Що треба знати про холеру

Так, це VOGUE. Так, це центр Європи, XXI сторіччя, 2022 рік. Так, ми пишемо про холеру. Через російську військову агресію, масові руйнування інфраструктури, відсутність у деяких містах доступу до чистої питної води збільшується ризик поширення інфекційних захворювань. Тож Міністерство охорони здоров’ я України опублікувало пам’ятку про те, що треба знати про холеру, ризик епідемії якої нині дуже високий.

image

Почнімо з добрих новин. Наразі спалахів холери не зафіксовано. Проте важливо знати, якими є прояви інфекційного захворювання та його наслідки, а також як уберегтися від зараження.

Холера – це гостре кишкове інфекційне захворювання, що розвивається в разі вживання харчів або води, заражених холерним вібріоном. Основним клінічним проявом хвороби є діарея. Холера особливо небезпечна для життя і здоров’я людей, бо здатна нестримно поширюватися, охоплюючи великі групи людей. Без належного лікування вона може бути смертельно небезпечною.

Ризик виникнення спалаху холери найвищий, – пояснює МОЗ, – коли війна або стихійні лиха змушують людей жити без належних санітарних умов та перебувати в місцях скупчення. В Маріуполі та інших населених пунктах, які знищили окупанти, через значні руйнування інфраструктури спричинити холеру може змішування каналізаційних вод з питною водою та підземними водами, а відтак – і забруднення колодязів.

Симптоми

Отже, основним клінічним проявом хвороби є діарея. Також хвороба проявляється:

Крім того, серед інших тяжких наслідків інфікування:

Профілактика

Найкращий спосіб профілактики холери – вакцинація. Її використовують у випадку спалаху, в районах з підвищеним ризиком виникнення хвороби.

Для ефективного запобігання холері треба дотримуватися належної гігієни рук і продуктів. Крім того:

Як стається інфікування

Заразитися можна від людини, яка хворіє на холеру або є носієм вібріонів. Офіційно це називається "фекально-оральним шляхом". На практиці означає – від людини до людини. У разі вживання забрудненої води, овочів, фруктів, їжі, яку готувала інфікована особа, у разі купання в заражених водоймах, під час побутових контактів.

Холера лікується!

Якщо вчасно звернутися до лікаря, можна швидко вилікувати хворобу. Мета лікування – відновити водний баланс та баланс електролітів в організмі. Для цього потрібні регідратаційні розчини типу Регідрон. Проте не варто втрачати час на самолікування. У разі гострих інфекцій лік часу йде на хвилини. Вчасне звернення до лікаря здатне врятувати життя.

Популярне на VOGUE