Антиоксиданти — справжні герої для людського організму, які завжди воюють проти вільних радикалів та уповільнюють старіння. Як працюють антиоксиданти, які з них найпотужніші та коли їх варто приймати?
Антиоксиданти мають ключове значення для організму. Це неоціненні речовини для здоров’я, адже вони здатні сповільнювати процес старіння не лише шкіри, а й усього тіла. Як підказує сама назва, це молекули, що гальмують процес клітинного окиснення: вони запобігають утворенню вільних радикалів (надзвичайно шкідливих для організму) і тим самим обмежують ушкодження клітин та тканин.
- Для організму: добавки з антиоксидантами
- Для шкіри: догляд зі skincare-продуктами з антиоксидантними активами
З хімічного погляду антиоксиданти — це речовини, які легко окиснюються. І саме ця їхня, на перший погляд, "слабкість" робить їх незамінними. Вільні радикали (нестабільні молекули, що пошкоджують ДНК, клітини та тканини) в першу чергу взаємодіють саме з антиоксидантами, і таким чином залишають життєво важливі структури неушкодженими. Тож антиоксиданти можна вважати справжніми "пастками"" для вільних радикалів. Простими словами: менше активних вільних радикалів дорівнює менше клітинних ушкоджень, а це уповільнює старіння.
10 найпотужніших антиоксидантів:
1. Глутатіон. Найпотужніший антиоксидант, здатний нейтралізувати вільні радикали.
2. Астаксантин. Отримують із червоних мікроводоростей, вважається одним із найсильніших антиоксидантів.
3. Ресвератрол. Природний поліфенол, який виробляють деякі рослини, зокрема виноград, ожина та какао.
4. Катехіни. Містяться у зеленому чаї, особливо у сорті матча.
5. Каротиноїди. Провітамін А міститься у жовто-оранжевих фруктах і зелених листових овочах.
6. Вітамін С. Є в цитрусових, чорній смородині, ківі, перці, помідорах, шпинаті, капусті та спаржі.
7. Коензим Q10. Речовина, подібна до вітаміну, яка природно присутня в організмі.
8. Лікопен. Особливо багато у помідорах.
9. Альфа-ліпоєва кислота. Міститься в картоплі, броколі, шпинаті, червоному м’ясі, печінці.
10. Селен, мідь, цинк. Найбільше у спеціях та горіхах (цинк також у молоці).
Продукти з найбільшим вмістом антиоксидантів
Існує офіційний індекс, що вимірює антиоксидантну здатність кожної речовини – ORAC (Oxygen Radicals Absorbance Capacity, "здатність поглинати кисневі радикали"). Зважаючи на те, що збалансований раціон передбачає близько 5000 ORAC на день, ось продукти-лідери:
- Сік чорного винограду
- Чорниця
- Варена капуста кейл
- Варений шпинат
- Ожина
- Варені брюссельські капустки
- Полуниця
- Апельсиновий сік
- Грейпфрутовий сік
Наш організм сам виробляє природні антиоксиданти, як-от глутатіон чи коензим Q10. Але стрес, забруднене довкілля, сонце та незбалансоване харчування підвищують рівень вільних радикалів у крові. Тому важливо отримувати антиоксиданти ззовні. Зокрема, у вигляді харчових добавок і косметики.
Антиоксиданти проти старіння: найкращі добавки
Добавки – чудовий спосіб наситити організм антиоксидантами, але не варто обмежуватися лише одним інгредієнтом. Краще поєднувати кілька активних речовин: найефективніші комплекси містять вітаміни C та E, глутатіон, астаксантин, омега-3, коензим Q10, ягоди годжі, маки. Кожен з них діє по-своєму: одні нейтралізують вільні радикали, інші відновлюють окиснені молекули, ще інші зміцнюють клітинні мембрани. Для максимальної ефективності обирайте добавки, які приймають зранку натщесерце, у цей час організм найкраще засвоює речовини.
Антиоксидантний догляд за шкірою
У б’юті-рутині з антиоксидантами обов’язково повинні бути вітамін C, вітамін E, коензим Q10, а також астаксантин, глутатіон, ферулова кислота, ніацинамід, поліфеноли із зеленого чаю. Коли вільні радикали атакують клітини шкіри, вони пошкоджують колаген, еластин і клітинні мембрани та пришвидшують старіння. Тому важливо діяти і місцево. Тобто за допомогою сироваток і кремів, насичених антиоксидантними компонентами.
За матеріалами: Vogue.it