зображували сюжети полотен. Є багато збережених документів, в яких зафіксовано, що Гала була співавтором роботи.

Далі і Гала були разом більше 50 років. "У нас з Галою наче медовий місяць, – пише Далі. – У нас такі ідилічні відносини, яких не було ніколи раніше. Відчуваю, як до мене наближається мужність, якої мені все ще не вистачало, щоб остаточно перетворити своє життя в шедевр героїзму. Щоб досягти цього, мені доведеться щохвилини робити дії, гідні героя".

Замок у Пуболі

І чекати не довелося довго. 1969 року Далі, щедрий на красиві жести, подарував своїй дружині середньовічний замок. Замок Пуболь або замок Гали – готичний палац в невеликому селі в каталонській провінції Жирона, побудований в XI столітті. До 70-х років XX століття він пройшов багато випробувань і був в жалюгідному стані, але Далі його тріщини тільки надихали. Художник провів ретельну реставрацію замку, власноруч розписав стіни і подарував його дружині. "Гала взяла мене за руку і раптом сказала: "Ще раз спасибі тобі за все. Я приймаю замок Пуболь, але за однієї умови: без мого письмового запрошення ти тут з'являтися не будеш". Ця умова лестила моїм мазохістським нахилам і викликала в мене захват. Гала перетворилася на неприступну фортецю, якою і була завжди", – писав пізніше художник. Гала дійсно тут жила, а після її смерті в цьому місці облаштували будинок-музей Гали.

До слова, звали Галу насправді Олена Дьяконова. Галою (з наголосом на другому складі) її назвав Поль Елюар – з французької це слово означає "свято". Символічно.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.