До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 фактів про художницю Аллу Горську

5 вересня у прокат виходить український художній фільм "Заборонений", що оповідає про життя і загадкову смерть поета-шістдесятника Василя Стуса, а також про його боротьбу з радянським режимом. Безпосередньою учасницею зображених у фільмі подій була відома художниця Алла Горська. Що слід знати про неї – в матеріалі vogue.ua.

"Автопортрет з сином", 1960

1. Широкій аудиторії Алла Горська знайома ближче, ніж інші українські художники. В основному завдяки монументальним мозаїкам, які вона робила у співавторстві з чоловіком, художником Віктором Зарецьким на сході країни. В кінці 1950-х Зарецький поїхав на Донбас писати портрети шахтарів, разом з ним вирушила і Горська. Писали не лише шахтарів. Так, 1966 року в Донецьку в ювелірному магазині "Рубін" з'явилося її мозаїчне панно у вигляді жар-птиці – "Жінка-птах". Ну, а найвідоміша публічна робота Горської – величезне панно "Прапор перемоги", створене в кінці 1960-х для музею "Молода гвардія" у Краснодоні. Над ним Горська працювала разом з Зарецьким і Володимиром Смирновим. Ескіз мозаїки – вогненний, потужний – через більше 50 років, 2016-го, став символом виставки українських шістдесятників, яка відбулася в NAMU, а тоді – обкладинкою однойменної книги, яку представило видавництво "Основи".

Реклама
Ескіз до мозаїки "Прапор перемоги"

2. У NAMU перебуває одна робота Алли Горської – "Автопортрет з сином" 1960 року. Син – Олексій Зарецький, якого Алла називала Лесик і часто писала йому листи. Крім відносин з сином, ця робота документує для історії і те, якою була сама Горська – ефектною, модною, яскравою жінкою. Любила штани, сорочки, пальта і піджаки вільного крою. Театральний режисер Лесь Танюк так згадував про Аллу Горську: "Якось одного чудового дня сиділи ми у великій залі інституту, осіб п'ятдесят-шістдесят, аж раптом відчиняються двері й заходить великий гурт екстравагантних молодих людей: художники! Привела їх Алла Горська. Висока, коси хвилями, білий светр, сині брюки спортивного крою. Дуже голосна, життєрадісна...".

"Соняшники"

3. Україна могла б мати ще одну роботу Алли Горської в публічному просторі Києва. Це вітраж "Шевченко. Мати" для Київського університету ім. Шевченка до 150-річчя від дня народження поета. Алла Горська створила роботу разом з Панасом Заливахою, Людмилою Семикіної, Галиною Севрук та Галиною Зубченко 1964 року. Яскравий, імпресіоністичний вітраж з Шевченком за ґратами знищила адміністрація університету на вимогу партії – і визнала ідеологічно ворожим.

"Азбука"

4. Алла Горська дуже любила Україну. В інтерв'ю її син Олексій згадує, як мама з друзями-художниками збиралися вечорами, щоб писати диктанти – так вона вчила українську мову. "Ти знаєш весь час хочеться писати українською мовою, – це Горська в листі батькові. – Розмовляєш по-українськи – й думати починаєш українською мовою. Читаю Коцюбинського". На початку 1960-х Горська була ініціатором створення Клубу творчої молоді. Вони вивчали історію Київської Русі, говорили про розстріляне відродження. Горська, режисер Лесь Танюк і письменник Василь Симоненко збирали матеріали про письменників і художників, репресованих у СРСР в 30-х, і хотіли видати книжку. Незабаром клуб розформували.

"Козак Мамай"

5. В основі художнього стилю Горської – традиції київської академічної школи, народне мистецтво, український авангард 1920-х. Але найкраще слово для опису її стилю – це пронизливість. Мозаїки і вітражі Алли Горської розпізнають майже безпомилково: вони дуже характерні і наповнені її неймовірною енергетикою.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.