До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Сила мистецтва: що потрібно знати про виставку ART ON THE BATTLEFRONT у Відні

З 15 до 17 квітня включно у Відні відбудеться виставка сучасного українського мистецтва. Проєкт ART ON THE BATTLEFRONT ініціювала редакція українського Vogue: він збере у просторі Künstlerhaus, роботи 19 українських художників. Про сенси виставки розповідає її кураторка Світлана Старостенко.

Боротьба за національну ідентифікацію в українському мистецтві триває віддавна. Майже впродовж сторіччя роботи наших художників або знищувались, або заборонялись, або були представлені в музеях світу та на міжнародних аукціонах як російське мистецтво – так ворог викрадав наше визнання. І хоча за тридцять років Незалежності нам вдалося відокремитися, справжні зміни почалися тільки зараз. Нині, під час війни, завдяки культурній дипломатії маємо можливість бути почутими. І наш голос звучить особливо потужно, коли говоримо мовою мистецтва.

Реклама

Щороку команда українського Vogue видає спеціальний номер, присвячений мистецтву. І хоча 2022 року цей спецвипуск не відбувся, редакція, зважаючи на реалії, працювала над новими ідеями – так народився груповий художній проєкт ART ON THE BATTLEFRONT, в якому митці у притаманній кожному манері презентують свої твори, де фіксують відчуття актуальних подій.

Дехто з художників працював, перебуваючи в епіцентрі воєнних подій, хтось – за кордоном, презентуючи Україну в мистецьких резиденціях. Одна з головних задач проєкту – через рефлексії художників щодо сьогодення, через емоційні роботи нагадати світові, що війна триває, а українці борються на всіх фронтах. Звідси і назва – ART ON THE BATTLEFRONT.

Для того, аби українське мистецтво оцінили належним чином, щоб ми стали визнаними й залишились цікавими, сьогоднішні роботи наших авторів мають бути не тільки відображенням жахливих подій, що взагалі не мали статися в цивілізованому світі. Презентуючи наших художників за кордоном, у новому професійному полі, важливо показати звичну художню практику, в якій працюють українські митці, унікальність їхніх арттехнік і виразність мови. Тільки тоді враження від мистецтва набуде об'єктивності. Та, звичайно, визначальною місією нашого проєкту залишається відображення всього спектра станів і прагнень, що відчуває людина, яка переживає війну – насправді найбільше горе на землі.

Fauna situation, Богдан Буренко, 2022
Fauna situation, Богдан Буренко, 2022

До участі у виставці запрошено 19 авторів, що представляють живописні полотна, графіку, відео та діджитал-арт, скульптуру й інсталяцію. Більшість митців не намагаються віддзеркалити події буквально. Для цього є масмедіа, адже наша війна – перша, що відбувається онлайн, буквально перед очима всього світу. Так, живописець Богдан Буренко обирає шлях фіксації відчуттів, що застигли у просторі й часі. За допомогою образів тваринного світу він створює наче стоп-кадр жорсткого бою. Це мить затамованого подиху, а тривожні кольори та рублені лінії передають напругу очікування. Вже багато чого позаду. Яким буде фінал?

Завмерлість – одна з трьох основних реакцій на сильний стрес. Чи не перша емоція, що принесла нам війна, – розпач. Як і більшість художників, що зустріли початок повномасштабного вторгнення в Україні, львівський митець Юрій Коваль довго не міг працювати. У такому стані рефлексій може не бути взагалі – людина наче заморожується. Та коли художник знову став до роботи, він почав із того, з чого починають навчатись малюнку, – з натюрморту. Повернення до витоків, робота з простою композицією стали своєрідною медитацією, де вся увага спрямована на врівноваженість. Натюрморт начебто має бути затишним сюжетом, проте зниклі об'єкти на полотні майстра – це зникле нормальне життя й ті звичайні прості речі, що вже не повернути.

"Натюрморт 14", Юрій Коваль; 2022
"Натюрморт 14", Юрій Коваль; 2022

Проживши рік в умовах великої війни, неможливо не порівнювати життя до і тепер. Київські пейзажі Сергія Западні та Дениса Метеліна також відтворюють минуле й теперішнє. Житній ринок – улюблене багатьма місце, впізнаваний символ мирного, впевненого столичного буття. А "Захисники Києва" – це зображення сьогоднішнього міста, де засновники Києва, Кий, Щек, Хорив та їхня сестра Либідь, представлені як його оборонці від ворога: на тлі незламної столиці, в червоному серпанку тривоги.

"Житній ринок", Сергій Западня; 2014
"Житній ринок", Сергій Западня; 2014

"Захисники Києва", Денис Метелін; 2022
"Захисники Києва", Денис Метелін; 2022

Життєствердною та потужною вийшла графіка "Світанок" одесита Степана Рябченка. На експозиції вона доповнена вже відомою скульптурою автора – "Хмара, що гуляє". Ці дві роботи споріднені. На триметровій картині зображено світанок – час, коли зникне пітьма, той час, якого ми так прагнемо. Світанок – як нова норма життя, де такого поняття, як війна, взагалі не існує. А скульптура створює умовний візуальний перехід цього образу з площини в об'ємний простір.

"Світанок", Степан Рябченко; 2020
"Світанок", Степан Рябченко; 2020

Усі твори цього масштабного проєкту надзвичайно актуальні, втім перед митцями не стояло завдання створити роботи спеціально до теми. Зокрема, скульптура Петра Гронського "Протистояння" з металу та бетону була створена ще 2018 року. Сьогодні ці суворі форми набули нових конотацій. Міцний клин щодуху, вихорем встромляється в кубічну глибу. Протиставлення сили й форми на перший погляд непорівнянних суб'єктів показано митцем в динаміці: клин тисне зверху та має всі шанси на перемогу в цьому протистоянні. Незламний клин у непохитному кубі символізує ту хоробрість, яка сьогодні дає українському народові волю до життя та перемоги у війні.

"Протистояння", Петро Гронський; 2018
"Протистояння", Петро Гронський; 2018

Учасники виставки: Михайло Алексеєнко, Петро Бевза, Юлія Бєляєва, Богдан Буренко, Андрій Блудов, Василина Врублевська, Петро Гронський, Василь Грубляк, Денис Метелін, Сергій Западня, Юрій Коваль, Віталій Кравець, Нікіта Кравцов, Володимир Манжос (WaOne), Степан Рябченко, Олена Ємчук, Віталій Протосеня, Юрій Сивирин. Відкриття виставки розпочнеться з перформанса відомої української мисткині Марії Куліковської

Побачити ART ON THE BATTLЕFRONT та придбати роботи українських художників можна буде з 15 до 17 квітня включно в Künstlerhaus. Кошти від продажу буде спрямовано на гуманітарні цілі.

Партнери виставки: компанія Admixer, Міністерство культури та інформаційної політики України, Künstlerhaus та Office Ukraine

Вхід на виставку вільний

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.