До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 шедеврів Енді Воргола

У день народження легендарного представника попарту згадуємо 10 найвідоміших робіт Енді Воргола.

Його подругами були Грейс Джонс, Б’янка Джаггер і Діана фон Фюрстенберг, а героями його картин — Мерілін Монро, Елізабет Тейлор і Арнольд Шварцнеггер. Енді Воргол — не тільки один з найвідоміших художників другої половини XX століття; дизайнер, видавець, продюсер і режисер водночас, але й, по суті, людина-бренд, що залишив після себе величезну й дуже дорогу спадщину. Воргол народився в Штатах у сім’ї емігрантів-русинів зі Словаччини, завжди хотів бути митцем, а свою кар’єру почав у 1949 році як штатний ілюстратор американського журналу Vogue. Воргол створював дизайн банок Coca-cola, ніколи не соромився комерційних проєктів і вмів заробляти гроші.

Реклама
Энди Уорхол с собакойЕнді Воргол

"Чому всі думають, що художники особливі? Ця робота така ж, як і будь-яка інша", — знаменита фраза Воргола демонструє його прагматичне ставлення до себе й професії. Крім того, він один з тих, хто зумів комерціалізувати сучасне мистецтво, і почав використовувати трафарет для картин. Воргол легітимізував тиражне мистецтво: у 1963 році він придбав будинок на Мангеттені, назвав його "Фабрикою", обладнав верстатами й почав друкувати там копії своїх робіт, доводячи кількість до сотні за день. Тиражність принесла йому славу й мільйони: сьогодні Воргол один з найдорожчих художників XX століття, а його великоформатні роботи забирають з аукціону за 60—80 мільйонів доларів. Там же, на "Фабриці", Воргол влаштовував вечірки, що гриміли на весь Нью-Йорк, а побувати там мріяв увесь бомонд (почитайте про цей час у книзі Патті Сміт "Просто діти").

<b>Шедевры Уорхола</b>

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.