До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 жінок, що надихали художника Енді Воргола

Хоч термін "муза" втратив свій шарм з часу Енді Воргола, американський майстер поп-арту колись добре знав, як їх вибирати. Дівчата, якими він оточував себе (професійно, соціально, естетично), були дуже різними: від зірок мистецтва до світських левиць. З нагоди дня народження художника, який народився 6 серпня 1928 року, Vogue UA згадує 10 жінок, які завжди були поруч з ним.

Еді Седжвік і Енді Воргол

Еді Седжвік

1965 року Воргол назвав Еді Седжвік "дівчиною року". Седжвік була багатою, красивою і дуже проблемною. Для Воргола це була любов з першого погляду: серія фільмів, які вони створили разом, вважається однією з найвідоміших його робіт. Після того, як їхні шляхи розійшлися, вона продовжила жити в знаменитому готелі "Челсі" і крутила роман з Бобом Діланом перш, ніж вийти заміж за чоловіка, якого зустріла в психіатричній палаті. 1971 року вона померла, не дожила два роки до свого 30-річного ювілею, але слава однієї з найяскравіших жінок світу продовжує залишатися з нею попри час.

Реклама

Корнелія Гест

В наші дні Корнелія відома як завзятий веган і амбасадор бренду La Prairie, але в 80-х роках Корнелія Гест була справжньою it-girl. Хрещениця герцога і герцогині Віндзорських, її назвали "Дебютанткою десятиліття" після того, як 1981 року Гест стрімко увірвалася в світське суспільство Мангеттена. Воргол був другом її сім'ї і часто грав з ними в поло.

Кенді Дарлінг

Транссексуальна ікона була музою не тільки Воргола, а й рок-гурту The Velvet Underground. Вона стала знаменитою в 60-х роках, коли знялася в головній ролі у фільмах "Плоть" та "Бабин бунт" студії Воргола "Фабрика", і померла у віці всього 29 років від раку. "На жаль, перед смертю у мене не було бажання жити", – сказала вона в кінці свого короткого життя. "Мені просто так набридає все. Можна сказати – до смерті нудно".

Донйел Луна

Перша темношкіра модель, що з'явилася на обкладинці британського Vogue, Луна, стала сенсацією 60-х років. Вона була справжньою протилежністю деяких подруг Воргола. Донйел була зіркою декількох його фільмів, в тому числі 33-хвилинного мікроопусу, в якому вона грає Білосніжку. На жаль, модель розділила трагічну долю багатьох муз Воргола і померла від передозування героїном 1979 року.

Ізабель Коллін Дюфрен

Ізабель Коллін Дюфрен, шанована художниця, була представлена Ворголу її колишнім коханцем Сальвадором Далі 1963 року і стала однією з його "суперзірок" під псевдонімом "Ультрафіолет". У 80-х вона написала досить інтимні мемуари про їхні роки разом. Вони називалися Famous for 15 Minutes: My Years with Andy Warhol. У них задокументовані не тільки відносини з творцем, а й її численні романи, в тому числі з Рудольфом Нурієвим і Мілошем Форманом. Від всіх муз Енді вона вирізнялась своїми стриманими відносинами з наркотиками: "Якби я жила, як всі ці молоді дівчата, – зауважила вона, – то сьогодні я була б вже мертвою".

Б'янка Джаґґер

Без сумніву, дует Б'янки і Енді став знаковим в епоху вечірок у Studio54, але ситуація змінилася незабаром після смерті Воргола, коли 1989 року Б'янка Джаґґер подала в суд на видавців "Щоденників Енді Воргола" за наклеп. Попри дружбу, Джаґґер очевидно образилася, що Воргол час від часу називав її невігласом у своєму кіно.

Грейс Джонс

Грейс і Енді прославилися тим, що 1986 року запізнилися на весілля Арнольда Шварценеггера з Марією Шрайвер. Вони прибули так пізно, що їм довелося прориватися крізь скрипучі двері церкви, в той час як щаслива пара вимовляла свої шлюбні обітниці. Ситуацію не врятувала навіть неймовірна сукня Alaïa, яку Джонс одягнула в дамській кімнаті в аеропорту по дорозі на захід.

Джейн Голзер

Джейн більше відома на прізвисько "Малятко Джейн Голзер" (Baby Jane Holzer), яке їй дало видання Women's Wear Daily в 22 роки. Вона була донькою магната з Флориди і стала зіркою "Фабрики" Воргола. У 60-х Девід Бейлі зняв її для Vogue, а сама Діана Вріланд була від неї в захваті: "Джейн Голзер – найсучасніша дівчина, яку я знаю".

Діана фон Фюрстенберг

"Він був вуаєристом. Він ніколи не говорив багато. Він би втратив розум в епоху соціальних мереж", – уїдливо висловилася про Енді Воргола його подруга Діана фон Фюрстенберг в The Observer 2014 року.

Віва

Віва, можливо, була найулюбленішою суперзіркою Воргола до кінця 1960-х. У неї було суворе римсько-католицьке виховання, але при цьому вона знімалася в дуже відвертих фільмах, від "Дівчат у ванній" до "Нудиського ресторану". "У неї було таке вражаюче обличчя, що її можна було назвати як красивою, так і потворною, – розповідав Воргол. – Мені дуже подобалося те, який вигляд вона мала".

За матеріалами Vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.