До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 головних виставок весни, заради яких варто вирушити в подорож

В об’єктиві Vogue.ua — головні художні виставки цієї весни від Парижа до Нью-Йорка. Пакуємо ручний багаж і вирушаємо в подорож.

"Сінді Шерман. Ретроспектива 1975—2020"

Fondation Louis Vuitton, Париж, з 1 квітня до 31 серпня

Реклама

"У моїх працях ви не знайдете мене. Я анонім", — сказала в одному з рідкісних інтерв’ю Сінді Шерман, яка в XXI столітті дала нове життя жанру автопортрета. Ретроспективу художниці готує паризький Фонд Louis Vuitton — вона займе п’ять тисяч квадратних метрів. Крім відомих серій — наприклад, Untitled Film Stills, яку в 1995 році МоМA придбав у Шерман за мільйон доларів, Broken Dolls і Clowns, — художниця й куратори Фонду готують глядачам сюрприз. Це нова серія світлин Crossing Views, у яких Сінді переосмислює колекцію Фонду — роботи Демієна Херста, Луїзи Буржуа, Енді Ворголи, Вольфганга Тильманса та інших зірок артсвіту.

"Лю Є. Історії"

Fondazione Prada, Мілан, до 28 вересня

Коли китайський художник Лю Є був дитиною, його батько зберігав на горищі заборонені комуністичним режимом книги. Серед них були казки Андерсена, Пушкіна й книги Льюїса Керролла, які Лю обожнював. Живопис Лю Є, який належить до десяти найдорожчих художників світу, подібний до наївного мистецтва: на його картинах маленька дівчинка обіймає кота, плаче над картиною Мондріана, катається на повітряній кулі ... Міланський Фонд Prada підготував ретроспективу Лю Є: на виставці демонструють 35 живописних робіт, створених, починаючи з 1992 року.

"Кімоно: від Кіото до подіума"

У музеї Victoria and Albert Museum, Лондон, з 29 лютого до 21 червня

У 1997 році Олександр Маккуїн стилізував обкладинку альбому Бьорк Homogenic: для неї співачка знялася в кімоно. Цей національний костюм — у центрі уваги лондонської виставки "Кімоно: від Кіото до подіума". Куратори зібрали рідкісні кімоно XVII—XVIII століть, гравюри часів імператорської Японії із зображенням кімоно, костюм Обі-Вана Кенобі з фільму "Зоряні війни: Епізод IV — Нова надія" 1977 року, вбрання гейші авторства Готьє, у якому Мадонна з’явилася у відео Nothing Really Matters, аксесуари для догляду за кімоно й сотні дивовижних речей з музеїв і приватних колекцій Великої Британії, Європи, Америки і Японії.

"Останнє століття фотографії"

У Metropolitan Museum of Art, Нью-Йорк, з 10 березня по 28 червня

"Я нарешті звільнився від липкої фарби й працюю безпосередньо зі світлом". У 1922 році цю фразу вимовив художник-сюрреаліст Ман Рей, який почав тоді експерименти з фотографією — зокрема, з рентгенограмою. Його шедеври разом з роботами Енді Ворголи, Діани Арбус, Пола Стренда, Сінді Шерман та інших фотографів покажуть на виставці "Останнє століття фотографії", якою Метрополітен-музей відзначає своє 150-річчя.

Stranger Than Kindness: Нік Кейв

Королевська бібліотека Данії, Копенгаген, з 23 березня по 3 жовтня

За підтримки Gucci в Копенгагені пройде виставка, присвячена культовому музиканту Ніку Кейву. Цей рік для Кейва дуже насичений: 19 квітня в Лісабоні стартує велике європейське турне Nick Kave and the Bad Seeds, яке триватиме весну й усе літо. Музиканти представлять блискучий альбом Ghosteen — свою 17-ту студійну платівку, випущену 2019 року; складну, меланхолійну, повну розкішних балад, яка напевно увійде в історію як один з найкращих альбомів нашого часу. Виставка в Копенгагені присвячена феномену Ніка Кейва: поета, музиканта, письменника й актора. У Копенгагені покажуть 300 речей з архівів Кейва, зокрема і його колекцію сучасного мистецтва.

"Артемізія"

Національна галерея, Лондон, до 26 червня

"Я покажу вам, що може зробити жінка". Артемізія Джентілескі — найуспішніша італійська художниця часів бароко. Її меценатами були Козімо II Медічі і Карл I, вона подорожувала світом і стала першою в історії жінкою — членом Академії мистецтв у Флоренції, кинувши виклик усім суспільним стереотипам свого часу. Джентілескі в 19 років пережила зґвалтування, а принизливий судовий процес справив на художницю таке важке враження, що відтоді вона писала тільки владних жінок: на її найвідоміших картинах зображені Юдіф, цариця Савська й Клеопатра. У Національній галереї в Лондоні пройде перша велика виставка робіт Артемізії у Великій Британії: покажуть не тільки найвідоміші картини, зокрема й дві версії її культової й жорстокої "Юдіф обезголовлює Олоферна"; а також її автопортрети й недавно виявлені особисті листи.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.