До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 віртуальних виставок, які можна побачити прямо зараз

Ізоляція — не привід відмовляти собі в задоволенні й естетичному досвіді. Для тих, хто сумує за мистецтвом, Vogue.ua зібрав найкращі віртуальні виставки на цей момент. Велика виставка Фріди Кало, проєкт про роль кішок у світовому мистецтві й віртуальний тур гардеробними Марії Антуанетти у Версалі — просто пориньте в них хоча б на кілька хвилин, забувши про все на світі.

Faces of Frida

Розкішний подарунок зробила платформа Google Arts & Culture: наприкінці березня тут в безплатному доступі з’явилося понад 800 картин, світлин і артоб’єктів, які створила велика художниця Фріда Кало. Серед них, наприклад, не тільки живопис і малюнки, а і її одяг і косметика, до якої художниця була небайдужа, які дають змогу проникнути в персональний світ художниці. Це виставка, яка пройшла 2018 року в музеї Вікторії й Альберта в Лондоні, а тепер доступна для всіх нас на екрані смартфона. Віртуальну експозицію, Faces of Frida, створено завдяки співпраці Google з 33 міжнародними музеями. Не полінуйтеся прочитати прекрасні статті там само — про приховані сенси в живописі Фріди, вплив на неї хвороби й самітництва, і побачити на власні очі листи художниці, які вона писала близьким, і її дивовижний почерк.

Реклама

Виставку можна побачити за посиланням.

"Кішки в історії мистецтв"

Спільний проєкт віртуального музею Universal Museum of Art (UMA) і паризького Гран-Пале

Кішок шанували єгиптяни, їм присвячували вірші поети, про них знімають кіно — чому б не присвятити їм окрему виставку й не згадати, хто зі знаменитих художників писав котів і яку роль вони відіграли в їхньому мистецтві?.. На виставці зібрано 75 робіт від Стародавнього Єгипту й до наших днів, зокрема, можна побачити знамениту "Олімпію" Едуарда Мане й знайомі багатьом з нас завдяки попкультурі плакати для кабаре Стейнлейна.

Розглянути котів у всій красі можна на офіційному сайті музею.

Яйої Кусама у Фонді Louis Vuitton

У колекції Фонду Louis Vuitton і його засновника, генерального директора компанії LVMH Бернара Арно, найдорожчі й найзнаменитіші художники — від Мішеля Баскія до Герхарда Ріхтера і Яйої Кусами. Японська художниця, зокрема, знаменита на весь світ інтерактивними дзеркальними інсталяціями, і якщо ви не знайомі з творчістю Яйої Кусами, тепер саме час. З 1 квітня Фонд влаштовує віртуальні тури її інсталяцією "Нескінченність" (Infinity Rooms) — це дзеркальна кімната, заповнена величезними об’єктами в горошок, а завдяки дзеркалам у кімнаті створюється ілюзія нескінченності.

Інсталяцію можна побачити на сайті Фонду Louis Vuitton.

"Від вокзалу до відремонтованого музею Орсе"

Паризький Орсе, один з найпопулярніших музеїв світу, розміщений у будівлі залізничного вокзалу на лівому березі Сени. Сьогодні ж це справжній храм для живопису імпресіоністів. Серед його скарбів — "Обід на траві" та "Олімпія" Едуарда Мане, "Зоряна ніч" Вінсента Ван Гога й "Збирачки колосся" Жана-Франсуа Мілле. Нині музей Орсе офіційно закритий на карантин, але пропонує цікаві подкасти й віртуальні виставки своїм шанувальникам. Ми особливо рекомендуємо виставку "Від вокзалу до відремонтованого музею Орсе", яка показує основні етапи перетворення музею.

Поринути в історію одного з найзнаменитіших музеїв світу можна на платформі Google Arts & Culture.

Мода у Версалі

Версаль — це батьківщина моди. У 80-х роках XVIII століття, за часів правління Людовика XVI, двірські чоловіки й жінки, по суті, заклали основи чоловічої й жіночої європейської моди. На своєму сайті Château de Versailles пропонує дві віртуальні виставки, присвячені, з одного боку, чоловічій моді і її кодам, а з іншого — стилю Марії-Антуанетти, однієї з перших модних ікон.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.