Чи корисно пити каву? 6 експертів відповідають на вічне запитання

Походи за кавою — це звична справа в офісі Vogue. Чашки з кавою завжди під рукою на ранкових нарадах, а шум кавомашини постійно лунає на фоні. І ми не одні такі у своїй прихильності до цього ранкового напою. Згідно з опитуванням Drive Research, 87% американців вважають себе частково або повністю залежними від кави, а у Великій Британії 70% людей п'ють щонайменше дві чашки на день. Тож, враховуючи таку популярність кави, ми вирішили дослідити це питання глибше.

Щоб зрозуміти, які плюси та мінуси має кава, ми звернулися до провідних фахівців у різних галузях — від неврології до харчування. Особистий тренер із Нешвілла Гуннар Пітерсон, який працює з Девідом Бекхемом і Хлої Кардаш'ян, розповів нам про користь кави. Як людина, яка щодня прокидається о 4 ранку, Пітерсон покладається на кофеїн як на головне джерело енергії. Професор неврології Гарвардської медичної школи доктор Рудольф Е. Танці, який, до речі, саме насолоджувався чашкою кави на Гаваях під час нашої розмови, поділився своїм поглядом на те, як кава може впливати на пам'ять.

Дерматолог доктор Азаде Ширазі, відома в тіктоку як CEO of Lasers, розповіла, як кава впливає на шкіру та процес старіння. Водночас Лілі Маззарелла з Farmacopia радить зменшити споживання кави та пропонує гриби рейші як корисну альтернативу, яка також підтримує імунну систему та нерви. Відомий дієтолог доктор Оз Гарсія погоджується: є інші способи забезпечити здорове споживання кофеїну. Тим часом кардіолог доктор Іцильма В. Фергус підкреслює користь кави, зокрема зниження ризику розвитку діабету II типу та гіпертонії. Основні висновки про вплив кави на здоров'я стають очевидними: є як плюси, так і мінуси, і, як завжди, головне — помірність.

Але нікуди не зникає запитання: чи може кава бути корисною для вас? Ми залишимо це на розсуд експертів, щоб вони поділилися своїми поглядами.

Доктор Рудольф Е. Танці, невролог

"Багато досліджень показали, що вживання кави може знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера. Водночас деякі дані свідчать, що надмірне споживання кави (понад п’ять-шість чашок на день) може підвищити цей ризик. Тому головне — це помірність.

Важливо також пам’ятати, що кореляція не означає причинність. Тобто у каві є такі компоненти, як кофеїн або кафеїнова кислота, які уповільнюють розвиток хвороби Альцгеймера. Наприклад, нещодавно було доведено, що екстракти зерен еспресо зменшують утворення білкових сплетінь, які знищують нервові клітини при цій хворобі.

Однак не можна виключати, що люди, які п’ють більше кави, також можуть бути більш інтелектуально активними, соціально взаємодіючими або фізично активними — а це все фактори, які знижують ризик розвитку хвороби Альцгеймера".

Гуннар Пітерсон, персональний тренер

"Я великий прихильник кофеїну. Він корисний для багатьох аспектів здоров’я. Наприклад, може уповільнювати розвиток хвороби Альцгеймера та деменції. Кофеїн також допомагає покращити кровообіг, що дуже важливо. Я завжди наголошую своїм клієнтам на значенні кровообігу: коли він покращується, організм краще виводить токсини. Це потрійна користь — кисень надходить до м’язів, поживні речовини засвоюються, токсини виводяться. Ось чому я вважаю кофеїн корисним.

Звісно, є й негативні моменти. Усе залежить від кількості. Якщо ви споживаєте 1200 міліграмів кофеїну на день, ймовірно, зіткнетеся з негативними наслідками. Також варто пам’ятати, що різні види кави можуть впливати на рівень холестерину. Одна-дві чашки — це нормально, але якщо ви збираєтеся випити п’ять, краще задумайтеся.

Для того щоб кофеїн був максимально корисним, важливо враховувати його дозування та час споживання. Особисто я використовую передтренувальні добавки, коли тренуюся рано вранці... Отже, на ваше запитання відповім так: кофеїн має багато користі для здоров’я, але якщо вживати його надмірно, він може дати небажані наслідки. Це відомий засіб для підвищення продуктивності, якщо використовувати його з розумом, у правильний час і в потрібній кількості".

Доктор Азаде Ширазі, дерматолог

"Кава корисна! Вона є одним із головних джерел поліфенолів і гідроциннамових кислот у нашому раціоні. Ці речовини — потужні антиоксиданти, які допомагають боротися зі шкідливими вільними радикалами, захищаючи наші клітини від пошкоджень. Дослідження також показують, що чорна кава сприяє подовженню теломерів — це маркер здорового старіння. У дослідженні серед японських жінок виявлено, що ті, хто п'є каву, мають знижений рівень фотостаріння шкіри. Але, як і в усьому, головне — помірність. Надмірне споживання може призвести до зневоднення і порушення сну. Тож не перестарайтеся".

Лілі Маззарелла, магістерка наук, сертифікована фахівчиня з харчування і дієтологиня

"Кава, особливо якщо вона була вирощена з урахуванням екологічних і соціальних аспектів та приготована з фільтрацією дітерпенів, які підвищують рівень холестерину, може мати багато користі для здоров'я. Хоча дослідження з цього питання ще тривають і результати різняться, варто пам'ятати, що переваги та недоліки кави неоднакові для всіх.

У своїй клінічній практиці я часто зустрічаю людей, яким краще утримуватися від кави. Це, наприклад, ті, хто страждає на тривожність, проблеми зі сном, кислотний рефлюкс, гормональні розлади, втому наднирників, високий тиск або синдром подразненого кишківника. Люди, які повільно метаболізують кофеїн через особливості генів, можуть частіше стикатися з негативними наслідками від вживання кави. Якщо ви відчуваєте втому і перенапруження, варто спробувати замінити каву іншими напоями. Наприклад, напоєм із адаптогенами, тоніками для нервової системи та лікарськими грибами. Такий трав’яний напій може бути чудовою можливістю включити до свого раціону традиційні трави, які допомагають нормалізувати реакцію організму на стрес. Багатьом людям подобається ритуал і смак кави, і ці функціональні напої можуть запропонувати подібний досвід без різких підйомів і спадів, що їх викликає кофеїн".

Доктор Оз Гарсія, дієтолог

"Хоча я не рекомендую каву, не можу заперечити, що вона має кілька корисних властивостей. Кава може бути чудовим антиоксидантом, допомагати покращити когнітивну функцію та здоров’я серцево-судинної системи. Однак багато комерційних брендів кави мають підвищену кислотність, можуть містити пестициди та навіть бути забруднені пліснявою. Я також не рекомендую регулярне вживання кави, оскільки вона може викликати тривожність, впливати на щитоподібну залозу та наднирники, порушувати рівень цукру в крові та спричиняти проблеми зі шлунком. Вона також зневоднює організм. Якщо ви не можете уявити своє життя без кави, шукайте органічні бренди з низькою кислотністю та без мікотоксинів.

Декофеїнізована кава не обов’язково краща. Хоча вона не викликає нервозності, вона все одно може негативно впливати на ваше здоров’я. Якщо ви чутливі до кофеїну, краще вживати декофеїнізовану каву лише зрідка.

Більш здоровою альтернативою є зелений чай або матча, які також містять кофеїн, але при цьому мають L-теанін, що забезпечує м’який енергетичний підйом без нервозності чи різкого спаду енергії, характерного для кави. Я також розробив альтернативу каві під назвою ATP Boost — це функціональний харчовий порошок, який допомагає виробляти енергію та покращує ментальну ясність без негативних побічних ефектів, пов’язаних із вживанням кави".

Докторка Іцильма В. Фергус, кардіологиня

"Кава настільки популярна, що її користь і шкода викликають багато дискусій. Це другий за популярністю напій у США після води, згідно з даними Національної асоціації кави. Споживання кави може знизити ризик розвитку діабету II типу та гіпертонії. Вона також може бути корисною для підтримки ваги та зниження рівня депресії, але водночас здатна негативно впливати на рівень холестерину, як зазначено в дослідженні, опублікованому в JACC 2013. Загалом кава має нейтральний або навіть позитивний вплив на серцеві захворювання та загальну смертність. Деякі дослідження також вказують на користь кави для профілактики нейродегенеративних захворювань, астми та шлунково-кишкових розладів.

Щоденне споживання двох-трьох чашок кави вважається безпечним. Негативні наслідки зазвичай пов’язані з надмірно високим споживанням кофеїну та можуть включати безсоння, тремтіння, серцебиття, втрату кісткової маси та підвищений ризик переломів. Однак більшість даних базується на спостережних дослідженнях, а не на великих рандомізованих клінічних випробуваннях.

Отже, споживання кави в помірних кількостях, без надмірно високого вмісту кофеїну, зазвичай має позитивний вплив. Людям, які страждають на тривожність, серцебиття тощо, слід обмежити споживання кави".

За матеріалом vogue.co.uk

Популярне на VOGUE